fbpx

Η μάχη κατά των ανισοτήτων και η βιώσιμη ανάπτυξη

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς podcast προοδευτικά ορόσημα με συνομιλήτρια την οικονομολόγο και πρώην Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Διαμαντοπούλου, συζητάμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι σύγχρονες προοδευτικές επιλογές στην οικονομία για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία στην επερχόμενη μεταπανδημική φάση, θέτει τις σύγχρονες προοδευτικές δυνάμεις ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων καθώς οφείλουν να αναζητήσουν τρόπους να τιθασεύσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση και η ανεξέλεγκτη τεχνολογική πρόοδος, θέτοντάς τες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και ενός πιο βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Η σύγχρονη προοδευτική πρόταση, στο πλαίσιο μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης, επικεντρώνεται στη μείωση των ανισοτήτων που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση  με τη χρήση ενός συνδυασμού οικονομικών πολιτικών παρεμβάσεων τόσο πριν την αγορά όσο και μετά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτευχθεί η μείωση των ανισοτήτων στη σύγχρονη εποχή. Ο πρώτος τρόπος διαμορφώνεται παρέχοντας τα εφόδια σε όλους τους πολίτες ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες ατομικής προόδου με την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση,  την υγεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στην πληροφορία και την επιχειρηματικότητα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο δομικός και βρίσκεται στην αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού της παγκόσμιας οικονομίας, με την επιβολή περιορισμών στην ανεξέλεγκτη επιχειρηματικότητα και τον καπιταλισμό της επιτήρησης καθώς και με τον εκδημοκρατισμό των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον τους με διαδικασίες διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής.

Ένας νέος προοδευτικός δρόμος θα μπορούσε να προκύψει από τον συνδυασμό των παραπάνω,  που θα βασίζεται τόσο στην κρατική αναδιανομή των πόρων μετά την αγορά όσο και στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο πριν την αγορά ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην εκπαίδευση, στην εργασία και στον παραγόμενο πλούτο.

Προοδευτική οικονομική ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να υπάρξει δίχως ένα ισχυρό κράτος δικαίου, τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας κάθε ανθρώπου απέναντι στο ανερχόμενο αυταρχικό σενάριο που απειλεί δημοκρατικές κατακτήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μια εποχή που η αντιμετώπιση της πανδημίας, ανέδειξε το ενδεχόμενο μιας πιο ελεγχόμενης από τις αρχές ζωής ως αρκετά ρεαλιστικό, ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι δραματικά και έκτακτα γεγονότα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς με την επιβολή περιορισμών σε συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, ο προοδευτικός λόγος αναδεικνύεται σε βασικό υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  των ατομικών ελευθεριών ώστε ανάπτυξη και δημοκρατία να συνυπάρχουν ακόμα και σε εποχές ακραίων κρίσεων.

Παράλληλα η  συνεχώς αυξανόμενη κινητοποίηση  για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί μια μείζονα πολιτισμική μεταβολή της εποχής μας αφού η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία των φυσικών πόρων μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης με τη με την ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία των φυσικών πόρων.

Η υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης εκκινεί από την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όμως πάει πολύ πέρα από αυτό καθώς θέτει σημαντικά ζητήματα όπως  είναι η διαγενεακή δικαιοσύνη, η ρύθμιση της ανεξέλεγκτης δράσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, η φορολόγηση των επιβλαβών συνεπειών της βαριάς βιομηχανίας στο περιβάλλον και η υιοθέτηση ενός πιο ήπιου καταναλωτικού μοντέλου ζωής.

Real Politik · «Η μάχη κατά των ανισοτήτων και η βιώσιμη ανάπτυξη»

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ