fbpx

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στοThessaloniki Helexpo Forum για το Κίνημα Αλλαγής

Σχεδόν 4 ώρες διήρκησε η συνέντευξη τύπου του προέδρου του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας στο πλευρό του τον Νάσο Ηλιόπουλο στην πρώτη του εμφάνιση ως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, απάντησε σε δεκάδες ερωτήματα που αφορούσαν από τη διαδικασία διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία μέχρι τα ελληνοτουρκικά.

Το τεράστιο ενδιαφέρον  φάνηκε από νωρίς από τον μεγάλο αριθμό των δημοσιογράφων  που δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να υποβάλλουν ερώτηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε 37 ερωτήσεις και υποσχέθηκε να απαντήσει και στο κάθε μέσο ξεχωριστά από αυτά που οι διαπεστευμένοι τους δημοσιογράφοι δεν πρόλαβαν να θέσουν το ερώτημά τους.

Μια από τις απαντήσεις που προκάλεσαν αίσθηση ήταν σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το ποιες θεωρεί προοδευτικές δυνάμεις και πώς θα τις τοποθετούσε στον σημερινό πολιτικό χάρτη, και, αν ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής, στην οποία  απάντησε ως εξής:

«Ο Σύριζα είναι ο κορμός η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Καταλαμβάνει με βάση την απήχησή του στην ελληνική κοινωνία με βάση τα ποσοστά του στις εκλογές εδώ και μια δεκαετία, καταλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο από τα αριστερά έως το κέντρο. Δεν τον καταλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα το χώρο. Υπάρχουν δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται και είναι δημοκρατικές. Υπάρχουν και δυνάμεις που δεν έχουν κατ’ ανάγκη πολιτική ένταξη, αλλά που επιδιώκουν την πρόοδο και κατατάσσονται στο ευρύτερο φάσμα των προοδευτικών δυνάμεων και με αυτές θέλουμε να συνομιλήσουμε. Μιλάμε για την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Σε σχέση με το ΚινΑλ, δεν έχω ούτε θα ήθελα να έχω προοδευτικότερο ή αριστερόμετρο. Εφόσον το ΚινΑλ αυτοπροσδιορίζεται ως ένα κόμμα του προοδευτικού χώρου, δεν θέλω να το αμφισβητήσω. Αυτό θα πρέπει να το αποδεικνύει στα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η βασική κριτική που ασκούμε στο ΚινΑλ, είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές και γι’αυτό και συρρικνώθηκε εκλογικά, στήριξε τη Νέα Δημοκρατία τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες μάλιστα πολιτικές επιλογές και το διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, υπέπεσε και σε τρία στρατηγικά κατά την άποψή μας ολισθήματα:

Η απόφασή του να μην υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, κόντρα στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και κόντρα σε ένα μεγάλο αριθμό στελεχών μέσα στο ίδιο το ΚινΑλ

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα, ήταν η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική. Ακατανόητη επιλογή ιδίως για ένα κόμμα που είναι της τάξης του 6-8% και θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Και εκεί ταυτίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη.

Τρίτη ακατανόητη στάση και στρατηγικό ολίσθημα ήταν η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό, που βάζει γύψο στο δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ιστορικά συνδεδεμένο με αυτό που λέμε Δημοκρατική παράταξη στον τόπο.

Εμείς δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Όμως επαναλαμβάνω δεν έχουμε ούτε αριστερόμετρο ούτε προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει, οι πολίτες κρίνουν και κατατάσσουν κάθε φορά τις δυνάμεις στη συνείδησή τους όχι μόνο με βάση τα όσα δηλώνουν αλλά και με βάση τα όσα πράττουν»

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ