fbpx

Η λύση δεν είναι καταστολή

Όπως όλοι γνωρίζουμε σε κάθε ευνομούμενο κράτος ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τους πολίτες και να λειτουργεί προς το συμφέρον τους. Αντ’αυτού στη χώρα μας παρατηρούμε ένα ρόλο εκ διαμέτρου αντίθετο με την πραγματικότητα. Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες κατ’ εντολής αστυνομικής βίας και καταστολής έχοντας αμέτρητα παραδείγματα από την καθημερινότητα. Τα δεκάδες πρωτόγνωρα γεγονότα στο ΟΠΑ, η παραβίαση της ιδιωτικότητας της οικογένειας Ινδαρέ, ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου και άλλα πολλά, είναι τελικά μόνο λίγα από τα περιστατικά που κατάφεραν να βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση υποσχόμενη την επιστροφή στην ασφάλεια και την κανονικότητα. Η λύση που προτείνει είναι περισσότερες προσλήψεις αστυνομικών, και μάλιστα ανεκπαίδευτων, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας αγωνιούν για την οικονομική και κοινωνική τους επιβίωση. Πιο συγκεκριμένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου σώματος της αστυνομίας υπεύθυνο για τον περιορισμό των φαινομένων ανομίας στα πανεπιστήμια. Κάτι που ίσως να μην γνωρίζουμε όλοι, είναι πως βάσει του αρ. 16 του Συντάγματος τα πανεπιστήμια αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν μόνα τους τις διοικητικές αποφάσεις που τα αφορούν, συμπεριλαμβανομένου φυσικά της φύλαξη και οργάνωσης των υποδομών τους. Γι’αυτό το λόγο και μεγάλο μέρος καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών συντάσσεται απέναντι στη θεσμοθέτηση αυτού του σώματος καθώς καταστρατηγείται κάθε έννοια ελευθερίας στο αυτοδιοίκητο.

Παράλληλα, πριν από ενάμιση χρόνο, η ΝΔ είχε φέρει την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου υποσχόμενη πως αυτή θα είναι η «λύση» για τα φαινόμενα ανομίας στα πανεπιστήμια. Τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να οξύνει περαιτέρω τα προβλήματα, με αποκορύφωμα τα καθημερινά περιστατικά στο ΟΠΑ (αλόγιστη ρίψη χημικών και χρήση κρότου λάμψης). Έτσι τώρα έρχονται να θεσπίσουν αυτό το νέο σώμα για να επιλύσουν τα προβλήματα τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν. Ποιος θα είναι στην πραγματικότητα όμως ο ρόλος του, όταν έτσι κι αλλιώς η αστυνομία είχε πλήρη πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια από τον Ιούλιο του 2019;

Όπως εκ πείρας έχουμε βιώσει, η λύση σε όλα αυτά δεν είναι περισσότερη βία και καταστολή. Είναι όμως η συμμετοχή όλων των δημοκρατικών φοιτητών στα κοινά. Είναι η πολιτικοποίησή τους προκειμένου να δοθεί η χαριστική βολή στα ζητήματα που μαστίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και κατ΄επέκταση την κοινωνία. Είναι αδιανόητο στα ζητήματα αυτά να μην συμπεριλάβουμε την υποχρηματοδότηση της Παιδείας στη χώρα, το ελλειπές διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό και φυσικά την καθηγητική αυθαιρεσία. Μοναδικός στόχος, επομένως, του νέου αυτού σώματος είναι να μετατρέψει τα πανεπιστήμια από κύτταρα κοινωνικής χειραφέτησης σε «στρατόπεδα» κοινωνικής χειραγώγησης για την διαιώνιση της εξουσίας της ελίτ!

ΚοινωνίαΑστυνομίαΑρθρογραφίαΚαταστολήΔημόσια ΠαιδείαΔημόσια Υγεία

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ