fbpx

Αλ. Τσίπρας: Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες. Μόνο ένας δεν έχει ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα τις ευθύνες για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου οι πολίτες συνωστίζονται, χωρίς καμία πρόνοια εκ μέρους της Πολιτείας.

«Είστε ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά καθημερινά 40 νεκρούς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνέχισε «αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης»

«Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορωνοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ακόμα δεν έχει το σθένος να παραδεχθεί ότι το άνοιγμα του τουρισμού δίχως έλεγχο και δίχως όρους οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε διεθνή μέσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ομολογήσει ότι αυτή ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αλλά όχι στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι και ο Άδωνις Γεωργιάδης, εχθές, το παραδέχθηκε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».

«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;» ρώτησε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική».

«Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ακόμα και αυτή την ώρα δεν συναισθάνεται την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια, ούτε την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ικανοποιημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την διαχείριση της πανδημίας

Αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, εν ολίγοις ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση τα έχει όλα καλώς καμωμένα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση πήρε τα κατάλληλα μέτρα, αλλά τα αμυντικά της σχέδια απέτυχαν «γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων» μετακυλώντας ακόμα μια φορά την ευθύνη στους πολίτες.

Η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη για την έκρηξη των κρουσμάτων, την αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών, την αδυναμία του ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στον όγκο των ασθενών, τον συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς, την κατάσταση στην Παιδεία που οδηγείται από φιάσκο σε αδιέξοδο και τούμπαλιν, τις παλινωδίες στους κανόνες που ανακοινώνονται και ανατρέπονται εντός ημερών ή και λίγων ωρών, το γεγονός ότι οι υπουργοί φαίνεται να μην μπορούν καν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και τη μια στιγμή ο ένας να ανακοινώνει κάτι, το οποίο ο επόμενος αναιρεί.

Στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βρέθηκαν μόνο οι νέοι αλλά και η αντιπολίτευση. Για το άνοιγμα του τουρισμού για παράδειγμα, είπε ότι «Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων» ισχυρίστηκε χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. «Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε» ανέφερε ακόμη, ενώ για να στηρίξει το επιχείρημα ότι δεν συνδέεται ο τουρισμός με την έξαρση της πανδημίας, υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε» ισχυρίστηκε στην Βουλή. Σε αυτή του την προειδοποιήση μάλλον δεν συγκαταλέγεται η φιέστα στην Σαντορίνη, οι τίτλοι των άρθρων «Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς νικήσαμε τον κορονοϊό», ούτε και η δήλωση του «Οπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ενημερώσει με συγκεκριμένες απαντήσεις επί απτών ζητημάτων για τις κινήσεις του με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία αναφορά στην ανάγκη για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, την στήριξη των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας. Αντίστοιχα, καμία ενημέρωση για την αγορά Μέσων Μεταφοράς, τον εμπλουτισμό του στόλου ώστε οι πολίτες να είναι πιο ασφαλείς.

Μάλιστα απέδωσε την έντονη κριτική που του ασκείται από την αντιπολίτευση στο ότι «δεν μπορούν να συμφωνήσουν στους αριθμούς». Αντίθετα, περιορίστηκε να πει πως «έχει γίνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και εξακολουθεί να γίνεται». Μάλιστα, δήλωσε προκλητικά «αν είχαμε 3.000, 5.000 ΜΕΘ θα είμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης που θα παίρναμε;».

Στα ζητήματα της Παιδείας, στον ίδιο τόνο ο πρωθυπουργός σχολίασε «Ζητήσατε παραίτηση Κεραμέως, επειδή έπεσε ο σέρβερ της Cisco. Σε λίγο κ. Τσίπρα θα μας ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης». Να σημειωθεί ότι για 4η συνεχόμενη ημέρα η τηλεκπαίδευση λειτουργεί με διακοπές, ενώ χθες και προχθές έπεφτε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και όχι ο server της Cisco. Επιπλέον, η σύμβαση με την εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

ΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική ΣυμμαχίαΝΔΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ