fbpx

Σε απόγνωση επαγγελματίες και εργαζόμενοι στον χειμερινό Τουρισμό

Με το φάσμα των οριστικών λουκέτων, βρίσκονται οι περισσότεροι επαγγελματίες του χειμερινού Τουρισμού. Ένα βουνό από χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχει συσσωρευτεί την ώρα που οι εισπράξεις είναι στο απόλυτο μηδέν.

Το παράδοξο είναι ότι το  κράτος επιτρέπει ειδικά στα καταλύματα, τους μικρούς ξενώνες και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ να είναι ανοιχτά! Βέβαια  οι μετακινήσεις απαγορεύονται όπως όλοι ξέρουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχουμε επιχειρήσεις ζόμπι οι οποίες εξαιρούνται από τα περισσότερα μέτρα στήριξης από την στιγμή που θεωρητικά είναι ανοιχτές.

Στον κλάδο του χειμερινού τουρισμού απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, τόσο στα καταλύματα, στα καφέ και στις ταβέρνες όσο και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες όπως Χιονοδρομικά κέντρα, mountain bike, 4X4 tours κλπ. Επίσης επηρεάζονται και άλλες τοπικές επιχειρήσεις όπως τα βενζινάδικα, μίνι μάρκετ του κάθε μικρού χωριού καθώς και οι αγρότες που πουλούσαν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες.

Αυτές οι επιχειρήσεις δουλεύουν εποχικά, οι περισσότερες δε μόνο σαββατοκύριακα και με εσωτερικό τουρισμό, δηλαδή με Έλληνες. H σεζόν είναι από τον Οκτώβριο έως μέσα Μαΐου. Κάνουν το 50% του τζίρου τους τις ημέρες των Χριστουγέννων, ένα 25% στα τριήμερα, τις αργίες και  το Πάσχα. Το υπόλοιπο 25% τα απλά σαββατοκύριακα του χειμώνα. Για το 2020 έχουν χάσει τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, δούλεψαν ακριβώς 1 μήνα τον Οκτώβριο και παραμένουν ανοιχτοί/κλειστοί έκτοτε. Ουσιαστικά έχουν χάσει το 90% του τζίρου τους. Αν εξαιρέσουμε τους 4-5 δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς που όλοι μας γνωρίζουμε, τα υπόλοιπα μέρη, είναι πολύ μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους και έχουν απολύτως ανάγκη τον εσωτερικό τουρισμό για την επιβίωση τους. Τον έχουν ανάγκη για να μην σβηστούν οριστικά από τον χάρτη.

Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, να μειωθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές, να παγώσουν τα δάνεια τους προς τις τράπεζες αλλά και μια γενναία μείωση φόρων, έστω μια  μεγάλη αναβολή στην πληρωμή τους. Να δοθεί επίδομα στους εργαζόμενους  και εποχικά απασχολούμενους.

Κάποιοι  ζήτησαν επίσης να υπάρξει μια πολύ μικρή μετακίνηση πολιτών, με πολύ αυστηρούς κανόνες, όπως μετακίνηση με αρνητικό τεστ και μόνο αν υπάρχει κράτηση σε κατάλυμα, με αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα που θα ελέγχονται συνεχώς από τους αρμόδιους φορείς μήπως καταφέρουν και επιβιώσουν. Η μετακίνηση να αφορά μόνο τις περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες με κρούσματα και αποκλειστικά για όσους έχει αρνητικό τεστ πριν από 48 ώρες.  Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων, και οι πολίτες που θα αποδράσουν ένα διήμερο θα νιώσουν ψυχολογικά καλύτερα. Οι δε εργαζόμενοι στο χειμερινό Τουρισμό θα πάρουν μετά από μήνες μια οικονομική ανάσα.

Αναρωτιούνται πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις για παράδειγμα στο Ντουμπάι με  τους κανόνες που αναφέρθηκαν προηγουμένως  και δεν επιτρέπεται σε ένα ζευγάρι, η μια οικογένεια να περάσει 2 μέρες σε ένα μικρό χωριό, στην εξοχή σε ανοιχτούς χώρους, χωρίς συνωστισμό. Απορούν πως επιτρέπεται ο περίπατος στο κέντρο της Αθήνας και δεν επιτρέπεται η πεζοπορία σε ένα βουνό, σε ένα μικρό χωριό.  Σε κάθε περίπτωση ζητούν από την κυβέρνηση να τους ακούσει, να συζητήσει μαζί τους και να πράξει τα δέοντα. Η επιβίωση τους εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.

ΤουρισμόςΟικονομίαΧειμερινός ΤουρισμόςΑναστολή ΕργασίαςΑγορά Εργασίας

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ