fbpx

Ο Μητσοτάκης, ο Μακρόν και οι αλλαγές στην γαλάζια πολυκατοικία

Ενώ το σημερινό ΒΗΜΑ έχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις στενές επαφές Τσίπρα-Παπανδρέου (σε συνέχεια άλλων ρεπορτάζ για τις εξελίξεις και τα εσωκομματικά στο ΚΙΝΑΛ), μού κάνει εντύπωση το γεγονός πως δεν ακούγεται «κιχ» για το τι συμβαίνει στον χώρο της δεξιάς (συντηρητικής, λαϊκής, κοινωνικής κ.λπ). Οι διεργασίες εκεί είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσες: αρκεί να δει κανείς τις αναρτήσεις του Αντώναρου και τα άρθρα του antinews -για τα ΜΜΕ του Φιλιππάκη, δεν το συζητάμε. Την αντιπολίτευση που κάνουν όλοι αυτοί στον Κυριάκο, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στον ύπνο τους δεν την έχουν δει.

Όλοι όσοι έχουν γνώση για το τι συμβαίνει εντός της ΝΔ, αλλά και γύρω από αυτήν, ιδίως στην επαρχία, ξέρουν πως το κόμμα είναι καζάνι που βράζει και πως οι φυγόκεντρες δυνάμεις αναπτύσσονται με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς. Μικρά και μεσαία στελέχη, απλοί ψηφοφόροι που περίμεναν «τακτοποιήσεις», είναι εντελώς απογοητευμένα.

Αντιλαμβάνονται πως το κόμμα που ψήφισαν τον Ιούλιο του 2019 έχει μετατραπεί σε ένα σημιτικό “εκσυγχρονιστικό” συνονθύλευμα, το οποίο -όπως ακριβώς συνέβη στην οκταετία Σημίτη- έχει ανέβει στην εξουσία με ένα και μοναδικό στόχο: να δημιουργήσει μια νέα γενιά από οικονομικά τζάκια, αξιοποιώντας τα 40 δισ από το νέο ΕΣΠΑ (και στα οποία αίφνης προστέθηκαν άλλα 32 από το Ταμείο Ανάκαμψης). Χρήματα που φυσικά δεν θα πέσουν -ωσάν σωσίβια- στην μικρομεσαία θάλασσα, εκεί όπου πνίγονται χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες, αλλά θα κατευθυνθούν σε απολύτως συγκεκριμένους τομείς (περιβάλλον, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία κ.λπ): εκεί όπου δραστηριοποιούνται 4-5 επιχειρηματικοί όμιλοι (που έχουν πλοκάμια παντού, σε κάθε τομέα δράσης).

Είναι θέμα χρόνου η Νέα Δημοκρατία να πάει για διάσπαση: ούτως ή άλλως, όπως την ξέραμε, δεν υφίσταται. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα είχε ήδη συντελεστεί. Προφανώς, αυτό αποτελεί επιδίωξη και του ίδιου του Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει ένα αμιγώς δικό του κόμμα, βασισμένο στην δική του ιδεολογική αντίληψη και συγκρότηση. Γι αυτό και μπολιάζει διαρκώς την κυβέρνηση και το περιβάλλον της με στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτός μάλιστα είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα ήθελε ο Πρωθυπουργός να πάει σε πρόωρες εκλογές. Υπάρχει μάλιστα και μία πληροφορία που έρχεται από το περασμένο (2019) φθινόπωρο. Σύμφωνα με αυτήν ο σχεδιασμός Μητσοτάκη -αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία- ήταν να οδηγήσει σε διάσπαση την ΝΔ, να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα, μακριά από τις υφιστάμενες ιδεολογικές πλατφόρμες (δεξιά/αριστερά, προοδευτική / συντηρητική παράταξη), στα πρότυπα του «En Marche» του Μακρόν. Με το κόμμα αυτό φιλοδοξούσε να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση του εκλογικού και κοινωνικού σώματος από τα υφιστάμενα πολιτικά σχήματα -και ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την απόλυτη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης ήταν θέμα χρόνου να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος και να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό/απορρυθμιστικό του σχέδιο παντού: στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Ασφάλεια κ.λπ. Ωστόσο, η πανδημία του χάλασε τα σχέδια.

Όλοι όσοι εμπλέκονται γύρω από την πολιτική (στελέχη, δημοσιογράφοι, ελίτ) γνωρίζουν, λοιπόν, πως η δημιουργία ενός νέου κόμματος, ταυτισμένου με τις αρχές και τις αξίες της παραδοσιακής δεξιάς, είναι προ των πυλών και -μετά βεβαιότητας θα δώσει το παρών στις επόμενες εκλογές. Και αυτό ακριβώς τις κάνει ενδιαφέρουσες αλλά και απρόβλεπτες. Διότι το κομμάτι που εκφράζει αυτό τον χώρο δεν είναι καθόλου μικρό –πολλοί το υπολογίζουν στο 18-20%, το ποσοστό δηλαδή που κράτησε η ΝΔ τον Ιούνιο του 2012 και εκφράζει την σκληρή λαϊκή δεξιά.

Αν οι εκλογές γίνονταν υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι πιθανόν ο ΚΜ να κατάφερνε να διατηρήσει στις τάξεις του ένα τμήμα από αυτό το ποσοστό. Σήμερα μοιάζει αδύνατο, καθώς έχουν συντελεστεί πολλά. Η διάψευση γύρω από τα εθνικά θέματα, η απογοήτευση από τις πολιτικές στην οικονομία, η εγκατάλειψη της μικρομεσαίας θάλασσας και κυρίως η ώσμωση του Μητσοτάκη με ό,τι η παραδοσιακή δεξιά συγκρούστηκε πιο σκληρά: «το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».

Συμπερασματικά, το 2021 δύσκολα θα είναι εκλογική χρονιά, θα είναι, όμως, πιθανότατα χρονιά τεκτονικών αλλαγών στην γαλάζια πολυκατοικία.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜακρονΝΔ,ΑντωναροςΚώστας Σημίτης

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ