fbpx

Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείεται νέο γενικό lockdown – Υπό πίεση το ΕΣΥ

Μόλις δύο ημέρες κράτησε ο διαχωρισμός της χώρας σε επίπεδο υγειονομικής προστασίας Α και Β (κίτρινο και κόκκινο αντίστοιχα) και η κυβέρνηση εγκαινίασε νέο σύστημα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το γκρι επίπεδο.

Συνεπώς οι περιφέρειες της Ελλάδας χωρίζονται πλέον σε τρία επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας ως εξής:

§  στη ζώνη επιτήρησης (κίτρινο), στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα ήταν στο «πράσινο» και το «κίτρινο»,

§  στη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η βόρεια Ελλάδα και η Αττική

§  και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή προς το παρόν, οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, οι οποίες έχουν περάσει σε καθεστώς τοπικού lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα Τρίτη 3 Νοεμβρίου και από τις 6 το πρωί και για ένα μήνα θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια και ενιαία μέτρα τα οποία είναι ανεξάρτητα από το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της κάθε περιοχής.

Αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
  2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5π.μ.
  3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
  4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.
  6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» αλλά ταυτόχρονα δεν απέκλεισε ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα, εάν δεν τα τηρήσουμε» δήλωσε ο κ. Πέτσας, δίχως να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ότι η Αττική πλησιάζει την Θεσσαλονίκη, ενώ δεν απέκλεισε την παράταση των μέτρων ώστε να μειωθεί η κυκλοφορία των πολιτών και κατ’ επέκταση η διασπορά του ιού.

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, η Θεσσαλονίκη μπήκε σε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλίνες COVID. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ» υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος επεσήμανε ότι εάν γεμίσουν και οι ΜΕΘ της Αττικής θα οδηγηθούμε υποχρεωτικά σε lockdown. Τις τελευταίες μέρες, πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων, εξαιρετικά ανησυχητική είναι και η αύξηση των πολιτών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ εχθές 153 πολίτες βρίσκονταν σε διασωλήνωση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την αναστολή του 80% των χειρουργείων, επιτρέποντας μόνο τις εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, ερχόμενη αντιμέτωπη όμως με τις σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών που κάνουν λόγο για λανθασμένη απόφαση.

Υπ. Υγείας: Κατειλημμένο το 60% των ΜΕΘ για τον κορονοϊό

Απάντηση για τον αριθμό των ΜΕΘ, ειδικά της Θεσσαλονίκης, έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ για τον COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%). Οι ΜΕΘ για τον COVID της Θεσσαλονίκης είναι 85 και από αυτές οι 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%). Ειδικότερα, το ΑΧΕΠΑ έχει 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές, το Παπανικολάου 25 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Παπαγεωργίου έχει 6 κλίνες (όλες κατειλημμένες), το Γ. Γεννηματάς έχει 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή, το Άγ. Δημήτριος έχει 6 κλίνες (όλες κενές), το Άγ. Παύλος έχει 8 κλίνες (όλες κενές) και της Χαλκιδικής έχει 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα προστεθούν ακόμα 4 κλίνες από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και 12 κλίνες από το Νοσοκομείο Καβάλας. Επίσης την αναστολή λειτουργίας όλων των τακτικών εξωτερικών καθώς και των απογευματινών ιατρείων αλλά και των ραντεβού σε όλα τα εργαστήρια (εξαιρείται το Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών με Covid-19) μέχρι την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και μείωση όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων κατά ποσοστό 80% ως τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου αποφάσισε το υπουργείο για το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ