fbpx

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να γίνει ένας προοδευτικός πρόεδρος;

Η επιλογή του Τζο Μπάιντεν  ως υποψήφιου προέδρου των Δημοκρατικών για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δεν ενθουσίασε αρχικά σχεδόν κανέναν παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει αντιπρόεδρος της χώρας κατά τη διάρκεια της διοίκησης του προέδρου Ομπάμα.

Για τους περισσότερους ήταν μια επιλογή ανάγκης και ισορροπίας ανάμεσα στις τάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και το πάνδημο αίτημα της δημοκρατικής Αμερικής για έναν νέο πρόεδρο που θα είναι σε θέση να αποκαταστήσει το βαθύ τραύμα που επέφερε στους θεσμούς και την εικόνα των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο η διοίκηση Τραμπ.

Παρά το γεγονός ότι ο σοσιαλιστής για τα αμερικάνικα δεδομένα Μπέρνι Σάντερς ξεκίνησε δυναμικά την κούρσα για την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να καταστήσει πιο ελκυστική τη δική του ατζέντα η οποία αν και δεν παρουσιάζει τα ριζοσπαστικά  χαρακτηριστικά του Σάντερς, συμπεριλαμβάνει ένα ισχυρό προοδευτικό πλέγμα προτάσεων που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο κανέναν δημοκρατικό πολίτη. Πρόσφατα μάλιστα ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι η ατζέντα της υποψηφιότητας Μπάιντεν είναι η πιο προοδευτική που είχε ποτέ υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Ποια είναι όμως αυτά τα χαρακτηριστικά που μετέτρεψαν τον μέχρι πρότινος μετριοπαθή και ολίγον «άχρωμο» Τζο Μπάιντεν σε έναν ένθερμο προοδευτικό υποψήφιο πρόεδρο της Αμερικής;

Ας ξεκινήσουμε από την επιλογή της υποψήφιας αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Σε συμβολικό επίπεδο η επιλογή μιας αφροαμερικανίδας με ινδικές ρίζες γυναίκας  με σημαντική επαγγελματική (Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια) και πολιτική πορεία (Γερουσιαστής Καλιφόρνιας) σηματοδοτεί μια ηχηρή απάντηση απέναντι στην υπερσυντηρητική ατζέντα Τραμπ η οποία εξακολουθεί να έχει φυλετικά και αντιφεμινιστικά χαρακτηριστικά.

Απέναντι στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Τραμπ, ο Μπάιντεν προτείνει ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανεξάρτητη από την ασφαλιστική εργοδοτική κάλυψη, επαναδιαπραγμάτευση για τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και δεσμεύεται για κατ’ οίκον φροντίδα υγείας για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων που βρίσκονται ήδη σε λίστες αναμονής.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική ο Μπάιντεν προτείνει προοδευτική φορολογία στα κέρδη κεφαλαίου αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος όσων κερδίζουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια έτσι ώστε ο πλούτος να μην ανταμείβεται περισσότερο από την εργασία.

Στο πρόγραμμα των Δημοκρατικών περιλαμβάνονται και πολιτικές κοινωνικού κράτους, όπως πρόγραμμα στέγασης ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα έσοδα αμοιβών των μεγάλων τραπεζών, πίστωση φόρου προκαταβολής ύψους 15.000 δολαρίων για αγοραστές πρώτης κατοικίας, προστασία για οικιακούς εργαζόμενους, κατάργηση της προστασίας από αστική ευθύνη για τους κατασκευαστές όπλων, δίχρονη δωρεάν φοίτηση σε κοινοτικά κολέγια, τριπλασιασμό των δαπανών για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων, προστασία της προσχολικής ηλικίας με πίστωση φόρου συρόμενης κλίμακας έως και 8.000 δολάρια για τη στήριξη της φροντίδας των παιδιών των οικογενειών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η ατζέντα Μπάιντεν για το περιβάλλον θεωρείται ήδη πρωτοποριακή καθώς φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «Πρόγραμμα για μια καθαρή ενεργειακή επανάσταση και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη». Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ο Μπάιντεν προτείνει την καθολική μετάβαση (100%) σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μηδενικές εκπομπές αερίων το αργότερο μέχρι το 2050. Μάλιστα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει δεσμευθεί ότι θα υπογράψει από την πρώτη κιόλας μέρα της προεδρίας του τα σχετικά διατάγματα προς αυτή την κατεύθυνση και την επιστροφή των ΗΠΑ ανάμεσα στις χώρες που έχουν συνυπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για την απαγόρευση όλων των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και στους εργασιακούς χώρους, την απαγόρευση της χρήσης των αστυνομικών τσοκ, τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου δράσης για την αποφυγή κατάχρησης της αστυνομικής βίας και την αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ασφάλεια των πολιτών.

Τόσο ο  Τζο Μπάιντεν όσο και η Καμάλα Χάρις έχουν ταχθεί υπέρ του κινήματος του Black Lives Matter κάτι που ο Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον τους χωρίς επιτυχία, λέγοντας με κάθε ευκαιρία ότι προσφέρουν πολιτική κάλυψη σε οργανώσεις antifa διαδηλωτών για να λάβει την εύστοχη απάντηση του Μπάιντεν ότι η antifa δεν αποτελεί οργάνωση αλλά ιδέα.

Σύμφωνα με το Center of American Progress, το 2020 παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το 1932 καθώς τότε όπως και τώρα υπάρχει αυξημένη ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων σε μια σειρά από τομείς όπου η απορρύθμιση και οι ελεύθερες αγορές έχουν αποτύχει, εννοώντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο «New Deal» για την έξοδο από την πανδημική εποχή.

Υπό αυτή την έννοια ο Τζο Μπάιντεν αν και μη μαρξιστής,  όπως άλλωστε και ο  Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, αλλά ως ένας πραγματιστής πολιτικός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της εποχής, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή προοδευτική ατζέντα, μπορεί να πείσει τον αμερικανικό λαό στις 3 Νοεμβρίου για την ανάγκη ενός «New Deal» του 21ου αιώνα που θα βγάλει τις ΗΠΑ και τον κόσμο από την βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση των τελευταίων μηνών.

ΠολιτικήΔιεθνήΗνωμένες Πολιτείες

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ