fbpx

Περιμένοντας τον Μεσσία

Σύγχυση. Ολοένα και αυξανόμενη σύγχυση, ανάλογη των ολοένα και αυξανόμενων εγκληματικών ενεργειών αυτής της κυβέρνησης. Κοντά έναν χρόνο τώρα, το απόλυτο τίποτα.  Λαικισμοί και ψάρεμα ψήφων, βρώμικες απ’ ευθείας αναθέσεις και μυστηριώδεις συνεργασίες με σκοτεινούς οργανισμούς (βλέπε Palantir), καραντίνες και αυταρχισμός, επιδιώξεις αισχρών νομοσχεδίων υπό το σκοτεινό πέπλο της όλης κατάστασης (τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων για παράδειγμα, η πρώτη κατοικία,η εξίσωση Δημόσιας και Ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή η αστυνομία των Πανεπιστημίων). Τέτοια διαμαντάκια άφθονα, παράπονο δεν έχουμε. Για τα αγωνιωδώς απαιτούμενα, πάλι, ούτε λόγος. Ενίσχυση ΕΣΥ (σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό), επαρκής σχεδιασμός έναντι της φτωχοποίησης που πλησιάζει όλο και πιο απειλητικά, σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών που βομβαρδίζονται καθημερινά με αμέτρητες και συγκεχυμένες πληροφορίες.

Αλλεπάλληλες κινήσεις και αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης, οι οποίες στερούνται της όποιας λογικής αλλά και επιστημονικής ακολουθίας, εξοργιστική επίδειξη ισχύος συχνά πυκνά από τα..όργανα της τάξεως, κι ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός στο εν τω μεταξύ που επιδιώκει να θολώσει τα νερά, με τον ακροδεξιό προσανατολισμό του να βγάζει μάτι κι όσους βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά να παραμένουν στις καρέκλες τους. Γιατί σαφώς, αυτό είναι που μας έλειπε, η ενίσχυση της ακροδεξιάς νοοτροπίας και πολιτικής.

Παλεύεις μέσα σε όλη αυτή την παράνοια να διατηρήσεις τη λογική, την ψυχραιμία και την ελπίδα σου και να ενημερώνεσαι επαρκώς. Πληροφορείσαι λοιπόν- μεταξύ άλλων-πως η διαδικασία των εμβολιασμών έχει μπλοκάρει στην ουσία, στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας. Ως αποτέλεσμα διαμορφώνεται το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του αρχικού σχεδιασμού ώστε να μη μειωθεί το ποσοστό των εμβολιαζόμενων, οπότε έναντι των δύο προβλεπόμενων δόσεων με μεσοδιάστημα έως 21 μέρες, να πραγματοποιείται μόνο η μία σε περισσότερους πολίτες, με τη δεύτερη όταν κι όποτε. Μόνο που οι φαρμακευτικές εταιρίες δηλώνουν πως δεν εγγυώνται κανένα αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες πάνω σ΄αυτό το σχήμα.
Όσο ν αφορά τα μεταλλαγμένοι στελέχη του ιού από την άλλη, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για την ώρα. Παρ’ όλα αυτά οι επίσημες ανησυχίες για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων εντείνονται, κι έτσι Pfizer και BioNTech δηλώνουν πως εφ’ όσον χρειαστεί είναι σε θέση να παρασκευάσουν νέα εμβόλια σε διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων (φτου κι απ΄την αρχή).

Η Αυστραλία ανακοίνωσε προχθές πως δε διατίθεται να προχωρήσει άμεσα στους εμβολιασμούς. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον άφησε να εννοηθεί ότι οι πιο πληγείσες χώρες από την covid-19, όπως η Βρετανία, αναγκάστηκαν να δώσουν έγκριση για έκτακτη χρήση σε εμβόλια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “Η Αυστραλία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η Βρετανία. Δεν διστάσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν χρειάζεται να αναλάβουμε ανώφελους κινδύνους. Η Βρετανία είναι στις πρώτες φάσεις του εμβολιασμού και αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα διότι το κάνουν βιαστικά. Δεν ελέγχουν τις παρτίδες των εμβολίων προτού τα χορηγήσουν στους πολίτες, αν έχω καταλάβει σωστά.” Επισήμανε τέλος, πως οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αλλού θα προσφέρουν στη χώρα του περισσότερα στοιχεία απ’ ό,τι οι κλινικές δοκιμές, σχετικά με τη μη βλαπτικότητα των εμβολίων.

Δεν έχει κι άδικο να στέκει επιφυλακτικός. Σαφώς και σε μια διαδικασία κατεπείγουσας ανάγκης, οι πιθανότητες να προκύψουν δυσκολίες και αναποδιές είναι πολλές. Τα περιστατικά άσχημης τροπής της υγείας ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί ανά τον κόσμο και φωτογραφίζουν ως κύριο “ύποπτο” το εμβόλιο, όλο και πληθαίνουν και βρίσκονται υπό διερεύνηση. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως δεν είμαι κατά των εμβολιασμών. Στην προκειμένη όμως περίπτωση σαφώς και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, δεν τα θεωρώ πανάκεια και προσανατολίζομαι στις ενημερώσεις και τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας-τώρα όπως και σε οποιοδήποτε άλλο θέμα υγειονομικής φύσεως.

Επί προσθέτως, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως θα πάνε όλα “ρολόι” μ’ αυτή την ιστορία, ο χρόνος που απαιτείται έως ότου να επέλθει μια κάποια σχετική ανοσία στο σύνολο του πληθυσμού είναι πολύς.

Εδώ στα δικά μας τα μέρη, πώς διαχειριζόμαστε άραγε αυτά τα δεδομένα;

Ο καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά “Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν βασικά δεδομένα να μην υπάρχουν για την διασπορά στη κοινωνία, ως συνέπεια της ανυπαρξίας επιδημιολογικής επιτήρησης, καμία οργάνωση Π.Φ.Υ.(Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) , ενώ και τα εμβολιαστικά προγράμματα είναι στον αέρα”.  Χαρακτηρίζει ακατανόητες και αλληλοσυγκρουόμενες τις αποφάσεις κυβερνητικών στελεχών και μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και καταλήγει πως “αν η Επιτροπή των ειδικών δεν εφαρμόσει άμεσα στρατηγική, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί σύσσωμη, αφού στη πράξη λειτουργεί χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό πέρα από τα συνεχή lockdown.”

Εδώ στα δικά μας τα μέρη, λοιπόν, περιμένουμε τον Μεσσία να έρθει να μας σώσει. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε. Οικονομία και κοινωνία στο pause, μας κλειδώνουν μέσα ενώ αφήνουν τον ιό να διασπείρεται ανενόχλητος σε χώρους εργασίας, μεταφορών και Εκκλησίας, αδυνατούν να συμφωνήσουν ακόμα και μεταξύ τους για καίριες αποφάσεις όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των σχολείων, αφού ο ένας αναιρεί τον άλλον την αμέσως επόμενη στιγμή. Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση ενώ δεν προστατεύουν επ ουδενί την υγεία μας, με κανέναν τρόπο. Απλώς περιμένουν το εμβόλιο-Μεσσία.

Κάπου διάβασα τις προάλλες πως το μόνο που μένει είναι να μας βάλουν σε χειμερία νάρκη, αυτή θα ναι λογικά η επόμενή τους κίνηση, και μου φάνηκε τρομερά εύστοχο. Περπατώντας το ίδιο βράδυ στο κέντρο της πόλης βρέθηκα να το κάνω αυτό ολοζώντανη εικόνα στο μυαλό μου.

Το σκηνικό ήταν πιο απόκοσμο από κάθε άλλη φορά, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας δε συνάντησα ζωή ούτε για δείγμα, μήτε πεζό, μήτε αυτοκίνητο, μήτε έστω μια γάτα βρε αδερφέ! Τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια γύρω μου επιτελούσαν ακούραστα το έργο τους, ανενόχλητα από την απουσία θεατών, κι αφού πέρασα κάτω από την πλεγμένη από εκατοντάδες μπλε φωτάκια χριστουγεννιάτικη κουρτίνα, έφτασα στην κεντρική διασταύρωση. Κι εκεί έμεινα για λίγο να χαζεύω τα φανάρια που λειτουργούσαν κανονικά, όπως πάντοτε : πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Για κάποιον λόγο, εκείνην ακριβώς τη στιγμή ένιωσα πως παρατηρούσα το πιο θλιβερό πράγμα του κόσμου. Ολόγυρα οικοδομές και αρκετά παράθυρα φωτισμένα. Κίνηση όμως ούτε εκεί, μηδέν. Και τους φαντάστηκα όλους ξαπλωμένους μέσα σε κουβούκλια, σαν κι εκείνα που έμπαιναν οι αστροναύτες στο Ιntersellar μετά το πέρας της έρευνάς τους στους σκόρπιους πλανήτες, ώστε να πέσουν σε βαθύ ύπνο σταματώντας τον χρόνο. Ελπίζοντας στην αποστολή που θα καταφτάσει, θα τους ξυπνήσει και θα τους επαναφέρει στη ζωή. Μέχρι που είδα και κάποιους σε κάποια απ’ τα διαμερίσματα, τη στιγμή που έκλειναν το καπάκι τους.

Μόνο που εδώ, στον δικό μας πλανήτη, ο χρόνος περνάει. Και είναι πολύτιμος. ‘Οσο πολύτιμη είναι και η ευζωία μας, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, μετά τη λήξη όλης αυτής της ιστορίας. Όταν και όποτε…

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ