fbpx

Η ιστορία καλεί την προοδευτική παράταξη σε έναν νέο ανένδοτο αγώνα

Στις 19:26 χθες το βράδυ δημοσιεύθηκε τελικά το ΦΕΚ Β 454 – 05.02.2021 της ΚΥΑ με τίτλο «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID–19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00».

Επί 86 λεπτά ίσχυε ένας ακόμα περιορισμός συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών χωρίς να υπάρχει δημοσιευμένη  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική υπουργική απόφαση.  

Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι για την κυβέρνηση το Σύνταγμα αποτελεί ένα θεσμικό βαρίδι για το υβριδικό σύστημα επιτελικής διακυβέρνησης που έχει δημιουργήσει, υποβαθμίζοντας κάθε έννοια της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους.

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν ψιλά γράμματα για τα στελέχη που επιτελικού τα οποία αντιλαμβάνονται τη διακυβέρνηση της χώρας ως προνόμιο  των λίγων και των εκλεκτών που δρουν πέρα και πάνω από τους νόμους, όμως για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελούν εκτροπές από τη συνταγματική ομαλότητα, οι οποίες ακόμα κι όταν είναι προσωρινές, υπονομεύουν το κύρος των θεσμών στη συνείδηση των πολιτών.

Φυσικά δεν υποτιμώ την ανάγκη λήψης νέων αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, όμως αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση των οργάνων του κράτους να τηρούν κατά γράμμα τη δημοκρατική νομιμότητα, ειδικά όταν πρόκειται για τον περιορισμό θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Επίσης, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, τα μέτρα περιορισμού των δικαιωμάτων πρέπει να είναι πρόσφορα, δηλαδή κατάλληλα για τον σκοπό για τον οποίο επιβάλλονται και στην συγκεκριμένη περίπτωση του επιπλέον τρίωρου περιορισμού της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα, αυτός ο κανόνας δεν φαίνεται να τηρείται.

Παρά τις οκτώ και πλέον χιλιάδες σελίδες έκτακτης νομοθεσίας του κορονοϊού η κυβέρνηση με τις παλινωδίες και τις αστοχίες στις οποίες οδηγήθηκε από την επιφανειακή και επικοινωνιακή αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να αποδυναμώνει το ΕΣΥ και να εξωθεί τους πολίτες σε βίαιη φτωχοποίηση, αφήνοντας χωρίς ουσιαστική στήριξη τις  πληττόμενες κατηγορίες επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η εξαφάνιση της άλλοτε ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στρατηγική επιλογή, με την πανδημία να λειτουργεί σαν επιταχυντής αυτών των επιλογών της. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει το γεγονός ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας,  ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια της πρώτης κατοικίας χιλιάδων δανειοληπτών, ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα η επιτελική κυβέρνηση επενδύει στην καταστολή σε όλα τα επίπεδα, από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια και δημιουργεί συστηματικά το νέο κράτος της Δεξιάς, φτάνοντας στον αριθμό των 3.000 μετακλητών ο οποίος αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας. Την ίδια στιγμή υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και  αποψιλώνει μεθοδικά διατάξεις του νόμου για το ΑΣΕΠ ώστε να προωθείται η ανέλιξη “των δικών της παιδιών” σε καίριες θέσεις της δημόσιας διοίκησης.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα για την πλειονότητα του ελληνικού λαού, η αξιωματική αντιπολίτευση του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να εγκαταλείψει τη «βολική εσωστρέφεια» δημιουργώντας ένα προοδευτικό μέτωπο κατά της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, η οποία αποδομεί συστηματικά τα δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης.

Για να το πούμε με ιστορικούς όρους, η προοδευτική παράταξη καλείται να δώσει άλλον έναν ανένδοτο αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας, της προόδου και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

πολιτικήΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ