fbpx

Επίκαιρη ερώτηση Αν. Ξανθού για την «αδιαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας»

«Μετά τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων (Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία) που αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, με συνέπεια κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως να ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση» ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

«Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, οι αντοχές του ΕΣΥ και των ανθρώπων του δοκιμάζονται καθημερινά, χιλιάδες οικογένειες βιώνουν την απώλεια αλλά και την αγωνία και ανασφάλεια για τη ζωή, τη δουλειά και το εισόδημα τους. Η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος προβληματική και πλέον αναγνωρίζεται ευρύτατα ότι υπήρξαν λάθη, καθυστερήσεις, ανεπαρκείς παρεμβάσεις, αδιαφανείς χειρισμοί και ιδεολογικές εμμονές στις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Στην συστηματική προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και αποφυγής του πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εργαλειοποιήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τις εισηγήσεις των ειδικών για να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει δικές της διαχειριστικές ανεπάρκειες, ολιγωρίες ή πολιτικές επιλογές. Η πλήρης διαφάνεια ωστόσο στη διαχείριση της πανδημίας, τα ανοικτά και προσβάσιμα από όλους επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η συστηματική ενημέρωση και αξιόπιστη πληροφόρηση του επιστημονικού κόσμου και των πολιτών, είναι κρίσιμος όρος αποτελεσματικότητας των μέτρων Δημόσιας Υγείας.

Πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ δύο εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας (Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία) αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα, τη διασπορά του ιού, τον επιπολασμό της νόσου. Δηλαδή κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση. Οι απαντήσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας κάνουν λόγο για fake news, ωστόσο οι αμφιβολίες και οι υποψίες της κοινής γνώμης για συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων δεν απαντώνται πειστικά.

Επειδή η διαφύλαξη της αξιοπιστίας της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, με τεκμηριωμένες αποφάσεις στην βάση έγκαιρων και έγκυρων πληροφοριών είναι κομβικής σημασίας για την αναχαίτιση της πανδημίας και την προστασία της Δημόσιας Υγείας,

Επειδή είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την εκτίμηση κινδύνου και τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή, την καθημερινότητα και την επιβίωση τους,

Επειδή η πολιτική και κοινωνική συναίνεση στην βάση της αδιαμφισβήτητης επιστημονικής τεκμηρίωσης είναι βασικές προϋποθέσεις σ’ αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης,

Ερωτάται ο κος υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της.
  2. Θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

ΠολιτικήΕΟΔΥΚρούσματα Κορονοϊού

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ