fbpx

Πανεκπαιδευτικές αντιδράσεις κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Συντριπτικές είναι οι αντιδράσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την Παιδεία.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην έκτακτη συνεδρίασή της επεσήμανε τον κίνδυνο να κλείσουν ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα, αφού το νομοσχέδιο Κεραμέως δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση αλλά και την χρηματοδότηση των δημόσιων ανώτατων ιδρυμάτων.

«Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Αρκετά Τμήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να κλείσουν» αναφέρει η ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου της 18ης Ιανουαρίου, στην οποία ζητείται η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των περιφερειακών Πανεπιστημίων από τον αριθμό των εισακτέων.

Τη διαφωνία της εκφράζει η Σύνοδος και επί του προτεινόμενου ανώτατου ορίου φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών. Η Σύνοδος τονίζει ότι η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς οι καθυστερήσεις στην αποφοίτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Επίσης οι πρυτάνεις ζητούν να μη συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις που άπτονται του Πειθαρχικού Κώδικα, δεδομένου ότι «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» και προτείνουν την εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Ελλάδα

«Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά περίπου έναν χρόνο, που το δημόσιο σχολείο διαλύεται από την αντιεκπαιδευτική επιμονή της κυβέρνησης στην τηλεκπαίδευση, τα προβλήματα μόρφωσης και κοινωνικοποίησης των παιδιών γιγαντώνονται, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν φτάσει στα όριά τους, η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί με τον πιο σκληρό τρόπο στη δημόσια εκπαίδευση. Αντί να πάρει μέτρα ώστε να ξανανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, ξοδεύει 30 εκατ. ευρώ στη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι που σήμερα διαδήλωσαν, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

«Με τα ελλειπή μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί την πανδημία, το άνοιγμα των σχολείων φαντάζει μακρινό σενάριο» επισημαίνουν από την πλευρά τους οι μαθητές, απευθύνοντας το δικό τους κάλεσμα στην κινητοποίηση, καταδικάζοντας παράλληλα το άκρως αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως που φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ. «Τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για παράλληλη φοίτηση σε φροντιστήρια καταδικάζονται να αρκεστούν στη γνώση που παρέχεται από το σχολείο, η οποία μόνο σφαιρική και ολόπλευρη δεν είναι» καταλήγουν οι μαθητές.

Σε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο προχώρησε και η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο χωρίς κανέναν διάλογο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ, και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης, που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα» σημειώνει η ΟΛΜΕ, η οποία καταλογίζει αδιαφορία στο υπουργείο Παιδείας για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών που δίνουν Πανελλαδικές ειδικά φέτος και διεκδικεί να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως. Η ΟΛΜΕ διεκδικεί επίσης προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση των τμημάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Ξύλο, χημικά και προσαγωγές στη συγκέντρωση των φοιτητών

Με χημικά και ξύλο επιχείρησαν στη Θεσσαλονίκη οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί, να εμποδίσουν πορεία από φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που είχαν συγκεντρωθεί στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μάλιστα, έγιναν και τρεις προσαγωγές φοιτητών. Η διαμαρτυρία πάντως συνεχίζεται κανονικά στο σημείο

Χαρακτηριστική είναι φωτογραφία που έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν ξεκινήσει η ένταση, με τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν δημιουργήσει αλυσίδες μπροστά από τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ