fbpx

Εργασιακός Μεσαίωνας: Απειλές και εκβιασμοί σε εργαζόμενους για Δώρο και άδεια

Στις εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για παράνομη παρακράτηση του δώρου Χριστουγέννων από εργοδότες, που φέτος έτσι κι αλλιώς δίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις λειψό, έρχεται να προστεθεί μια νέα εργοδοτική αυθαιρεσία.

Πριν λίγες μέρες ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, μετέφερε ότι εργοδότες έβαλαν χθες το πρωί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους και λίγο αργότερα τους έστελναν στα ΑΤΜ με συνοδεία κάποιες φορές «καλόπαιδων», προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.

Σήμερα, προχωρά σε σοβαρότατη καταγγελία η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εταιρίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πάρουν το υπόλοιπο της άδειάς τους, αλλά τις ίδιες ημέρες να εργάζονται κανονικά μέσω τηλεργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ΕΛΕΠΑ «είναι πολλές οι περιπτώσεις που συνάδελφοι μας σε μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες και λογιστήρια εταιριών εκβιάζονται και πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο αδείας τους, ώστε να μην πληρωθεί. Παράλληλα όμως είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς, που ενώ δηλώνουν άδεια, εργάζονται κανονικά μέσω τηλεργασίας».

Όπως τονίζει η Ένωση «η τηλεργασία αξιοποιείται ακόμα και για να “γλυτώσουν” οι εργοδότες από το δικαίωμα μας στην ξεκούραση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΕΠΑ:

Σε πάρα πολλούς κλάδους έρχονται καταγγελίες από εργαζόμενους σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Αντίστοιχα και στον δικό μας. Πολλοί καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες με απειλές και εκβιασμούς, ζητάνε από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το δώρο Χριστουγέννων, ακόμα και το μέρος που έλαβαν από το κράτος!

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αφήνει χιλιάδες εργαζομένους και ανέργους απροστάτευτους. Αρκετοί βρίσκονται με μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα, ηπλειοψηφία των ανέργων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Χιλιάδες κάνουν Χριστούγεννα με άδεια τσέπη. Τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου, φονικότερου κύματος της πανδημίας.

Ο 14ος μισθός – δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Προέρχεται από τη δουλειά μας και αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για να καλύψουμε τις “τρύπες” από τα χρέη και τους ατέλειωτους φόρους που τους επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι μια “ανάσα” για να κάνουν οι εργαζόμενοι πιο αξιοπρεπείς και ανθρώπινες γιορτές, πόσο μάλλον σε αυτές τις συνθήκες που η οικονομική κατάσταση στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει.

Απαντάμε καθαρά: είναι αδιαπραγμάτευτο να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στο ακέραιο σε όλους εργαζόμενους!

Την ίδια ώρα, είναι πολλές οι περιπτώσεις που συνάδελφοι μας σε μεγάλες ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρίες και λογιστήρια εταιριών εκβιάζονται και πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο αδείας τους, ώστε να μην πληρωθεί. Παράλληλα όμως είναι τέτοιος ο όγκος δουλειάς, που ενώ δηλώνουν άδεια, εργάζονται κανονικά μέσω τηλεργασίας. Αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά, πως η τηλεργασία αξιοποιείται ακόμα και για να «γλυτώσουν» οι εργοδότες από το δικαίωμα μας στην ξεκούραση.

Συνάδελφοι, η εργοδοτική επίθεση δεν σταματά, αντίθετα συνεχίζει εκμεταλλευόμενη όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Φρένο μπορεί να βάλει μόνο η οργανωμένη πάλη. Για να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας όπως απέδειξαν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο, να καταγγείλουν τέτοιες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας! Να παλέψουμε από κοινού τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Απαιτούμε:

  • Να δοθεί το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για να μπορέσουν να κάνουν αξιοπρεπώς γιορτές.
  • Να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέψει τον 14ο μισθό του στον εργοδότη του.
  • Να μην γίνει καμία απόλυση
  • Κανείς εργαζόμενος να μην αναγκάζεται να εργαστεί με τηλεργασία ενώ είναι σε άδεια

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ