fbpx

Στο εδώλιο ξανά ο Ν. Σαρκοζί για υπόθεση διαπλοκής

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σακροζί απειλείται με φυλάκιση έως 10 έτη για προσφορά προνομιακής θέσης σε ανώτατο δικαστικό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για άλλη υπόθεση. Σήμερα, Δευτέρα ξεκινά η δίκη που αφορά τον ίδιο τον Νικολά Σαρκοζί, τον δικηγόρο του αλλά και τον επικεφαλής του ανώτατου ποινικού Εφετείου της χώρας την περίοδο 2007-2012.

Οι ανακριτές που σχημάτισαν την συγκεκριμένη δικογραφία, μία από τις αρκετές που απειλούν να στιγματίσουν την πολιτική πορεία του άλλοτε ισχυρού άνδρα της χώρας, εκτιμούν ότι ο Σαρκοζί προσφέρθηκε να προσφέρει προνομιακή εργασιακή θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό στον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, σε αντάλλαγμα για εμπιστευτικές πληροφορίες σε σχέση με άλλη έρευνα που σχετιζόταν με κατηγορία ότι ο Σαρκοζί είχε δεχθεί παράνομες ενισχύσεις από την Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της παγκόσμιας ηγέτη στα καλλυντικά L’Oréal, για την προεκλογική καμπάνια των προεδρικών εκλογών του 2007.

Ο πρώην πρόεδρος, που εξελέξη στις συγκεκριμένες εκλογές, αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε ατασθαλία σε όλες τις υποθέσεις που τον αφορούν και τις αντιμετωπίζει ενεργητικά στη Δικαιοσύνη. Υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες εναντίον του ίδιου και του κεντροδεξιού πολιτικού σχηματισμού του, των Ρεπουμπλικανών.

Οι Αρχές είχαν παρακολουθήσει συνομιλίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του Τιερί Χέρτζογκ, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για χρηματοδότηση της καμπάνιας του Σαρκοζί και από τον Μοαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Έτσι, εντόπισαν επαφές που γίνονταν μέσω κινητών καταχωρισμένων σε άλλα ονόματα (του Σαρκοζί ήταν στο όνομα Πολ Μπισμούθ). Οι παρακολουθήσεις έδειξαν ότι ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του είχαν αναφερθεί πολλαπλώς στην προοπτική προσέγγισης του Αζιμπέρ που ηγείτο του ανώτερου Εφετείου για ποινικές υποθέσεις στη Γαλλία και πλήρως ενήμερου για τις εξελίξεις στην έρευνα σε σχέση με την Μπετανκούρ.

Η εκτίμησή τους είναι ότι η προσφορά του Σαρκοζί σχετίζεται με εξασφάλιση εκ των έσω πληροφόρησης, αν και ο ίδιος ο Σαρκοζί μιλώντας προ ημερών σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο υπογράμμισε λακωνικά ότι «ο κ. Αζιμπέρ δεν πήρε ποτέ την δουλειά στο Μονακό». Σημειώνεται ότι τόσο ο Αζιμπέρ όσο και ο Χερτζόγκ δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί, για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αλλά και παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου. Όλοι δυνητικά αντιμετωπίζουν ποινές ως 10 χρόνια κάθειρξη και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, αν καταδικαστούν.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο έπεται νέα δίκη, αυτή τη φορά για κατηγορία που αφορά παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης προεκλογικής καμπάνιας το 2012, όταν και απέτυχε να επανεκλεγεί. Συγκεκριμένα, η δικογραφία υποστηρίζει ότι το κόμμα του Σαρκοζί συνεργάστηκε με «φίλια» εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να αποκρύψει το πραγματικό οικονομικό κόστος της καμπάνιας.

Είναι επίσης ανοιχτή η έρευνα για την χρηματοδότηση από τον Καντάφι το 2007 με εκατομμύρια ευρώ που εστάλησαν στο Παρίσι σε βαλίτσες, παρότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας, απέσυρε την αρχική του κατάθεση πριν από λίγες ημέρες.

ΔιεθνήΝικολά ΣαρκοζίΓαλλίαΔιαπλοκή

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ