fbpx

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κόβει τις δαπάνες για το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας

Μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021, την ώρα μάλιστα που οι δαπάνες για την Άμυνα αυξάνονται κατά 30%, στα 5,5 δισεκατ. ευρώ.

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας δημοσιοποίησε την περασμένη Παρασκευή το γράφημα του ΟΟΣΑ που αποτυπώνει ότι η Ελλάδα είναι προτελευταία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έκτακτες δαπάνες για την δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας -με τελευταία την Βουλγαρία- υπήρξαν πλείστες κυβερνητικές αντιδράσεις.

Στη συνέχεια προέκυψαν ακόμα περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία όταν δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη πέρασε στα ψιλά γράμματα των περισσότερων εγχώριων μέσων ενημέρωσης, αν και ο ΟΟΣΑ θεωρείται διεθνώς αξιόπιστος και η έρευνά του αποτελεί μια ευρύτατη και αναλυτικότατη καταγραφή του συστήματος Υγείας στην Ευρώπη και της αντίδρασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κυρίως στο πρώτο κύμα της πανδημίας και των μέτρων που πήραν μέχρι και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την επίσημη καταγραφή η Ελλάδα έκανε μόλις 53 τεστ Covid ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 124 μέσου όρου Ε.Ε. και 434 της Γερμανίας, για παράδειγμα.

Τα ευρήματα του ΟΟΣΑ

Ακόμη σημαντικότερο ανάμεσα στα στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ (Health at a glance, Europe 2020) είναι ότι ο μνημονιακός ολετήρας που πέρασε πρωτίστως πάνω από το σύστημα Υγείας ευθύνεται προφανέστατα για την τρομακτική αδυναμία του ΕΣΥ μπροστά στην πανδημία: την πενταετία 2008-2013 (χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση χρέους) στην Ελλάδα οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας μειώθηκαν με ρυθμό 7,3% τον χρόνο, έναντι μέσης αύξησης 0,7% στην Ε.Ε. και στη συνέχεια, μεταξύ 2013 και 2019, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% τον χρόνο, έναντι 3% στην Ε.Ε., 6,5% στην Ιταλία, αλλά και 7,8% στη Ρουμανία.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε επιχειρήματα μεθοδολογίας: ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, γιατί τα στοιχεία για την Ελλάδα αφορούν το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία των άλλων χωρών της Ε.Ε. φτάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Βεβαίως, ακόμη κι αν ισχύει, το ότι δεν ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα τους διεθνείς οργανισμούς η κυβέρνηση είναι συνιστώσα της χαοτικής πολιτικής της και της απώλειας ελέγχου της κατάστασης, επομένως δεν είναι και τόσο ευφυές να το επικαλείται.

Τι δείχνει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2021

Με βάση τον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό που η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας εν μέσω πανδημίας είναι κεντρική πολιτική επιλογή.

Οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας όχι μόνο δεν πρόκειται να ενισχυθούν, αλλά μειώνονται σε σχέση με αυτές του 2020, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2021. Από τα 4,8 δισ. ευρώ της τρέχουσας χρονιάς -από τα οποία 523 εκατ. ήταν πρόσθετοι πόροι κατά της πανδημίας και στα οποία πρέπει να προστεθούν και 263 εκατ. που δόθηκαν ως επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί η μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές λόγω πανδημίας- οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται το 2021 στα 4,25 δισ., από τα οποία μόλις 131 εκατ. υπολογίζονται ως πρόσθετοι πόροι για την πανδημία. Πρακτικά, πρόκειται για μείωση 16%, η οποία θέτει εν αμφιβόλω την επάρκεια της μελλοντικής αντίδρασης της Ελλάδας στην υγειονομική κρίση δεδομένου ότι ήδη ο κατάλογος των απωλειών συμπολιτών μας μακραίνει και οι γιατροί και νοσηλευτές απευθύνουν απέλπιδες εκκλήσεις για πρόσληψη προσωπικού.

Στον αντίποδα αυτής της δαρβινικής έμπνευσης επιλογής βρίσκεται η πρόβλεψη για τις αμυντικές δαπάνες, τις μόνες θεαματικά ευνοημένες λόγω εξοπλισμών και δεσμεύσεων για αγορές συστημάτων από ΗΠΑ και Γαλλία, κυρίως. Από 3,8 δισ. ευρώ φέτος, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας εκτοξεύεται το 2021 στα 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 30%.

ΠολιτικήΔημόσια ΥγείαΕθνική Άμυνα

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ