fbpx

Κ. Μητσοτάκης: Από το πρωί του Σαββάτου έως 30 Νοεμβρίου το γενικό lockdown

Γενικό lockdown στη χώρα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα, για πρώτη φορά, στον οποίο μάλιστα απευθύνθηκε με οικειότητα με το μικρό του όνομα.

«Από το πρωί του Σαββάτου θα ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς λοκντάουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Θα μοιάζουν με του Απριλίου αλλά δεν θα είναι ίδια» είπε ο πρωθυπουργός. «Επέλεξα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις μας είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις… Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα που δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Αναλαμβάνω την ευθύνη αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας το πρώτο ενικό πρόσωπο για την παρουσίαση κάθε κυβερνητικής απόφασης.‌‌‌‌Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί τώρα η απόφαση;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, είχαμε 10.000 κρούσματα που συνοδεύτηκαν από σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. Αν συνεχίζαμε θα είχαμε στις επόμενες 10 ημέρες στα νοσοκομεία περισσότερους από 1.000 συμπολίτες μας… Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πήραν μέτρα αφού είχαν τα κρούσματα ξεφύγει» καταφεύγοντας και πάλι στην βολική σύγκριση με κράτη με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν διακινδύνευε να περιμένει αν θα αποδώσουν τα ήπια μέτρα που έχει μέχρι τώρα λάβει και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συνολική απαγόρευση θα αποδώσει ώστε να έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Για την οικονομία ανακοίνωσε τρία μέτρα:

  1. Όσοι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.
  2. Επεκτείνεται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας.
  3. Δίνεται εφάπαξ 500 σε όλους του μη επιδοτούμενους ανέργους περί τους 130.000.

Περισσότερα θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών. Κλείνοντας απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση για να προλάβει την κριτική: «Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα. Παρακαλώ η αμφισβήτηση να είναι για τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και όχι για τα επιστημονικά δεδομένα».

Σωτήρης Τσιόδρας: Αν πιεστεί το σύστημα υγείας, θα έχουμε περισσότερους θανάτους

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα» τις τελευταίες ημέρες υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλλει εκ νέου λοκ ντάουν από το πρωί του Σαββάτου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

«Η πρώτη διαφάνεια δείχνει την επιδημιολογική καμπύλη, με ένα μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών. Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα» είπε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.

Στην εν λόγω διαφάνεια, η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες ημέρες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος» έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας. «Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική.

Κατόπιν, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας. Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%» είπε ο κ. Τσιόδρας. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει κορονοϊό.

1.600 νοσηλευόμενοι εχθές το βράδυ

«Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίοδρας.

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.

Οι νέες νοσηλείες συγκριτικά προς τα εξιτήρια, τις τελευταίες ημέρες, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται, είπε ο κ. Τσίοδρας, δηλαδή μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία, «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας».

«Δυστυχώς όταν μια επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δε θα νοσηλευτούν μόνο οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και οι άνθρωποι που έχουν ηλικιές 45 έως 54, 93 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες, Αντίστοιχα, 35-44, 50 άτομα σε αυτή την κατηγορία τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε εντατική, ακόμα και θάνατοι σε νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν θέλουμε» επεσήμανε εμφατικά ο κ. Τσιόδρας.

Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάσε ο κ. Τσιόδρας έχουμε μια σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ, οι οποίες εχθές το βράδυ ήταν 213. Αυτό συνεπάγεται «μια κάλυψη 60% των ΜΕΘ που έχουν οριστεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ο κ. Τσίοδρας ανέφερε ότι είναι 191 άτομα τις τελευταίες ημέρες στην επικράτεια, υπάρχει δηλαδή «μια σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που είναι πιο βαριά από τους βαριά». «Αυτή τη στιγμή στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού των κλινών ΜΕΘ που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών κόβιντ. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη την δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών, πλέον 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και νεότεροι άνθρωποι» είπε ο κ. Τσιόδρας, και συμπλήρωσε ότι 27 άτομα ηλικίας ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις επτά τελευταίες ημέρες που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ ενημέρωσε ότι για λόγους που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν κατανοεί ακόμα «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά».

Σχετικά με τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για «το δυστύχημα του θανάτου, αυτή την πολύ κακή έκβαση» και ανέφερε ότι «σταδιακά έχει μια αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Είχαμε ένα μέσο όρο των τελευταίων ημερών γύρω στις 10. Φυσικά, αν πιεστεί το εθνικό σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. Χθες είχαμε μια ημέρα ρεκόρ σε θανάτους και αυτό φυσικά μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. «Ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει» τόνισε ο καθηγητής. Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε ακόμα μια φορά ο κ. Τσίοδρας, αναφέροντας συνολικά 8 περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 7 ημέρες.

ΠολιτικήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊός

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ