fbpx

Τον Αύγουστο είχαμε 1.200% αύξηση κρουσμάτων (αλλά δεν φταίει το άνοιγμα των συνόρων)

Για μια ακόμα φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή έδειξε τους υπεύθυνους για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το δάχτυλο έδειξε παντού, κυρίως στους νέους, αλλά δεν έδειξε στα δεξιά του, εκεί που κείτονται τα έδρανα των υπουργών.

Για μια ακόμα φορά, σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή τόνισε με έμφαση πως το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι δεν προκάλεσε την κρίση του δεύτερου κύκλου της πανδημίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν, θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο». Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η «λελογισμένη ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων» με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ που κάτσαμε και τα μετρήσαμε μέρα τη μέρα, από το επίσημο site του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο Ιούνιος της ύφεσης

Είμαστε στην 1η Ιουνίου. Η χώρα βρίσκεται πια σε πλήρη πανδημιολογική ύφεση. Ο Μάιος μάς έχει αποχαιρετήσει, με δύο (αριθμός δύο) κρούσματα πανελλαδικά. Τις δύο πρώτες εβδομάδες η πορεία της υγειονομικής κρίσης είναι εξαιρετικά ομαλή (από 2 έως 20 κρούσματα) με εξαίρεση την 8η Ιουνίου. Τότε, ξαφνικά, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει 97 κρούσματα, από τα οποία το 30% έχει σχέση με το εξωτερικό.

Στις 13 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός είναι στην Σαντορίνη, όπου ανακοινώνει το περίφημο «Greek Summer, State of mind» και καλεί όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα να απολαύσει την ασφαλή Ελλάδα. Την ημέρα εκείνη έχουμε 4 κρούσματα.

Στις 18 Ιουνίου έχουμε 55 κρούσματα. Το ενδιαφέρον είναι στην συγκεντρωτική ανάλυση του ΕΟΔΥ. Εκεί όπου αναφέρει πως «ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3203, εκ των οποίων τα 698 (21. 8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό». Είμαστε δηλαδή στον Ιούνιο, με τα αεροπορικά σύνορα ακόμα κλειστά κι όμως ένα στα πέντε κρούσματα έχει αναφορά από το εξωτερικό!

Φτάνουμε στην παραμονή του ανοίγματος των αεροδρομίων. 30 Ιουνίου και τα κρούσματα παραμένουν ελεγχόμενα –μόλις 20 πανελλαδικά. Ο Ιούνιος κλείνει με 492 κρούσματα* (δηλαδή μέσον όρο 16 κρούσματα ημερησίως).

Ο Ιούλιος της κατηφόρας

Μπαίνουμε στον Ιούλιο. Τα αεροδρόμια ανοίγουν. Οι τουρίστες έρχονται αεροπορικώς από διάφορες χώρες, με αεροπλάνα στο 100% της πληρότητάς τους, αλλά και οδικώς από τα σύνορα στην Βόρεια Ελλάδα από τις όμορες χώρες. Από όσους έρχονται, ελέγχεται με τεστ μόνο το 20%. Στις 5 Ιουλίου είναι η τελευταία φορά που καταγράφουμε μονοψήφιο νούμερο σε κρούσματα –είναι εννιά (9). Τον Ιούνιο μονοψήφια κρούσματα είχαμε πέντε φορές κι άλλες δώδεκα φορές είχαμε μέχρι είκοσι. Τον Ιούλιο μόλις δυο φορές είχαμε κάτω από 20 κρούσματα. Συνολικά τον Ιούλιο προέκυψαν 1068 κρούσματα (35 μέσον όρο) από 492 τον Ιούνιο (16 μ. ό. ) δηλαδή έχουμε υπερδιπλασιασμό. Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί.

Ο Αύγουστος της αποδρομής

Είμαστε τώρα στον Αύγουστο, ο οποίος μπαίνει με ρεκόρ. 1η Αυγούστου και λέμε καλό μήνα για πρώτη φορά με τριψήφιο νούμερο: 110 μολύνσεις. Τις δύο επόμενες ημέρες (2 και 3 Αυγούστου), για τελευταία φορά καταγράφεται διψήφιο νούμερο (75 και 77 μολύνσεις). Στις 9 Αυγούστου έχουμε για πρώτη φορά πάνω από 200 και στις 26 Αυγούστου προσεγγίζουμε τα 300 κρούσματα. Συνολικά τον Αύγουστο έχουμε 5994 κρούσματα και 193 μέσον όρο καθημερινά. Μιλάμε δηλαδή σχεδόν για εξαπλασιασμό (!!!) σε σχέση με τον Ιούλιο. Και είμαστε πια στο τέλος του καλοκαιριού, έχουμε μπροστά μας χειμώνα, αλλαγή καιρού, σχολεία που ανοίγουν, επιστροφή παραθεριστών στο κλεινόν άστυ. Αλλά η κυβέρνηση δεν ανησυχεί. Ξαναθυμίζω την σημερινή ατάκα του πρωθυπουργού: «στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν, θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο». Συμπέρασμα: Από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου, αυτές τις 60 μέρες, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν της τάξεως του +1200% (και +560% στο διάστημα 31 Ιουλίου – 31 Αυγούστου)! Ο πρωθυπουργός μας λέει ότι αυτή ήταν μια λελογισμένη αύξηση και πως ο ανεξέλεγκτος τουρισμός των αεροπλάνων πληρότητας 100% και των καραβιών πληρότητας 85% δεν είχε καμιά επίπτωση. Αν θέλετε τον πιστεύετε.

ΥΓ. Θα πρέπει να πω ότι με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ συμβαίνει κάτι περίεργο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που δίνει κάθε μέρα διαφέρει αν κάνεις μόνος σου τις πράξεις προσθέτοντας έναν προς έναν τους αριθμούς που δίνει καθημερινά. Για παράδειγμα τον Ιούλιο, αν μετρήσει κανείς μία μία τις μέρες θα βγάλει 1. 096 κρούσματα (ο ΕΟΔΥ δίνει 1. 068). Τον Αύγουστο 5. 994 (ο ΕΟΔΥ δίνει 5. 840). Τον Σεπτέμβριο 8. 222 (ο ΕΟΔΥ δίνει 8. 158). Τον Οκτώβριο 20. 805 (ο ΕΟΔΥ δίνει 20. 776). Η διαφορά που προκύπτει δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι ένα σημείο που ασφαλώς προκαλεί εντύπωση.

ΠολιτικήΤουρισμόςΣύνοραΤεστ Κορονοϊού

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ