fbpx

Ανεύθυνη κυβέρνηση, απροστάτευτη κοινωνία

Την ημέρα με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της πανδημίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης, επέλεξε κατά την προσφιλή του τακτική να δημιουργήσει ένα ακόμα επικοινωνιακό χάπενινγκ ψωνίζοντας τσουρέκια από γνωστό ζαχαροπλαστείο της συμπρωτεύουσας.

Μια μέρα πριν ο υπουργός υγείας  Βασίλης Κικίλιας είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Δράμας, δεν φέρει καμία ευθύνη ο ίδιος και η κυβέρνηση αλλά η πόλη που δεν τήρησε τα μέτρα…

Βλέπουμε λοιπόν ότι όσο αυξάνονται οι τραγικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊοϋ, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση επενδύει στην θεωρία της ατομικής ευθύνης, την οποία τώρα αναβαθμίζει και σε συλλογική ευθύνη με τοπικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο λίγους μήνες πριν η κυβέρνηση επαινούσε τους πολίτες που “της έδειξαν εμπιστοσύνη” και υπάκουσαν υποδειγματικά στα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά το πρώτο λοκ ντάουν και με την υπεύθυνη στάση τους περιόρισαν σημαντικά τους κινδύνους της πανδημίας.

Τι άλλαξε όμως από τότε και οι πολίτες από υποδείγματα ευθύνης και ορθολογισμού μετατράπηκαν ξαφνικά σε παραβατικούς και ψεκασμένους (σύμφωνα με το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού) ώστε μέχρι και ολόκληρες πόλεις να χαρακτηρίζονται πλέον ανεύθυνες;

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μια χολιγουντιανής εμπνεύσεως φιέστα με φόντο την καλντέρα της Σαντορίνης ανακοίνωσε (urbi et orbi) ότι ο πόλεμος με τον κορονοϊό κερδήθηκε και ότι η χώρα ανοίγει για τον τουρισμό ως ένας από τους πλέον ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Δήλωνε επίσης ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεση της και κάποιον μυστηριώδη αλγόριθμο ο οποίος θα θωράκιζε τη χώρα μας από την εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό με αποτέλεσμα, μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα, να εισέλθουν στη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες χωρίς τεστ. Εδώ να υπενθυμίσουμε παρεμπιπτόντως ότι η πολυεθνική τουριστική εταιρεία TUI χρωστάει ακόμα στους Έλληνες ξενοδόχους πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση έστελνε με κάθε τρόπο στον κόσμο το μήνυμα «βγείτε και καταναλώστε» για να μειωθούν οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες (του πρώτου) λοκ ντάουν.

Στο μεταξύ σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση και οι επιστήμονες όπως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, δίνοντας για άλλη μια φορά την αίσθηση στους πολίτες ότι ο κίνδυνος είχε παρέλθει οριστικά.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι πολίτες επέδειξαν αυτοσυγκράτηση λόγω και της κακής οικονομικής κατάστασης των περισσότερων νοικοκυριών και περιορίστηκε στα βασικά. Μια έξοδο για καφέ, φαγητό και βόλτα σε κάποια παραλία. Εξάλλου στις δημοκρατίες ισχύει πως ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται, οπότε είναι απαράδεκτο να κατηγορεί κανείς εκ των υστέρων του πολίτες επειδή έκαναν χρήση υπηρεσιών και ελευθεριών οι οποίες μέχρι την έναρξη των μέτρων του δεύτερου λοκ ντάουν δεν απαγορεύονταν.

Ας δούμε όμως τι έκανε και τι δεν έκανε  η κυβέρνηση μεταξύ πρώτου και δεύτερου λοκ ντάουν.

Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέρος της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιούσε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να προετοιμαστεί τόσο για την αποτροπή όσο και για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού διαβεβαίωνε ότι νέο λοκ ντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει ενώ ακόμα και στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι οι νέες ΜΕΘ που ζητούσε επιτακτικά ο Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία ήταν αχρείαστες και πεταμένα λεφτά.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δεν έκανε αρκετά εντατικούς και ουσιαστικούς ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και εργοστάσια για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων, δεν ενίσχυσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την αποφυγή συνωστισμού, δεν δημιούργησε νέες ΜΕΘ, δεν φρόντισε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν κατάφερε να οργανώσει με σωστό τρόπο το άνοιγμα των σχολείων το οποίο εξελίχθηκε σε φιάσκο τόσο με τις μάσκες όσο και με την κακή ποιότητα της δημόσιας πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης.

Δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση από τη σύσταση του ελληνικού κράτους που να επιρρίπτει με τόσο κυνικό και υποτιμητικό τρόπο τις ευθύνες της στους πολίτες τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνία πλήττεται απροστάτευτη από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες της και ενώ οι άνθρωποι του εθνικού συστήματος υγείας κάνουν έκκληση με κραυγή αγωνίας για τη στήριξη και την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο και υγειονομικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται σήμερα στον κυριακάτικο τύπο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «πειράξει» και τα στατιστικά στοιχεία της πανδημίας γεγονός που δημιουργεί και σοβαρά ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα είναι αξιόπιστα αλλά και ανησυχία σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ