fbpx

Μπάχαλο ξανά για το λοκντάουν: Άλλα λέει ο Παπαθανάσης, άλλα ο Κικίλιας

Σχέδια για άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου κάνει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε. Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη». Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι. Επίσης σημείωσε ότι το άνοιγμα θα συνδυάζεται με αυστηρά μέτρα.

Οι δηλώσεις Παπαθανάση για άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης στις αρχές Δεκέμβρη έρχεται σε αντίθεση με τις συγκρατημένες τοποθετήσεις άλλων μελών της κυβέρνησης αλλά και λοιμωξιολόγων που μιλούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όχι μόνο για παράταση αλλά και για ενίσχυση των απαγορεύσεων.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το Σαββατοκύριακο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Libre.gr αναφέρεται ότι «σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους εξηγεί πως θεωρεί περίπου βεβαία την παράταση των περιοριστικών μέτρων δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κάτω από τα 500 τις επόμενες 15 μέρες».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ3 πως «μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο λοκντάουν στο τέλος Νοεμβρίου», προσθέτοντας «εάν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων. Θα ζήσουμε ό,τι μέλλει να ζήσουμε. […] Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε».

Αλλά και ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε την εκτίμηση ότι οδηγούμαστε σε σκληρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι άρση της. «Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» επεσήμανε.

Μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση Παπαθανάση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στον Real FM λέγοντας ότι «εάν δεν ανοίξουμε την αγορά στις γιορτές πολλές επιχειρήσεις θα υποστούν ανήκεστο βλάβη. Για ορισμένες επιχειρήσεις ο Δεκέμβριος είναι το μισό του ετήσιου τζίρου. Για να ανοίξουμε πρέπει να πέφτουν τα κρούσματα σιγά σιγά».

ΟικονομίαΛοκνταουνΑπαγόρευση ΚυκλοφορίαςΑγορά

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ