fbpx

Θετική απόφαση για τον ιδρυτή των wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ

Τι σημαίνει η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης

Ο Αυστραλός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Τζουλιάν Ασάνζ απέφυγε προς το παρόν την έκδοσή του στις ΗΠΑ καθώς η βρετανική δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα η δικαστής Βανέσσα Μπαράιτσερ, απέρριψε το σχετικό αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης κρίνοντας ότι η μεταφορά του ιδρυτή των Wikileaks στην Αμερική, όπου είναι πολύ πιθανόν να υποβληθεί σε αυστηρές συνθήκες κράτησης και σε συνδυασμό με την εύθραυστη ψυχολογική του κατάσταση, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ κατηγορείται για υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, παραβιάζοντας τη σχετική  αμερικάνικη ομοσπονδιακή νομοθεσία και σε περίπτωση έκδοσής του θα αντιμετώπιζε ποινή κάθειρξης 175 ετών κάτι που σημαίνει ότι θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του φυλακή.

Ποιος είναι ο Τζουλιάν Ασάνζ

Ο Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας και υπήρξε πρωτοπόρος του διαδικτυακού ακτιβισμού, χάκερ, προγραμματιστής ανοιχτού κώδικα, παραγωγός και δημοσιογράφος. Γνωστός και με το ψευδώνυμο Mendax υπήρξε ιδρυτής και εκπρόσωπος της ιστοσελίδας wikileaks (2006) η οποία αποκάλυψε μεταξύ άλλων ευαίσθητες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν κατά άμαχων πληθυσμών.

Οι δικαστικές του περιπέτειες ξεκίνησαν μετά από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η σουηδική δικαιοσύνη εναντίον του για απόπειρα βιασμού η οποία ωστόσο δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Ασάνζ ήταν πεπεισμένος  ότι η έκδοση του στη Σουηδία θα ήταν ο προθάλαμος για τη μεταφορά του στην Αμερική, οι αρχές της οποίας στο μεταξύ είχαν ασκήσει κατηγορίες εναντίον του, και κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε δεκτό το αίτημα με αποτέλεσμα ο Ασάνζ να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά ολόκληρα χρόνια μέχρι την αναγκαστική παράδοσή του το 2019 στις βρετανικές αρχές.

Η πολυσχιδής δράση του τον κατέστησε έναν από τους πιο δημοφιλής ακτιβιστές παγκοσμίως, γεγονός που το απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη και το βραβείο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας το 2009.

Τι του επιφυλάσσει το μέλλον

Παρά το γεγονός ότι παραμένει κρατούμενος σε φυλακή του Λονδίνου ο Ασάνζ ελπίζει σε αποφυλάκιση υπό όρους με την καταβολή εγγύησης ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο Ασάνζ θα έχει τη δυνατότητα προσφυγής Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο και αν χρειαστεί και στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Ο Τζουλιάν Ασάνζ μαζί με τον Έντουαρντ Σνόουντεν πρώην πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος ζει στη Μόσχα ως πολιτικός πρόσφυγας, παραμένουν οι δυο πιο διάσημοι και διαδραστικοί καταζητούμενοι από τις ΗΠΑ καθώς αποτελούν σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία της ενημέρωσης κατά της κατάχρησης της κρατικής εξουσίας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔιεθνήΑνθρωπινα δικαιωματαΑσανζ

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ