fbpx

Πόσο ριζοσπαστικός θέλει και μπορεί να γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος εντός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία επιβεβαιώθηκε με την ανάδειξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Νάσου Ηλιόπουλου σε θέσεις κλειδιά. Μετά τις εκλογικές ήττες του 2019, οι αλλαγές αυτές ήταν πλέον ώριμες, ωστόσο, όπως φάνηκε από τις μικρές απώλειες στην ψηφοφορία της Κ.Ε., δεν συμμερίζονταν όλοι αυτή την αναγκαιότητα. Βεβαίως, η πρωτοβουλία του προέδρου Αλέξη Τσίπρα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και σε βάθος χρόνου, όχι από προσωπικές, και ίσως βιαστικές προτιμήσεις.

Όμως, η σημαντικότερη εξέλιξη είναι η αναβολή του Συνεδρίου το οποίο μετατίθεται, όπως φαίνεται, για την άνοιξη του 2021. Πρόκειται για μια δυσάρεστη ανατροπή τόσο για την πρόοδο του κόμματος αλλά και για το κομμάτι της κοινωνίας η όποια προσβλέπει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία την ελπίδα για το μέλλον της χώρας.

Η ύφεση ρεκόρ 15,2%, η υγειονομική κρίση της πανδημίας, η πίεση στα ελληνοτουρκικά και εν γένει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, οδηγούν την κυβέρνηση σε σπασμωδικές και νευρικές κινήσεις οι οποίες πάντα υπηρετούν αποκλειστικά το νεοφιλελεύθερο δόγμα της. Αντί έστω σε αυτή την τόσο κρίσιμη συνθήκη να διευκολύνει, ως οφείλει, την κοινωνία που την εξέλεξε, η κυβέρνηση εξυπηρετεί την διαπλοκή από την οποία είναι εξαρτημένη, όπως αποδεικνύεται από τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια της επικαιρότητας παρά την φιλότιμη λίστα Πέτσα. Συν τοις άλλοις, προετοιμάζεται να εφαρμόσει «Δόγμα του ΣΟΚ» προκειμένου να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και στήνει αντιδημοκρατικά νομοσχέδια, όπως αυτό για την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του οποίου ήδη αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, δεν χωρούν αναβολές. Τώρα είναι η ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αποδείξει ότι εξακολουθεί να υπηρετεί την ριζοσπαστική αριστερά. Η καθυστέρηση του συνεδρίου θα καταδικάσει το κόμμα σε περισσότερη εσωστρέφεια, όσο τα στελέχη, ακόμα και τα απλά μέλη, θα εξασκούνται σε ασκήσεις ισορροπίες ανάμεσα σε αντικρουόμενες τάσεις. Τώρα είναι η ώρα για ριζοσπαστικές λύσεις και αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν την οργάνωση ενός ψηφιακού συνεδρίου και ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του οργανισμού από τις Ο.Μ. μέχρι και την κορυφή, μέσω αλλαγής του Kαταστατικού, με την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων που όχι μόνο είναι πλέον διαθέσιμα, αλλά είναι και απαραίτητο τα μέλη μας να τα κατακτήσουν. Είναι αναγκαίες λύσεις για να φύγει μπροστά η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και να αποτελέσει ισχυρή και αξιόπιστη λύση, εκφραστής ιδεών και πολιτικών από όλο το προοδευτικό φάσμα. Άλλωστε και η χτεσινή ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε χάρις στη βοήθεια των νέων τεχνολογιών τις οποίες θα υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε και στο επικείμενο συνέδριο.

Είμαστε στο 2020, ένα θυμωμένο, βίαιο, αβέβαιο 2020. Το οποίο ωστόσο παρέχει και δυνατότητες για άλμα μπροστά, για ελπίδα και πρόοδο. Είναι αντικοινωνικό, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να λειτουργεί με οργανωτικούς (και όχι μόνο) όρους προηγούμενων δεκαετιών. Με σεβασμό προς την αδιαμφισβήτητη αξία του 1981 για την δημοκρατική αλλαγή που συντελέστηκε, έχει έρθει η ώρα, επειγόντως, για να προσφέρει το όραμα του στο παρόν και το μέλλον της Ελλάδας ο νέος εκπρόσωπος της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει την μεγάλη αλλαγή στο εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει και τη Νέα Αλλαγή στην κοινωνία και τη χώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, το Συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό αποκλειστικά ψηφιακά. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνο, αφού η τεχνολογία έχει ήδη δώσει τις λύσεις που εφαρμόζονται από άλλα κόμματα και οργανισμούς διεθνώς, ακόμα και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για άλλες διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει εκ βάθρων αλλαγή του σκοπού και του τρόπου λειτουργίας των Ο.Μ., αλλά και των οργάνων που προκύπτουν από αυτές και αποτελούν τον κορμό του κόμματος. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι ο ρόλος των Ο.Μ. είναι σημαντικός για την επαφή του κόμματος με την κοινωνία μόνο που σε μεγάλο βαθμό είναι αποκομμένες από τις τοπικές κοινωνίες, δυσκίνητες λειτουργικά, με ελάχιστη δράση. Τα όργανα σε μεγάλο βαθμό πάσχουν από τις ίδιες αγκυλώσεις, αφήνοντας τις τοπικές οργανώσεις χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση, κάτι που πληρώσαμε ακριβά στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες και φάνηκε πεντακάθαρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντί λοιπόν να παραμείνουν ως έχουν, μιας που στην πραγματικότητα κυρίως λειτουργούν ως οργανώσεις εκλογής για τα όργανα του κόμματος, πρέπει να αφαιρεθεί αυτή η υποχρέωση από τις οργανώσεις και να πάρουν χαρακτήρα αποκλειστικά επαφής και δουλειάς με την κοινωνία. Τότε θα φανεί και ποιος ακολουθεί για να παραγοντίσει και ποιος από πραγματικό ενδιαφέρον για συμμετοχή και δράση. Και αυτό είναι το σημείο που η πλατφόρμα του iSyriza μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αφού τα όργανα μπορούν να εκλέγονται αδιαμεσολάβητα από όλα τα εγγεγραμμένα και συνεπή μέλη ψηφιακά, με βάση γεωγραφικό κριτήριο. Η εργαλειοποίησή της ως πλατφόρμα διεξαγωγής διαδικασιών και ψηφοφοριών είναι το επόμενο στάδιο και ελπίζω πως ο νέος Γραμματέας θα κινηθεί προς τα εκεί, αλλάζοντας τον ρόλο του Γραμματέα και όχι αφήνοντας το ρόλο να τον καταπιεί. Οι κοινωνίες αλλάζουν, η καθημερινότητα της πλειονότητας του κόσμου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά τον αγώνα για το μεροκάματο ή τον αγώνα για να βρεθεί μεροκάματο και η αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή των περισσοτέρων είναι δύσκολη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο επιτακτικός όσο ποτέ. Τρόποι υπάρχουν, διάθεση για ριζοσπαστικές λύσεις υπάρχει;

Ντίνα Μπατζιά – Δημοσιογράφος, μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δημήτρης Οικονόμου – Ιδιωτικός υπάλληλος, αναπληρωτής Συντονιστής Ο.Μ. Νεάπολης Θεσ/νίκης

ΠολιτικήΚοινωνίαΣυριζαΤσιπραςΣυνεδριοΠροοδευτικη Συμμαχια

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ