fbpx

Πανδημία και ανισότητες

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι ο ιός ήρθε για να μείνει αφού οι συνέπειες του θα επηρεάσουν μοιραία το άμεσο μέλλον της ανθρωπότητας. Συνεπώς κάθε σχετική κουβέντα οδηγεί αναπόφευκτα στο ερώτημα αν αυτή η πανδημία επιφέρει κάποια αλλαγή παραδείγματος σε μια σειρά από τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας ή αν η παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα θα συνεχίσει με το δόγμα business as usual, ή αλλιώς με το σενάριο της απραξίας, που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχόμενες κοινωνικές κρίσεις, απώλεια συλλογικών κατακτήσεων ή ακόμα και στην ανάδειξη ενός αυταρχικού σεναρίου για τη διαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης διαρκείας.

Για την ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έδειξε κάποια σημάδια αντίδρασης αλλά είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε αν το πακέτο των 750 δις ευρώ με τους όρους και στο πλαίσιο που αποφασίστηκε θα είναι αρκετό για να γλιτώσει τις χώρες της ένωσης από την μεγάλη ύφεση που έρχεται. Ωστόσο οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες παρά το γεγονός ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι προς το παρόν δεν αποτελούν κάποια ουσιαστική αλλαγή παραδείγματος για την Ενωμένη Ευρώπη.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το βέβαιο στην παρούσα φάση είναι ότι η πανδημία θα βαθύνει τις ανισότητες σε μια σειρά από θέματα από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι την εργασία και τις κοινωνικές σχέσεις και θα τις κάνει πιο έντονες και ορατές ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απροθυμία (ή ανικανότητα;) της κυβέρνησης να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το μόνο μέτρο, και αυτό μετά από έντονη πίεση της κοινωνίας, ήταν η προτροπή προς τους δήμους  για  διανομή μασκών, ενώ καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, εξασφάλιση συχνών τεστ σε μαθητές και καθηγητές, διευκόλυνση και προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η τεράστια ύφεση που δημιουργείται ήδη στην ελληνική οικονομία θα εκτοξεύσει των αριθμό των ανέργων, τα λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας θα πέσει και πάλι κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις για ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας θα μεγαλώνουν συνεχώς τη στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (η οποία πιστεύει ανοιχτά στο δόγμα ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι νομοτέλεια) θα στρέφει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον της  προς την ιδιωτική παιδεία, την ιδιωτική υγεία και σε αμφιλεγόμενα επενδυτικά σχέδια.

Το τεχνολογικό χάσμα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αφού, όπως είναι αναμενόμενο, όσοι βρίσκονται ήδη σε τροχιά  4ης βιομηχανικής επανάστασης  θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες και δεξιότητες σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται βαρύτατα τη στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να μη διαθέτει κανένα σχέδιο για τη διάσωσή τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πανδημία θα κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για κοινωνική συνοχή,  συμπερίληψη και ισχυρό κοινωνικό κράτος, οπότε το μεγάλο ερώτημα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι πότε και με ποιο τρόπο, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις τη χώρας θα συνταχθούν σε μια νέα, πλατιά κοινωνική συμμαχία για τη στήριξη των αναγκών της κοινωνίας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος των πολλών.

ΟικονομίαΠολιτικήCovid 19Ευρωπαϊκή ένωσηΚοινωνίαΕκπαιδευση

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ