fbpx

Τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους: Εκπτώσεις με κατεβασμένα ρολά

Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις εχθές, πλην όμως ευνοούν μόνο όσους λίγους μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μάλιστα με τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών σε κακά χάλια, δηλαδή αφορούν μόνο τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και ειδικά τις αλυσίδες.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κάνουν λόγο για «αγωνία», «απογοήτευση» και «αγανάκτηση», επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό το λιανεμπόριο που βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, «να ανοιγοκλείνει κατά βούληση, ερήμην των εμπόρων» και επισημαίνουν τον κίνδυνο για καταιγισμό λουκέτων και εκτόξευση της ανεργίας, αν μετά τον εορταστικό τζίρο χαθεί και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων που έφτασε το 2020 τα 5.3 δις ευρώ.

«Οι εκπτώσεις ήταν η τελευταία σανίδα σωτηρίας. Είχαμε πεισθεί ότι θα ανοίγαμε στις 11 Ιανουαρίου και η απόφαση για παράταση του lockdown έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό επειδή το λιανεμπόριο τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Ακόμη και όσοι μικρομεσαίοι έμποροι διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες και ειδικά τις πολυεθνικές που διαθέτουν οργανωμένα e-shops με αποτέλεσμα να κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος» από τις πωλήσεις.

Μάλιστα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είχε διατυπώσει προς την κυβέρνηση το αίτημα να αλλάξουν οι προτεραιότητες άρσης του lockdown και το λιανεμπόριο να προηγηθεί των νηπιαγωγείων και των δημοτικών, με τη μορφή του click away «προφανώς συνυπολογίζοντας και τους υγειονομικούς δείκτες», γιατί «έπειτα από την απώλεια τζίρου των εορτών θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων», χωρίς ωστόσο το αίτημά του να βρει ανταπόκριση. Χθες εξάλλου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να λειτουργήσουν από μεθαύριο Πέμπτη τα καταστήματα με το μοντέλο click away, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι παλιές παραγγελίες, και από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο click in shop. Επίσης, ζήτησε την επιδότηση προμήθειας ειδικών μηχανημάτων απολύμανσης και καθαρισμού αέρα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, θα εισηγηθεί την επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου click in shop -αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα- για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εκφράσει αντιρρήσεις στην παραπάνω πρόταση, αλλά τονίζουν ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός.

Βασίλης Κορκίδης: Το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζεται για διψήφια ύφεση

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι «η νέα αναβολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away και η απομάκρυνση της εφαρμογής του click in shop στο οποίο η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων θα δυσκολέψει την αύξηση της κατανάλωσης και άρα την ανάκαμψη της οικονομίας», συνεπώς, «το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προετοιμάζεται για διψήφια ύφεση».

Ο κ. Κορκίδης έκανε απολογισμό του εορταστικού τζίρου του λιανεμπορίου, σημειώνοντας ότι «το click away έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει, με τρείς στους δέκα καταναλωτές να το επιλέγουν, με συνολικά 35.000 επισκέψεις καθημερινά και με τις μικρές επιχειρήσεις να κάνουν κατά μέσο όρο το 15% του συνήθους ημερήσιου τζίρου τους και τις μεγαλύτερες να κάνουν κατά μέσο όρο το 35%. Η επαναφορά του click away και της μετεξέλιξης του σε click in shop στο λιανεμπόριο, σε συνδυασμό με την έναρξη των χειμερινών τακτικών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου, που πέρσι είχαν τζίρο 5.3 δις ευρώ θα έδινε μία ευκαιρία ώστε να αποφευχθεί ένα εαρινό κύμα λουκέτων και συνακόλουθα, απωλειών σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Γιώργος Καρανίκας: Για να μείνουν όρθιες οι εμπορικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας καυτηρίασε τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου και μίλησε «για απογοήτευση των μικρομεσαίων εμπόρων» η οποία «μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση» και για «σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που εκτυλίσσονται πλέον πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των κλειστών καταστημάτων και θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες». «Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων», διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Για να μείνουν όρθιες οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κατέληξε ο Γ. Καρανίκας, «μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

Έφη Αχτσιόγλου: Κίνδυνος επιβίωσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους

«Το 2021 βρίσκει τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και τους εργαζόμενούς τους σε κατάσταση ασφυξίας και κίνδυνο επιβίωσης.

Οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη σώρευση χρεών, μετά από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, ως συνέπεια των απαράδεκτων κυβερνητικών χειρισμών» σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως υπογραμμίζει η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχί «οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς, η διαρκής μεταβολή των αποφάσεων, επιδεινώνουν διαρκώς την κατάσταση. Η κυβέρνηση επιμένει ακριβώς στις ίδιες πολιτικές που έχουν προκαλέσει την ασφυξία, δημιουργώντας όρους μαζικής εκκαθάρισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πραγματικού αδιεξόδου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενούς τους», προσθέτοντας «με αυτές τις πολιτικές ούτε η ύφεση αντιστρέφεται ούτε το κοινωνικό αδιέξοδο».

«Η ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία» τονίζει η κ. Αχτσιόγλου αναφέροντας ότι «απαιτείται άμεσα η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση,  η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και η ουσιαστική στήριξη των μισθών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ακόμα, «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής» κατά την κ. Αχτσιόγλου.

«Η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη, επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία αξιοποιείται ως ευκαιρία για μία συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον κοινωνικά επικίνδυνη» καταλήγει η τομεάρχης οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες enoikonomia.gr, documentonews.gr, libre.gr, avgi.gr

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ