fbpx

Τηλεδιάσκεψη Αλ. Τσίπρα με λοιμωξιολόγους: Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια των επιδημιολογικών στοιχείων

Το μεγάλο επίδικο είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιοποίηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.

Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, λοιμωξιολόγοι και γιατροί συνομίλησαν σήμερα με τον Αλ. Τσίπρα και τον αρμόδιο τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό υπογραμμίζοντας τα στοιχειώδη ζητούμενα, για παράδειγμα ότι η εικόνα εξέλιξης των κρουσμάτων ανά περιφέρεια δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής υπόψιν της Επιτροπής.

Ως προς τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι συμφώνησαν με την ανάγκη άμεσης επίταξης ιδιωτικών κλινικών και αύξησης του αριθμού των διενεργούμενων τεστ, με συνταγογράφησή τους, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους και να υπάρχει σαφής εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αλ. Τσίπρας έθεσε κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τη πορεία της πανδημίας, τις αιτίες που τα κρούσματα παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά το lockdown, καθώς και για την αξιοπιστία των στοιχείων, βάση των οποίων η Επιτροπή καλείται να εισηγηθεί για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως κρίσιμο θέμα τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα των επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια, για την ασφαλή παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας και τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε ως παράδειγμα την εμπειρία του από την επίσκεψη στη Δράμα, όπου εκπρόσωποι φορέων της πόλης του κατήγγειλαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την επιδείνωση των στοιχείων και την ένδεια έγκαιρων δειγματοληπτικών τεστ για να υπάρχει εικόνα της επιδείνωσης της μετάδοσης του ιού στη κοινότητα. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μία μέρα ξαφνικά από πράσινη περιοχή να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε το προβληματισμό του για τη σταθερή αύξηση των αριθμών των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, καθώς και τον διαρκώς υψηλό αριθμό θανάτων. Εξέφρασε δε την απορία και ανησυχία γιατί δεν δίνονται στοιχεία για την αναλογία θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ.

Για 3η φορά η κυβέρνηση απορρίπτει τροπολογία για την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνομώνων – Τι κρύβουν;

Η κυβέρνηση για 3η φορά απορρίπτει τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών, καθιστώντας πλέον αδιαμφισβήτητο ότι αποκρύπτει τις γνωμοδοτήσεις των λοιμωξιολόγων από το Κοινοβούλιο και την κοινωνία.

Συγκεκριμένα, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, κατέθεσαν την Τετάρτη για 3η φορά τροπολογία ζητώντας την άμεση κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Οι προηγούμενες δυο τροπολογίες είχαν επίσης απορριφθεί μάλιστα αναιτιολόγητα, κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, από τον Γιάννη Βρούτση και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Σήμερα, Παρασκευή, ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν αυτός που απέρριψε την τροπολογία και πάλι δίχως καμία τεκμηρίωση ή εξήγηση για τους λόγους που η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια.

Το μόνο ερώτημα πλέον είναι: τι φοβούνται και κρύβουν τα πρακτικά με τόση μυστικοπάθεια;

Αλέξης ΤσίπραςΕπιτροπή ΕμπειρογνωμόνωνΝοσοκομειακοί ΓιατροίΕΣΥΕΟΔΥΠολιτική

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ