fbpx

Κωδικός 6 για τις μετακινήσεις τις ημέρες των γιορτών

Share this article on:

Τον κωδικό 6 θα πρέπει να δηλώσουν οι πολίτες στο 13033 που επιθυμούν να μετακινηθούν τις ημέρες των γιορτών προκειμένου να συναντηθούν με την «κοινωνική φούσκα» που έχουν δημιουργήσει, δηλαδή τον στενό κύκλο των ανθρώπων με τους οποίους έχουν διατηρήσει εκ του σύνεγγυς επαφή.

«Τις ημέρες των εορτών χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, δεν πρέπει να ανοίξουμε το στενό οικογεινειακό μας κύκλο. Ας μείνουμε με τους ανθρώπους που κάνουμε παρέα αυτό το χρονικό διάστημα είτε της γειτονιάς μας είτε τα πολύ στενά συγγενικά μας πρόσωπα αυτό είναι το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αναφορικά με την προοπτική αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πέτσας έδωσε έμφαση στο σκέλος των ελέγχων και των προστίμων σημειώνοντας πως εάν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα δεν θα χρειαστούν αυστηρότερα: «μιλάμε για πιο σκληρά μέτρα ως προς την εφαρμογή, δηλαδή σε ό,τι αφορά στους ελέγχους. Για παράδειγμα όποιος κυκλοφορεί την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει πως η Αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει. Υπάρχουν κάποιες μικρές περιπτώσεις εξαιρέσεων, δηλαδή ανθρώπων, που δουλεύουν εκείνο το βράδυ, ειδάλλως το πρόστιμο θα είναι πολύ βαρύ και αυτό θα συνιστά και έναν δείκτη της συμπεριφοράς όλων μας εν όψει της Πρωτοχρονιάς. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα. Ας εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα που βρίσκονται εν ισχύ για να μην χρειαστούν αυστηρότερα».

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως φέτος είναι προτιμότερο να μαζευτούμε σπίτι το μεσημέρι «με τη στενή οικογενειακή μας παρέα, λίγα άτομα» προσθέτοντας πως «δεν θα δούμε αλλαγή» στο ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί ο κορονοϊός είναι πιο επικίνδυνος τις βραδινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 10 το βράδυ για ακριβώς την ίδια σύσταση ανθρώπων ή τις ίδιες μετακινήσεις με έως τις 10 το βράδυ.

Ως προς τα τεστ, ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθεσιμότητα για τον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς επιδημιολόγους είναι κλειδί για τον περιορισμό της πανδημίας και την έγκαιρη αντιμετώπιση νέων εστιών προκειμένου να αποφεύγεται η παράλυση της κοινωνίας.

«Τα τεστ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Πρώτον να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση, ήτοι να θέλει ο καθένας να κάνει τεστ χωρίς λόγο και δεύτερον η διαθεσιμότητα των τεστ. Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 10 εκατομμύρια τεστ για να κάνουν όλοι οι Έλληνες κάθε ημέρα και το τεστ πρέπει να έχει μία περιοδικότητα, για να ελέγχουμε τον πληθυσμό. Άρα η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ έχει να κάνει με το πως θα ελέγχουμε τον πληθυσμό μας σε βάθος χρόνου. Δε συμφωνώ μαζί σας ότι δεν έχουμε επιδημιολογική εικόνα, βλέπουμε σταδιακά πως εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στην κοινότητα και όπου χρειάζεται παίρνουμε μέτρα. Αν κάπου τα κρούσματα ανεβαίνουν αντί να πέφτουν τότε ναι υπάρχει ενδεχόμενο να επιβάλλουμε και σε άλλες περιοχές τοπικά lockdown» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

ΠολιτικήΣτέλιος ΠέτσαςΜετακινήσεις

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ