fbpx

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο-ντροπή για τις φυλακές του Μ. Χρυσοχοΐδη

Ψηφίζεται σήμερα το αναχρονιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και το οποίο επιστρέφει την σωφρονιστική πολιτική της Ελλάδας σε άλλες εποχές και σίγουρα όχι σύμφωνα με αξίες ευρωπαϊκού κράτους.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο καταργεί τις άδειες, δια της εξαντλητικής αυστηροποίησης του πλαισίου χορήγησης τους, αλλά και τις αγροτικές φυλακές και αντιμετωπίζει τους κρατούμενους όχι ως πολίτες που θα ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και συνεπώς πρέπει να περάσουν από στάδια επανακοινωνικοποίησης, αλλά ως περιττό βάρος.

Επιπλέον, ενώ σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για τις φυλακές και την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργεί τιμωρητικά προς τους φυλακισμένους και εστιάζει αποκλειστικά στον σκληρό εγκλεισμό.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις από φορείς και σύσσωμη την αντιπολίτευση (πλην της Ελληνικής Λύσης) το νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχώρησε σε καμία απολύτως βελτίωση.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική πολιτεία, η οργανωμένη ως κράτος δικαίου, μετά από 21 χρόνια από την ψήφιση του Σωφρονιστικού Κώδικα με τον νόμο 2776/99, αντί να κάνει ένα βήμα μπροστά στα θέματα για τα οποία η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου καταδικάζετε συνεχώς και αδιαλείπτως για παραβίαση βασικών κανόνων των συνθηκών κράτησης θα ερχόταν ένα τέτοιο νομοσχέδιο που να κάνει όχι απλώς βήματα, αλλά τεράστια άλματα προς τα πίσω. Και όταν λέω άλματα πίσω όχι σε δεκαετίας, αλλά ίσως σε αιώνα» τόνισε σε τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Σπύρος Λάππας.

Σύμφωνα με τις νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι σχεδόν αδύνατον οι κρατούμενοι να κάνουν χρήση τακτικών αδειών αφού για να αιτηθεί ένας κρατούμενος άδεια με τις νέες αλλαγές θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 2/5 της ποινής του, χρονικό όριο που του επιτρέπει παράλληλα να κάνει και αίτηση αποφυλάκισης. Οι άδειες είναι πολύ κρίσιμο εργαλείο για την επανένταξη των κρατούμενων και με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση μετατρέπει τον σωφρονισμό σε εκδικητική καταδίκη άνευ ελπίδας.

Σχετικά με τις αγροτικές φυλακές, το νομοσχέδιο αυστηροποιεί τα κριτήρια που χρειάζεται να πληρούνται προκειμένου να μεταχθεί κάποιος κρατούμενος σε αυτές σε τέτοιο βαθμό που και πάλι η μεταγωγή θα αφορά έναν εξαιρετικά περιορισμένο πληθυσμό.

Καταιγιστικές ήταν οι τοποθετήσεις των κατεξοχήν ειδικών για το θέμα του σωφρονισμού όπως, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη οι οποίοι ήταν απέναντι και στις δύο μορφές αυτής της αυστηροποίησης.

Οι φορείς τάχθηκαν ενάντια στις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου και μίλησαν για παραβίαση του άρθρου 3 του σωφρονιστικού κώδικα, που αναφέρει, ότι όλοι οι κρατούμενοι είναι ίσοι κατά την εκτέλεση της ποινής. Μίλησαν για την ουσιαστική κατάργηση των αδειών που εξομοιώνεται με την υφ’ όρου απόλυση και χάνει την έννοια της, που είναι να δώσει μια ανάσα στους καταδικασμένους, να συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή τους και να βοηθήσει αργότερα στην επανένταξη τους. Επίσης, όλοι επισήμαναν τον κίνδυνο κατάργησης πρακτικά των αγροτικών φυλακών με τη συγκεκριμένη διάταξη και φυσικά αποδόμησαν όλα τα επιχειρήματά περί του κινδύνου αποδράσεων αφού σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη για τα έτη 2015 έως και 2020, προκύπτει, ότι οι όροι των αδειών που έχουν χορηγηθεί τηρούνται κατά 98%.

Μάλιστα τονίστηκε ότι η άδεια δεν είναι χάρη στους κρατούμενους, είναι προς χάρη της καλής λειτουργίας του εν γένει σωφρονιστικού συστήματος και εξυπηρετεί παντοιοτρόπως, ενώ έγινε λόγος για διολίσθηση από κεκτημένες διατάξεις δεκαετιών, σε ένα πιο σκληρό πλαίσιο.

Εκτός από τον θεσμό των αδειών που ουσιαστικά καταργείται και την μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές η οποία καθίσταται πλέον αδύνατη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρεί να δώσει και τυπικά πλέον υπερεξουσίες στην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υπουργείο εντός του υπουργείου, με πολλούς κατά τη διάρκεια της Επιτροπής να τονίζουν ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει υπουργό της κα Νικολάου, ας την κάνει αλλά όχι έτσι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας εξέφρασε τις ενστάσεις του σχετικά με τις διατάξεις για τις άδειες και τις αγροτικές φυλακές ενώ και η Μ. Γιαννάκου έδειξε να επιφυλάσσεται σε σχέση με την Σ. Νικολάου.

ΠολιτικήΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΦυλακέςΣοφία ΝικολάουΒουλή

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ