fbpx

Δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα από το Μαργαρίτη Σχοινά για τα pushbacks

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς όταν κλήθηκε να εξηγήσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης στην Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, όσον αφορά τα “pushbacks”, την δήθεν αλληλεγγύη του νέου συστήματος, αλλά και τις αναφορές του Πάπα για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τις “αποτροπές/pushbacks“, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε -μάλλον εκνευρισμένος: «Δεν έχω επιπλέον πληροφορίες από αυτές που διαθέτει η Επιτροπή, οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που δίνουν οι κατά τόπους υπηρεσίες μας, οι οποίοι συνομιλούν την κυβέρνηση και εάν υπάρχουν αυτοί οι ισχυρισμοί – που όπως φαίνεται πολλοί από εσάς έχετε δεδομένους, φυσικά αυτό πρέπει να διερευνηθεί βάσει αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν είχα ενημερωθεί για αυτά τα ζητήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

Όταν ρωτήθηκε από τον Κώστα Αρβανίτη, ο Μ. Σχοινάς υποστήριξε πως πράγματι υπάρχει νέο δόγμα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, για το οποίο ωστόσο αρνήθηκε το χαρακτηρισμό «συντηρητικό», επιμένοντας στην ολιστική προσέγγιση του Μεταναστευτικού, κάτι που η ΕΕ επιχειρεί για πρώτη φορά, όπως επεσήμανε αρκετές φορές.

Τέλος, όταν ο Πέτρος Κόκκαλης ζήτησε από τον κύριο Σχοινά να σχολιάσει  πρόσφατες αναφορές του Πάπα Φραγκίσκου που υπογράμμιζαν μεταξύ άλλων πως «Η απάντησή μας στην άφιξη μεταναστών μπορεί να συνοψιστεί με τέσσερις λέξεις: καλωσόρισμα, προστασία, προώθηση και ενσωμάτωση», ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρκέστηκε στο να πει ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι…Αυστραλία».

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις τριών Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, Πέτρου Κόκκαλη και Κώστα Αρβανίτη, καθώς και τις σχετικές απαντήσεις του Μαργαρίτη Σχοινά:

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση/μετάφραση:

Κώστας Αρβανίτης

Αξιότιμε κύριε Σχοινά, το «αλλάζουμε δόγμα» το καταλάβαμε, αλλά όπως το διαβάζουμε εμείς είναι προς το συντηρητικότερο, και αυτό θέλω να το κουβεντιάσουμε, με όλο τον σεβασμό που σας έχω. Το σχέδιο, όπως είπατε, έχει τρεις ορόφους, όμως δεν έχει τοιχοποιία. Η αλληλεγγύη όπως την περιγράφετε είναι οικονομική συνεισφορά και θα ήθελα αν κάνω λάθος να το καταλάβω. Δηλαδή όπως το καταλαβαίνουμε εμείς, κάποιοι θα πληρώνουν ένα τίμημα για τις χώρες υποδοχής που θα έχουν πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Αυτό που υπάρχει στο Κλειδί και στο Καρά Τεπέ, δεν είναι πρόταση. Σκηνές, χώμα, κακές συνθήκες, δεν μπορούν να συνιστούν σχέδιο. Το ακούμε από Έλληνες βουλευτές της πλειοψηφίας, της Νέας Δημοκρατίας, που λένε «θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Είναι αυτό η αντίληψή σας; Να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη ώστε να παίρνουν το μήνυμα και να μην έρχονται προς την Ευρώπη;

Μαργαρίτης Σχοινάς

Αλλάζουμε δόγμα προς το «συντηρητικό». Να το κουβεντιάσουμε. Σίγουρα αλλάζουμε δόγμα από μια κατάσταση, την οποία είδατε όταν πήγατε στην Μόρια που ουσιαστικά είναι ένα «μη σύστημα», στα αγγλικά το λέμε “patchwork”, στα ελληνικά μόνο ο όρος «κουρελού» μπορεί να το περιγράψει γιατί έχει διάφορα μπαλώματα που παράγουν διάφορα αποτελέσματα και δεν μας δίνουν καμιά σιγουριά, καμιά προβλεψιμότητα, καμιά ροή που να μπορούν να μας επιτρέπουν να οργανωθούμε, είτε στα σύνορα, είτε στις χώρες υποδοχής και αυτό αλλάζουμε. Αυτό το δόγμα, ναι, αλλάζει. Αντιλαμβάνομαι ότι το νέο σύστημα αλληλεγγύης θέλει λίγη εξήγηση, γιατί είναι λίγο πιο σύνθετο. Δεν είναι τόσο απλό, όπως το 2016 λέγαμε «υποχρεωτική μετεγκατάσταση – εθελοντική μετεγκατάσταση», μαλώσανε τα Κράτη – Μέλη στα δύο, το ξεχάσαμε. Τώρα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Λέμε όταν ένα Κράτος – Μέλος χρειάζεται αλληλεγγύη και πατήσει – ενεργοποιήσει το «κουμπί αλληλεγγύης» – το αίτημα για αλληλεγγύη, ανάλογα με τις τρεις τυπολογίες περίπτωσης που περιγράφουμε: κρίση, search and rescue  – διάσωση στην θάλασσα – και risk of pressure (ρίσκο πίεσης), το νέο σύστημά μας, το οποίο θα γίνεται υπό την επίβλεψη της Κομισιόν και θα δομείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορεί πάντοτε να ικανοποιεί το αίτημα. Θα μου πείτε – πολλές φορές αυτό δεν θα είναι εφικτό, πολλές φορές το αίτημα θα ζητάει περισσότερα από αυτά που το σύστημα μπορεί να παράξει, είτε με υποχρεωτική μετεγκατάσταση είτε με χορηγίες επιτροπών είτε με προσφορά σε είδος», και αυτό δεν έχει συζητηθεί αρκετά, ελπίζω να συζητηθεί στο μέλλον, τότε τον καθοριστικό και τελικό λόγο θα τον έχει η Επιτροπή, ultima ratio η Επιτροπή θα έχει έναν διορθωτικό μηχανισμό στο τέλος της διαδικασίας αλληλεγγύης που θα μας επιτρέπει να κάνουμε το λεγόμενο top up, δηλαδή να συμπληρώνουμε αυτό που λείπει. Γιατί είμαι πιο αισιόδοξος ότι αυτό το σύστημα θα δουλέψει – έχει περισσότερες πιθανότητες να δουλέψει – από την προηγούμενη πρόταση; Γιατί είναι πρακτικό. Λύνει το ζήτημα χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά βάζω στοίχημα ότι θα είναι το πιο δύσκολο σημείο στις συζητήσεις στο Συμβούλιο.

Δημήτρης Παπαδημούλης

Η Πρόεδρος της Κομισιόν η κυρία Φον Ντερ Λάϊεν, πριν λίγες μέρες μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι η διάσωση στην θάλασσα δεν είναι μια προαιρετική υπόθεση, ένα προαιρετικό δικαίωμα, είναι υποχρεωτική. Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης που ανήκουν στο ίδιο κόμμα με εσένα αγαπητέ Μαργαρίτη, υπερηφανεύονται ότι αυτή η Κυβέρνηση δίνει εντολές για να γίνονται “pushbacks”, ερωτώ λοιπόν τον Μαργαρίτη Σχοινά: Ποιά είναι η θέση του για τα pushbacks; Είναι παράνομα και αρνητικά όπως λέει η Πρόερος της Κομισιόν ή μπράβο τους που τα κάνουν στο Λιμενικό με εντολές της Κυβέρνησης, όπως καυχώνται κάποιοι Έλληνες Υπουργοί; Καθαρή απάντηση σ’αυτό αγαπητέ Μαργαρίτη.

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Σχετικά με τα “pushbacks” και όλα αυτά τα ερωτήματα, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συνάντηση στην Επιτροπή LIBE τον Ιούλιο όπου παρευρέθηκαν δύο υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ο Fabrice Leggeri, Γενικός Διευθυντής της FRONTEX και η Επίτροπος Y. Johansson, όπου συζητήθηκαν αυτά τα ζητήματα κατ’επανάληψη και όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν, ειπώθηκαν από τους Υπουργούς, από την FRONTEX και από την Επίτροπο. Δεν πιστεύω ότι έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο, επειδή δεν έχω επιπλέον πληροφορίες από αυτές που διαθέτει η Επιτροπή, οι οποίες βασίζονται σε πληροφορίες που δίνουν οι κατά τόπους υπηρεσίες μας, οι οποίοι συνομιλούν την κυβέρνηση και εάν υπάρχουν αυτοί οι ισχυρισμοί – που όπως φαίνεται πολλοί από εσάς έχετε δεδομένους, φυσικά αυτό πρέπει να διερευνηθεί βάσει αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν είχα ενημερωθεί για αυτά τα ζητήματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχω ενημερωθεί τη στιγμή όπου οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνονται…»

Πέτρος Κόκκαλης

«Θέλω επίσης να αναφερθώ σε αξίες και θα ήθελα το σχόλιό σας για το ακόλουθο απόσπασμα από την παράγραφο 129 της Εγκυκλίου του Fratelli Tutti που εξέδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος πριν από λίγες μέρες. Και παραθέτω: ‘Σύνθετες προκλήσεις προκύπτουν όταν ο γείτονάς μας τυχαίνει να είναι μετανάστης. Η απάντησή μας στην άφιξη μεταναστών μπορεί να συνοψιστεί με τέσσερις λέξεις: καλωσόρισμα, προστασία, φροντίδα και ενσωμάτωση. Διότι δεν πρόκειται για εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας από πάνω προς τα κάτω, αλλά περισσότερο για ένα ταξίδι αλληλεγγύης μέσα από αυτές τις τέσσερις δράσεις, προκειμένου να χτιστούν πόλεις και χώρες που, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική και θρησκευτική τους ταυτότητα, είναι ανοιχτές στη διαφορετικότητα και έχουν επίγνωση στο πώς να τις προάγουν με πνεύμα ανθρώπινης αδελφότητα’. Καθώς συντάσσετε το Σύμφωνο Μετανάστευσης για τον 21ο αιώνα, ποιό είναι το σχόλιό σας για την Παπική Εγκύκλιο;»

Μαργαρίτης Σχοινάς

«Αξίες, Πάπας…Ξαναλέω…Είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε η Αυστραλία. Είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα εργαστούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που υπόκεινται στον νομικό έλεγχο Δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε όσον αφορά τις λύσεις, είμαστε μια Ένωση που βασίζεται σε κανόνες και είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να βασίζεται σε κανόνες.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ολόκληρη τη συζήτηση στα αγγλικά:
https://www.youtube.com/watch?v=a6itaxx2xts&t=1819s

(Πηγή: Γραφείο Τύπου Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ