fbpx

Νέος πτωχευτικός κώδικας: ευάλωτοι οφειλέτες, πανίσχυροι πιστωτές

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαβούλευσης του νέου πτωχευτικού κώδικα που αναμένεται να εισαχθεί  στη βουλή προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που συντάχθηκε κατόπιν εισηγήσεων του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιχειρεί αφενός την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας και αφετέρου τη δυναμική είσοδο επενδυτικών fund στην αγορά του real estate.  

Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών αναμένεται να είναι  η εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου με μαζικές πτωχεύσεις  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και ρευστοποιήσεις ακινήτων με fast track διαδικασίες, μετά και την προβλεπόμενη οριστική άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, διευρύνεται η πτωχευτική ικανότητα και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική ιδιότητα, καταργώντας  όλες τις ευεργετικές διατάξεις του μέχρι τώρα υφιστάμενου προστατευτικού νομικού πλαισίου για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες των νόμων Κατσέλη – Σταθάκη (ν.3869/2010  – 4549/2018) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (ν. 4605/2019).

Παράλληλα, τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα θεωρείται ότι ο οφειλέτης έχει περιέλθει σε οριστική παύση πληρωμών αυστηροποιούνται δραματικά, αφού θα αρκεί πλέον η  μη καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τράπεζες, δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών και εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 20.000€.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα παύει να υφίσταται κάθε είδους δικαστική προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, τόσο στο πλαίσιο της πτώχευσης όσο και κατά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών αφού τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τις υπό πτώχευση επιχειρήσεις.

Η κύρια κατοικία του υπερχρεωμένου οφειλέτη, θα εντάσσεται στην πτωχευτική του περιουσία, μέρος της οποίας θα αποτελεί και το τίμημα της πώλησής της. Όσοι δανειολήπτες επιθυμούν να συνεχίσουν να διαμένουν στην υπό εκποίηση κατοικία τους, θα τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο καθεστώς του ευάλωτου οφειλέτη εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που ισχύουν κάθε φορά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 4472/2017.

Ο ευάλωτος  οφειλέτης, προκειμένου να συνεχίσει να μένει στο σπίτι του διατηρώντας παράλληλα την προσδοκία ότι μετά τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου μίσθωσης (12 έτη) θα περιέλθει ξανά στην κυριότητά του, θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα σε ειδικό ως προς το σκοπό αυτό φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στη συνέχεια θα του δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς  της κατοικίας του στην εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς να αφαιρούνται οι δόσεις και τα μισθώματα που είχε καταβάλλει όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Το δε μηνιαίο μίσθωμα θα ορίζεται με βάση την απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο του προηγουμένου κατά περίπτωση μήνα.

Όσο για τη φιγούρα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, μάλλον πρόκειται για τη λεπτομέρεια του νέου πτωχευτικού κώδικα η οποία θα κάνει τη “διαφορά”, καθώς φαίνεται να  ανοίγει  οριστικά την πόρτα σε funds τα οποία θα μπορούν να αποκτούν μαζικά ακίνητα από πλειστηριασμούς και εν συνεχεία θα τα μεταπωλούν στην εμπορική τους αξία αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

ΟικονομίαΤραπεζεςΝομοθεσίαΚοινωνία

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ