fbpx

Τι έκανες για την πανδημία Αλέξη Τσίπρα;

«Ευτυχώς που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση», «Δηλαδή τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση;». Αυτές είναι οι δύο πιο συχνές φράσεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας που διανύουμε.

Εύλογα ερωτήματα παρόλο που μπαίνουν σε ειρωνικό επίπεδο. Να δούμε όμως κάτι άλλο πρώτα; Να δούμε τι έχει ήδη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία;

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ένα από τα θέματα στα οποία έχει αποτύχει η κυβέρνηση είναι η έλλειψη συχνών δρομολογίων στα ΜΜΜ. Όλοι έχουμε δει τις εικόνες με πολίτες παστωμένους σε λεωφορεία και Μετρό. Αυτό το έχει λύσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ:

1. Προχωρούσε κανονικά το Μετρό Θεσσαλονίκης με τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου να παραμένουν «in situ», οι δοκιμαστικές διαδρομές να ξεκινούν Σεπτέμβριο 2019 και η πλήρης λειτουργία Σεπτέμβριο 2020. Σύμφωνα με τον ανάδοχο το χρονοδιάγραμμα πήγαινε σύμφωνα με το πρόγραμμα λίγο και πριν τις εκλογές του 2019 μιας και τότε αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι της ΝΔ και να ανακοινώσει μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα.

2. Στις αρχές του 2019 προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός προμήθειας 750 καινούριων λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης (320 ηλεκτρικά, 330 με φυσικό αέριο και 100 με πετρέλαιο). Από τα 750 αυτά λεωφορεία, τα 350 προορίζονται για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τι απέγιναν όλα αυτά; Με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή μόνο 270 λεωφορεία με την προσθήκη κάποιων μεταχειρισμένων που αγοράστηκαν σε τιμή ακριβότερη από καινούργιο. Όσο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι γνωστό πως ξαφνικά ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ’19 η απόσπαση των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου και η καθυστέρηση έναρξης κυκλοφορίας του Μετρό τουλάχιστον μέχρι το 2024 ενώ ο προγραμματισμός ήταν να λειτουργήσει η γραμμή χωρίς να σταματάει ο συρμός στο σταθμό Βενιζέλου.

Παιδεία

Το 2ο θέμα που προκάλεσε έντονο διάλογο στη δημόσια σφαίρα είναι το άνοιγμα των σχολείων και τα (μη) μέτρα ασφαλείας τα οποία περιοριζόνται στο εξής ένα: μάσκα. Και τι έκανε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ;

1. Είχε ήδη μειώσει τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη στους 22 μαθητές.

2. Είχε ήδη υπογράφει από το 2019 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών με τους μισούς (5.250) να προσλαμβάνονταν στη σχολική περίοδο 2020-2021 (φέτος) και οι άλλοι μισοί την επόμενη σχολική περίοδο και είχε σταλεί αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη.

Τι έκανε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως; Αρχικά ακύρωσε τις μόνιμες προσλήψεις και στη συνέχεια, εν μέσω πανδημίας, αύξησε τους μαθητές από 22 σε 25 ανά σχολική αίθουσα. Επίσης, φέτος προσλήφθηκαν περίπου 20.000 λιγότεροι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές και μάλιστα με καθυστέρηση για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Αν δεν είχαν ακυρωθεί οι μόνιμες προσλήψεις και οι αναπληρωτές ήταν 20.000 περισσότεροι, το “σπάσιμο” των τάξεων σε μικρότερες ή η λειτουργία των σχολείων σε 2 βάρδιες θα ήταν ευκολότερη.

Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Τρίτο και πιο κρίσιμο, το κομμάτι της υγείας. Εκεί έχει πέσει το μεγαλύτερο βάρος της προπαγάνδας της κυβέρνησης. Γιατί όσο λιγότερα έχεις κάνει, τόσο περισσότερα πρέπει να διαφημίσεις ότι έκανες. Σε αυτό τον τομέα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα εξής:

1. Την 4ετια 2015-2019 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν θετικό κατά 11.000 περισσότερο προσωπικό από αυτό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

2. Άνοιξε νέες δομές όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης και προχώρησε στην ίδρυση πραγματικής πρωτοβάθμιας υγείας με τις ΤΟΜΥ.

3. Προχώρησε στην προκήρυξη 2Κ/2019 για 1.100 προσλήψεις στην Υγεία και ακόμα 900 το Μάιο του 2019. Αυτές ακυρώθηκαν με το που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ και τρέχει τώρα μέσα στην επιδημιολογική κρίση να κάνει προσλήψεις ΟΧΙ μόνιμες αλλά με διετείς συμβάσεις. Προφανώς και έχει ελάχιστη επιτυχία αφού κανένας δεν θα βάλει το κεφάλι του στο ντορβά για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά να βάλει η κυβέρνηση ιδιώτες στα νοσοκομεία (όπως λέει το πρόγραμμά της).

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα για μια χώρα που θέλει να ανήκει στις ανεπτυγμένες οι οποίες οφείλουν να παρέχουν στους πολίτες τις ελάχιστες υπηρεσίες για τους φόρους που πληρώνουν.

Τελικά, τι έκανες για την πανδημία Αλέξη Τσίπρα;

ΜΜΜαλεξης τσιπραςΣυριζαΠανδημίαlockdown

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ