fbpx

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 2008 – Κlodian Rasha 2020

Οι Αλβανική νεολαία (ξανά) στους δρόμους διαμαρτυρόμενη για την, εν ψυχρό, δολοφονία του εικοσιπεντάχρονου Κλοντιάν Ράσα (Klodian Rasha) από την Αλβανική Αστυνομία. Ο Κλοντιάν Ράσα βρέθηκε να κυκλοφορεί σε ώρα που έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας λόγο των μέτρων για την covid-19. Μόλις ελάχιστα μέτρα μακριά από τον σπίτι του εντοπίστηκε από τις αλβανικές αρχές και του ζητήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.  Αρνούμενος να ελεγχθεί, προχώρησε προς το σπίτι του με την αστυνομία να τον προτρέπει να σταματήσει. Παρά τις διαταγές των αστυνομικών εκείνος συνέχισε την πορεία του. Η αντίστασή του στον έλεγχο οδήγησε τους αστυνομικούς στον να τραβήξουν το όπλο τους και να ρίξουν με αποτέλεσμα τον θάνατο του Κλοντιάν.

Η εν ψυχρό δολοφονία του Κλοντιάν μας θυμίζει την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τα κοινά των δολοφονιών δεν σταματούν στους δράστες και στο θύμα. Μετά την δολοφονία όπως και του Αλέξη έτσι και του Κλοντίαν, το βαθύ κράτος ανέλαβε δράση. Η αστυνομική συγκάλυψη είχε ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, που τον δολοφόνησε, ο Κλοντίαν παραβίασε τα μέτρα για την νόσο και φαινόταν «ύποπτος» στον τρόπο που κινούταν. Αφού δεν σταμάτησε στις εκκλήσεις τους, τον πυροβόλησαν. Να σημειωθεί, πως η κάμερα που έφερε ο αστυνομικός πάνω του εκείνη την ώρα ήταν κλειστεί.

Oι πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν στον τύπο έκαναν λόγο πως ο Κλοντιάν κρατούσε όπλο, μία κατηγορία που λίγες ώρες μετά κατέρρευσε.  Με δηλώσεις τους, στην αλβανική τηλεόραση, φίλοι του Κλοντιάν  διαβεβαιώνου πώς παρά τα όσα ισχυρίζεται η αστυνομία εκείνος ήταν μαζί τους λίγες μόλις ώρες πριν την δολοφονία και δεν έφερε στην κατοχή του, τόσο εκείνη την μέρα όσο και γενικότερα στην ζωή του, κανένα όπλο. Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο θείος του εκλιπόντος, μιλώντας στο euronews,  που τον είδε να βγαίνει από το σπίτι για να πάει για καφέ. Αν σας θυμίζει κάτι το εν λόγο σκηνικό, είναι γιατί ανάλογα ήταν τα νέα που ακούσαμε τα πρώτα λεπτά για τον Αλέξη.

Από τις αποκαλύψεις στο τηλεοπτικό κανάλι ΤVKlan του δημοσιογράφου Σπαρτάκ Κόκα(Spartak Koka) φαίνεται πως ο Κλοντίαν δεν πέθανε από μια σφαίρα στον ώμο, όπως διακινείτο στα δημοσιογραφικά σάιτ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά από 2 σφαίρες. Σύμφωνα με φωτογραφίες του δημοσιογράφου, ο Κλοντιάν φέρει ράμματα στο κεφάλι (ενδεχομένως από σφαίρα), αιμάτωμα στην περιοχή του προσώπου και σπασμένη μύτη.

Η δολοφονία, η οποία συνέβη ανήμερα της εθνικής ημέρας νεολαίας, είχε ως αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό του κόσμου, με την αλβανική νεολαία να πρωτοστατεί. Για άλλη μια φορά, όπως και στην Γαλλία για το securite globale, χιλιάδες άτομα αψήφησαν τα μέτρα της πανδημίας και κατέκλισαν δρόμους και πλατείες. Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σκεντέρμπει στο κέντρο των Τιράνων, άλλοι σιωπηλοί άλλοι κρατώντας ένα κερί δήλωναν την συμπαράστασή τους στην οικογένεια απαιτώντας αλλαγές, μερικοί την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών της χώρας.

Συνθήματα όπως “σήμερα ο Κλοντιάν αύριο εσύ και εγώ”, “οι λωτοί(φρούτο που ενδέχεται να είχε το θύμα στο χέρι του) δεν σκοτώνουν”, “Είμαι ο Κλοντιάν και απαιτώ δικαιοσύνη”, ”Ποιόν καλούμε όταν η αστυνομία σκοτώνει;” είναι μερικά από εκείνα που κρατούσαν οι διαδηλωτές ανεβάζοντας την ένταση. Ένταση η οποία κορυφώθηκε με την πυρπόληση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου κάτι που προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας και την σύγκρουση με διαδηλωτές.

Ο Τζέλο Μέλι (Xhelo Meli), μεταπτυχιακός φοιτητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο των Τιράνων, σε συζήτηση που είχαμε μου είπε πως ένιωσε την  ανάγκη σαν πολίτης να κατέβει στις διαδηλώσεις, «να γίνω μέρος της, να σήκωνα την φωνή μου για να ακουστούν τα αδικήματα κατά των νέων, των γυναικών, κατά του Κλοντιάν. Η αστυνομία στην Αλβανία, με βάση τον νόμο, δεν πρέπει να πυροβολεί παρά μόνο σε περίπτωση άμυνας.»

Όπως μου είπε, «πολλές φορές, ειδικά την περίοδο του covid-19 έχει παρατηρηθεί αστυνομική βιαιότητα. Λίγους μήνες πριν είχε ανέβει ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε αστυνομικούς να χτυπούν με μανία στο πάτωμα ένα παιδί 14-15 χρόνων. Το λάθος του ήταν να βρίσκεται και αυτός έξω με το ποδήλατο του σε μια ώρα που απαγορευόταν. Οι εικόνες που είδα στο βίντεο ήταν συγκλονιστικές, να βλέπεις ένα παιδί να το χτυπάνε στα πλακάκια.  Άλλο σκηνικό, ήταν η παρενόχληση νεαρών κοριτσιών από σεκιούριτι. Τότε, με αυτά τα γεγονότα, υπήρχαν κάποιες αντίδρασης αλλά όχι όπως τώρα.»

Ο κ. Μέλη αναγνωρίζει πως τα μέτρα υπάρχουν για να προστατευτούν οι ζωές από τον ιό αλλά όπως λέει, «δεν γίνεται από την μια να κάνουμε αυτή την προσπάθεια για να προσέξουμε μην πεθάνουμε από τον ιό και από την να μας πυροβολούν, να μας σκοτώνουν, για το τίποτα. Αν κάτσουμε άπραγοι, με αυτά που γίνονται γύρω μας, δεν θα αλλάξει τίποτα. Όσο είμαστε στους δρόμους για τα ιδανικά μας θα ακουστούμε, άλλες φορές λιγότερο άλλες περισσότερο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Να μην πεθαίνουμε γιατί απλά κάποιος φοβήθηκε, να μην μας χτυπάνε στο κεφάλι χωρίς λόγω. Ο φόβος που ένιωσε ο αστυνομικός και τον έκανε να πυροβολήσει δεν είναι δικαιολογία για τον θάνατο».

Στο τέλος της κουβέντας μας ο κ. Μέλι προέβη σε μια παράκληση που αν μη τι άλλο εκφράζει και την νεολαίοι τόσο στην Ελλάδα όσο και ανά την υφήλιο. «Ζητάμε, όπως λέει, από τα ΜΜΕ να βρίσκονται στο πλευρό μας και να μεταφέρουν πιο σωστά τις ειδήσεις. Ο ξεσηκωμός πραγματοποιείται για να γίνει κάτι καλό για τον τόπο μας, για να μην είμαστε σκλάβοι. Γιατί τώρα μας φέρονται σαν σκλάβους, μας σκοτώνουν χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση. Πολλές ενέργειες της αστυνομίας και γενικότερα των αρχών μένουν ατιμώρητες.

Η ζωή του Κλόντιαν είναι η ζωή κάθε νεαρού Αλβανού που σε αυτήν τη χώρα είναι πολύ δύσκολο να δει το μέλλον. Στην Αλβανία μεγαλώνει μια νεολαία που δεν μπορεί να ονομαστεί νεολαία επειδή δεν υπάρχει το μέλλον για αυτούς. Η μόνη δυνατότητα είναι να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό για να βοηθήσουμε τις οικογένειες. Η νεολαία εκφράζει την ζωτικότητα για μια χώρα και μια χώρα χωρίς νεολαία είναι μια χώρα χωρίς μέλλον.»

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι στην Αλβανία κατακλύζουν τους δρόμους. Είναι οι ίδιοι νέοι που πριν 2 χρόνια αγωνίστηκαν κατά της επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Αυτή η γενιά αποτελεί κάτι νέο για την γείτονα χώρα. Είναι άτομα που μεγάλωσαν στην μεταπολίτευση -δίχως παραστάσεις από το κουμμουνιστικό καθεστώς- σε αστικά κέντρα, όπου σπούδασαν χάρις τις υπεράνθρωπες οικονομικές προσπάθειές τους ή των δικών τους.  Παρά τις θυσίες τους όμως βρίσκουν τους εαυτούς τους εγκλωβισμένους σε μια χώρα και ένα σύστημα που μαστίζεται από την διαφθορά και την εγκληματικότητα.Η δολοφονία του Κλοντίαν δεν αποτελεί μια ευκαιρία για να «ξεσκάσουν» οι νέοι. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πλέον οι αλβανικές αρχές δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την γενιά που έζησε και διαμόρφωσε τις απόψεις της κατά την κουμμουνιστική περίοδο, και όπως φαίνεται γνωρίζουν να την αντιμετωπίσουν. Οι νέοι στην Αλβανία είναι πλέον μια μορφωμένη γενιά οι οποία θέλει να δει την χώρα να εξελίσσεται σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, μακριά από τις μαφιόζικες πρακτικές του παρόντος. Όπως στην Ελλάδα 12 χρόνια πριν, έτσι και στην Αλβανία οι νέοι θα απαντήσουν στον ματωμένο Δεκέμβρη ενωμένοι διεκδικώντας μέσα από τον αγώνα τους δικαίωση και αλλαγή.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 2008 – Κlodian Rashα 2020. Δολοφονημένοι από σφαίρα αστυνομικού. Δολοφονημένοι από το κράτος που είχε το χρέος να τους προστατεύσει.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ