fbpx

Μας «τρομάζουν» τα νέα μέτρα

Ας πάρουμε τα νέα μέτρα αναχαίτισης του δεύτερου κύματος πανδημίας στη μικρογραφία μιας γειτονιάς στην «κόκκινη» Αθήνα.

Ο Χρήστος που έχει ένα μεζεδοπωλείο στην πλατεία θα αναγκαστεί πάλι από την Τρίτη να το κλείσει, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην εστίαση κολλάει ο ιός, στις εκκλησίες, στα σχολεία και στα μμμ δεν κολλάει, και την κλείνει για ένα μήνα. Ο Χρήστος έχει  παιδιά κι είναι ο μόνος εργαζόμενος στην οικογένεια.

Εργαζόμενος; Α, όχι , όχι! Για το κράτος είναι επιχειρηματίας. Και δεν συμπεριλαμβάνεται στα επιδόματα ειδικού σκοπού. Άρα, ο Χρήστος που αναγκάζεται να κλείσει για δεύτερη φορά, που δεν έχει ακόμη συνέλθει από την πρώτη, διότι υπολειτουργούσε και το καλοκαίρι με το ωράριο μέχρι 12, με την αραίωση τραπεζιών, είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσει. Ο Χρήστος καταστρέφεται, μπορεί το μαγαζί να βάλει λουκέτο, να φτάσει στα όρια της ακραίας φτώχειας, λόγω των επιλογών της κυβέρνησης. Διότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές και οι αναστολές πληρωμής δόσεων δεν είναι καν ασπιρίνες. Μιλάμε για 77.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 330.000 εργαζόμενους.

Εδώ είμαστε!

Ο Χρήστος δεν είναι μόνος του. Έχει τρία νέα παιδιά, 25-30 που δουλεύουν στο μαγαζί. Ας πούμε, τη Μαρία, το Βασίλη και το Γιάννη. Και ξέρετε, αυτή η δουλειά δεν γίνεται με τηλε-εργασία, που μας είπε η κυβέρνηση ότι πρέπει να εφαρμοστεί στο 50%. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι, επειδή δούλευαν σε επιχείρηση που αναστέλλεται η λειτουργία της με κρατική εντολή, θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως.

Δεν είναι που δεν καλύπτει το μισθό που έπαιρνε, δεν είναι το άντε ζήσε εσύ με 534 ευρώ, δεν είναι που η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία, αντί να επιδοτήσει την εργασία, είναι που δεν εγγυάται τη θέση και τη σχέση εργασίας τους. Διότι αν ο Χρήστος όταν ξανά ανοίξει, δεν μπορεί να ανταποκριθεί και το δουλέψει μόνος του, ή ακόμη χειρότερα αν κλείσει, τότε η Μαρία, ο Βασίλης και ο Γιάννης, θα αντιμετωπίσουν την απόλυση και θα γίνουν απλώς αριθμοί στο 16,8% ανεργίας(με βάση τα επίσημα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο 2020).

Αλλά oh wait!

Δεν είναι τόσο απλό.

Η Μαρία, ο Βασίλης, ο Γιάννης, λόγω οικονομικής στενότητας  θα κόψουν το πιλάτες, το γυμναστήριο, τις πολεμικές τέχνες και οι προπονητές τους θα κλείσουν για δεύτερη φορά λόγω των σημερινών μέτρων που κλείνουν τους χώρους άθλησης, παίρνοντας μία έκπτωση 40% στο νοίκι τους, ούτε επιχορήγηση, ούτε αποζημίωση, και με την αβεβαιότητα τι θα γίνει όταν ξανανοίξουν κι αν θα ξανάρθει κανείς για άθληση.

Κι επειδή είναι σα να έχουμε ένα μνημόνιο μες στην πανδημία, εκτός από τα υγειονομικά μέτρα, η αλυσίδα μεγαλώνει και η Ιωάννα και κάθε Ιωάννα, που μπαίνει σε αναστολή στην εταιρεία που δουλεύει, ακόμη κι αν δεν απολυθεί, θα πάρει 200 ευρώ το μήνα, όπως χιλιάδες εργαζόμενοι, δε θα μπορεί να  κινηθεί στην αγορά και να καταναλώσει όπως πριν. Με μαθηματική ακρίβεια η αγορά θα βουλιάζει όλο και περισσότερο, δε θέλει και πολύ μυαλό. Άλλωστε τι είναι η ύφεση; αυτό είναι.

Μετά είναι και οι φίλοι τους. Νίκος, Βαγγέλης και Νίκος. Ο ένας μουσικός, ο άλλος ηχολήπτης, ο τρίτος ηθοποιός. Κι επειδή η κυβερνησάρα μας λέει πως στις εκκλησίες δεν κολλάει, στα θέατρα, στις συναυλίες, στα λάιβ κολλάει, οδήγησε σε μία εφιαλτική  κατάσταση τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Μιλάμε για πάνω από 80 χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο. Η ολιγωρία για τους ανθρώπους της τέχνης είναι τεράστια. Είχαν το χρόνο να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για  τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δεν το έκαναν, και φοβάμαι πως είναι αργά για την πλειοψηφία των δημιουργών, ιδίως των νέων. Είναι τραγικό να βλέπεις το ταλέντο, τα όνειρα, το χαμόγελο και την ελπίδα νέων καλλιτεχνών να τσακίζουν από  την αδιαφορία και την αναλγησία της κυβέρνησης.  Δεν γίεται, επειδή το μεσοδιάστημα ανάμεσα στα δύο κύματα του ιού, με το το καλοκαίρι μέσα,  δεν έκαναν τίποτα για να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, την παιδεία και τα μμμ, να βρίσκουν πάλι τη λύση εξαθλιώνοντας τους καλλιτέχνες, δίνοντας το τελικό χτύπημα στον πολιτισμό, στις ανάσες μας δηλαδή.

Έχει κι άλλο , περιμένετε.

Ο Χρήστος που λέγαμε στην αρχή, η Ιωάννα, και οι φίλοι τους Σοφία, Βαγγέλης και κάποιοι ακόμη, έχουν παιδιά στα σχολεία. Ξέρουν όλοι πως ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας έφτασε στα όρια του, ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας νοσεί ήδη και οι απουσίες έχουν αυξηθεί, όπως ξέρουν πως τα σχολεία θα κλείσουν μόνο σε ολικό lockdown, γιατί υπάρχει το θέμα αφού οι γονείς εργάζονται τι θα γίνει με τα παιδιά αν δε πάνε σχολείο, κι αφού είπαμε η κυβερνησάρα μας δεν επιδοτεί την εργασία. Βλέπαμε τις εικόνες σε κάποιες χώρες με τα μονά θρανία, λίγα παιδιά, αραιά μέσα στη τάξη, άλλα με διαχωριστικά πλέξι γκλας, δωρεάν μάσκες και απολυμαντικά, όλα καθαρά,  και ζηλεύαμε. Και δωρεάν τεστ! και ιχνηλάτηση!

Τα δικά μας παιδιά δεν άξιζαν τέτοιες τάξεις; δεν άξιζαν την πρόληψη; Δεν μας είπαν ποτέ, δεν το πρότειναν καν ποτέ, αυτοί που πήγαιναν σε εκκλησίες να ψάλλουν, με τις κάμερες των καναλιών μαζί, οι επιστήμονες της επιτροπής που ξέπλυναν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πότε με τα μμμ, πότε με τη ψεκασμένη- κ. Μητσοτάκη- ψεκασμένη σιωπή για τις εκκλησίες και πότε με το μάδημα της μαργαρίτας για τις μάσκες. Όπως η «επιστήμων» που ισχυρίσθηκε δημόσια πως η Θεία Κοινωνία, όχι μόνο δε μεταδίδει τον κορονοϊό, αλλά πως προστατεύει μάλιστα, αρκεί να πιστεύεις. Τι; πως δεν κολλάς αν ανταλλάσσεις σάλια; Όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μας είπε ότι δε βλέπει εστίες μόλυνσης σε σχολεία και ΜΜΜ. Ναι; Όμως 443 τμήματα και σχολικές μονάδες είναι κλειστές, άρα ένα σημαντικό ποσοστό των 39.251 κρουσμάτων προέρχεται από τα σχολεία.  ((επίσης 704 μαθητές και 491 φοιτητές και σπουδαστές , και 293 εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 25 Οκτωβρίου)

Όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκε θετική στον ιό, εξετάσθηκαν όλοι στη Βουλή και όσοι ήρθαν σε επαφή αλλού μαζί της. Στα σχολεία όμως όταν κάποιος εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός, καθηγητές και μαθητές συνεχίζουν κι αν θέλουν τεστ, μόνο ιδιωτικώς. Για ιχνηλάτηση ούτε κουβέντα.

Μα τι άδικος κόσμος, ανήθικος και ταξικά πλασμένος!

Κι όλος αυτός ο κόσμος, ο Χρήστος, η Μαρία και εγώ κι εσείς κι όλοι μας (σχεδόν) κινούμαστε με τα λεωφορεία και τα τρόλει και τον ηλεκτρικό και το μετρό. Γιατί είναι και κάτι αποστάσεις κυρία Θεούσα μου που δεν γίνονται με τα πόδια. Και χτυπάει η καρδιά μας κάθε που μπαίνουμε μέσα στο λεωφορείο, και κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον με καχυποψία. Ποιος έβηξε; στο πυρ το εξώτερον. Κι έτσι πορεύεται η εργατική τάξη , που έχει ακόμη μεροκάματο. Γιατί βλέπετε, έχουμε μάθει απέξω κι ανακατωτά πως την κάθε κρίση, μία δεξιά κυβέρνηση-σιγά μη σας πω και νεοφιλελεύθερη με τόση επίθεση κατά των δικαιωμάτων- την κάνει ευκαιρία. Και φέρνει νομοσχέδια εργασιακούς οδοστρωτήρες και σκληρούς Πτωχευτικούς νόμους, παραλλήλως με την εξοντωτική για τη ψυχή μας και πρωτοφανή για τις γενιές μας έξαρση μιας επικίνδυνης πανδημίας. Χωρίς «χαραμάδα» στις πόρτες της δημόσιας υγείας, στο φόβο της κοινωνίας για το αύριο.

Ντίνα Μπατζιά

Δημοσιογράφος

Photo Credit: Alexandros Michailidis / SOOC

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ