fbpx

Με αφορμή τη δήλωση Τσίπρα: Είπε τελικά ψέματα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015;

Η συζήτηση στην Βουλή για τον νέο πτωχευτικό κώδικα ανέδειξε –μεταξύ πολλών άλλων- μία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα η οποία προκάλεσε σχόλια -κυρίως ειρωνικά. Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: «ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στην διακυβέρνηση του τόπου θα είναι ο πτωχευτικός. Το πρώτο που θα κάνουμε την δεύτερη φορά της διακυβέρνησής μας είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο».

Αμέσως ξεκίνησε ο χορός των… τρολ, που θυμήθηκαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκισμένα μνημόνια, «με έναν νόμο και ένα άρθρο», τα «goback madame Mercel» και τις δηλώσεις της Μπέτυς Μπαζιάνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία».

Είναι, λοιπόν, ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ένα δυο πράγματα σε σχέση με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα το 2015 κι αν απέτυχε ( ; ) στην διακυβέρνησή του επειδή δεν κατάφερε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας.

1.Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 «ανέβηκε στο κύμα» υποστηρίζοντας ότι «θα σκίσει τα μνημόνια» και «θα συγκρουστεί με την τρόικα». Αλλά υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι δεν το προσπάθησε; Ότι δεν συγκρούστηκε με την τρόικα στο πρώτο εξάμηνο του 2015; Εδώ οι ίδιοι όσοι ειρωνεύονται λένε ότι εξαιτίας της συγκρουσιακής του διαπραγμάτευσης φόρτωσε την χώρα με 80, 100, 150, 200 δις (βάλτε όσο θέλετε) χρέος; Οι ίδιοι τρόμαζαν στο δημοψήφισμα πως θα μας βγάλει από το ευρώ κι έστελναν τα λεφτά τους στο εξωτερικό αδειάζοντας τις τράπεζες. Πως γίνεται να έκανε διαπραγμάτευση, να έφερε νέο χρέος αλλά ταυτόχρονα να μην συγκρούστηκε με την τρόικα; Πως γίνεται να συνέβησαν όλα αυτά και να είπε ψέματα;

Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε –συνειδητά- κανένα ψέμα τον Ιανουάριο του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν μπορεί να κατηγορηθεί για κάτι, είναι γιατί είχε τότε την ελπίδα και την πίστη ότι μπορεί πράγματι να αλλάξει την κατάσταση και να συγκρουστεί με την τρόικα, η οποία θα υποχωρούσε «εκούσα-άκουσα». Ναι, για «αυταπάτες» μπορούμε να τον κατηγορήσουμε. Για ψέματα, όχι. Διότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διαμορφώσει μια νέα σχέση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) και Ελλάδας. Το πήγε όσο μακριά μπορούσε να πάει (δημοψήφισμα). Δεν το πέτυχε. Είδε πως λειτουργεί ο κόσμος. Και συνθηκολόγησε, αντιλαμβανόμενος πλέον ποιο ήταν τελικά το διακύβευμα.
Αλλά, τον Σεπτέμβριο ανέλαβε την ευθύνη, πήγε σε εκλογές  και προχώρησε σε μία νέα συμφωνία με τους Έλληνες πολίτες, την οποία τήρησε απαρέγκλιτα. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είπε κάποιο ψέμα τον Σεπτέμβριο του 2015. Είπε καθαρά «αποφασίστε ποιος θέλετε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια», πήρε την εντολή και το έκανε. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Όχι με τον ριζοσπαστικό τρόπο που επαγγελόταν τον Ιανουάριο, αλλά με τον συστηματικό τρόπο που απαιτούσαν οι συνθήκες. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

2.Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε άραγε να κυβερνήσει πραγματικά; Πιστεύει κανείς πως ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δύο κυρίαρχων κομμάτων εξουσίας θα παρέδιδε τόσο εύκολα τα όπλα; Πώς αντιμετώπισαν τα αληθινά κέντρα πολιτικής εξουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ; Ξεχνάμε την στάση που τηρούσε για παράδειγμα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας απέναντι στον πρωθυπουργό με τον οποίο δεν συναντήθηκε ποτέ –έστω θεσμικά; Ξεχνάμε την στάση των οικονομικών παραγόντων, όπως εκφράστηκε διαμέσου των Μέσων Ενημέρωσης που ήλεγχαν; Ξεχνάμε τα προσκόμματα που έφερναν τα κέντρα της δικαστικής εξουσίας με τις αποφάσεις τους; Ξεχνάμε την στάση κάποιων κύκλων της Εκκλησίας ακόμα και σε θέματα που η ηγεσία της συμφωνούσε (διαχωρισμός Κράτους Εκκλησίας);

Ναι, στην Δημοκρατία, ο ρόλος των θεσμικών φορέων πρέπει να είναι διακριτός. Αλλά εδώ δεν είμαστε στις ΗΠΑ, όπου πράγματι η διάκριση των εξουσιών αποτελεί θεσμική κατάκτηση -κατοχυρωμένη κυρίως στην συνείδηση των πολιτών- και η οποία διασφαλίζει πως καμιά εξουσία δεν θα δρα ανεξέλεγκτη. Εδώ μιλάμε για την Ελλάδα, όπου αυτοί οι θεσμικοί φορείς έχουν την πραγματική εξουσία και την δύναμη να την επιβάλλουν απέναντι στο Κράτος. Γιατί αυτοί ΕΙΝΑΙ το Κράτος!

ΥΓ. Ποιος είπε πραγματικά ψέματα για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών; Κάνουμε ότι το ξεχνάμε, αλλά ψέματα είπε ο Σαμαράς, όταν αναδείκνυε τα Ζάππεια ως αντιπολίτευση αλλά όταν κέρδισε τις εκλογές δεν προσπάθησε καν να τα εφαρμόσει. Ο Βενιζέλος, όταν έριχνε την κυβέρνηση Παπανδρέου κι όταν έφερνε τον ΕΝΦΙΑ για μια χρονιά. Ο Άδωνης όταν ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, κατηγορούσε τον Σαμαρά, μέχρι που έγινε υπουργός του.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ