fbpx

Η MRB το είπε -επιτέλους- καθαρά: Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή!

Χτες η MRΒ έβγαλε μια νέα δημοσκόπηση, η οποία πανηγυρίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επειδή κατέδειχνε και πάλι διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ας δούμε, όμως, τις δημοσκοπήσεις της MRB των τελευταίων 14 μηνών, όπως τις βρήκαμε πρόχειρα στο διαδίκτυο:

17/01/2020:   (+13%)      ΝΔ 33% – ΣΥΡΙΖΑ 20%,
20/05/2020:  (+19,7%)  ΝΔ 40% – ΣΥΡΙΖΑ 20,3%
02/07/2020:  (+18,2%)  ΝΔ 40,1% – ΣΥΡΙΖΑ 21,9%
24/09/2020: (+18%)     ΝΔ 39% – ΣΥΡΙΖΑ 21%
25/11/2020:   (+ 15,9%) ΝΔ 37,6% – ΣΥΡΙΖΑ 21,7%
17/12/2020:   (+15%)      ΝΔ 38,1% – ΣΥΡΙΖΑ 23,1%
05/03/2021:  (+13,1%)  ΝΔ 35,6% – ΣΥΡΙΖΑ 22,5%

Τι προκύπτει ως συμπέρασμα; Η κυβέρνηση είναι σε σαφή αποδρομή, η οποία το τελευταίο διάστημα γίνει εντονότερη. Σε δυόμιση μήνες έχασε 2,5 μονάδες, η μεγαλύτερη απώλεια που είχε στη διάρκεια της θητείας της. Την ίδια ώρα, όμως, η αντιπολίτευση δεν “τσιμπάει”. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει και μάλλον δικαίως, αν δούμε πως διαχειρίζεται την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Σε μια χώρα που δεν ξέρει τι τις ξημερώνει και με πολίτες που αγωνιούν για την επόμενη μέρα, για την υγεία τους και για τις δουλειές τους η συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ περιστρέφεται -κυρίως- στον Κουφοντίνα, στην Μενδώνη, στον Λιγνάδη κ.λπ.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό παγιδευμένος σε μια συζήτηση που αφορά κυρίως αυτούς που τον ψήφισαν και θα τον ξαναψηφίσουν σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν λέει τίποτα στο 40%, που δεν πήγε να ψηφίσει το 2019 -ενώ σε αυτό ακριβώς το κομμάτι θα έπρεπε να απευθύνεται κυρίως. Αφήνουμε απ έξω τα αυτογκόλ τύπου Δρίτσα, Πολλάκη κ.λπ.

Το θετικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Δημόσια Υγεία, οι οποίες είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αν συνεχιστούν και κυρίως αν επικεντρωθούν στα ζητήματα της οικονομίας με ρεαλιστικές και ξεκάθαρες προτάσεις για την επόμενη μέρα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους ωριμάσει και κάνει πράξη το άνοιγμα προς την κοινωνία (αλλά με τους όρους της κοινωνίας, όχι του 3% των μελών του), τότε ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρχίσει επιτέλους να κερδίζει έδαφος. Θα πάει, λοιπόν, η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές; Δύσκολο να απαντήσει κανείς. Αν πάει (λογικά, τον ερχόμενο Οκτώβριο), δεν γνωρίζει πόση ακόμα φθορά θα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μέχρι τότε, ούτε ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανέκφραστων σε αυτές κοινωνικών ομάδων (δεν ξέρω/δεν απαντώ κ.λπ). Το πιθανότερο σενάριο είναι πως δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα πάει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Θα βρει πρόθυμους συνεργάτες, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρη και οριστική διάσπαση;  Επίσης, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές πράγμα που σημαίνει πως η Ελλάδα -πάνω που θα πρέπει να πάρει τα πάνω της, μετά την κρίση, και να “τρέξει” να βρει ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ- θα βυθιστεί σε προεκλογική περίοδο τουλάχιστον 3-4 μηνών. Για να βγει τι; Μια νέα συγκυβέρνηση Πράσινων και Βένετων;          Σήμερα -ακόμα κι έτσι, ούσα σε αποδρομή- παραμένει κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού. Έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια της. Ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απόλυτη επικοινωνιακή υπεροχή και τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να αλλάξουν την εικόνα τα επόμενα δυόμιση χρόνια, αν ξεμπερδέψουμε με την πανδημία. Άρα δεν έχει λόγο να το κάνει, αντίθετα έχει λόγο να παραμείνει στην θεση της και να επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα, ποντάροντας στα ατέλειωτα λεφτά, στα ξεφωνημένα ΜΜΕ και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπερ έδει, δείξαι…

ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςMRBΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗεκλογες

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ