fbpx

Η ανακολουθία των «α(χ)ρίστων»

του Διονύση Τεμπονέρα
Δικηγόρου-Εργατολόγου

«Είναι καιρός η κοινωνία, να κοιτάξει το ασφαλιστικό και από τη μεριά των νέων και όχι μόνο των συνταξιούχων», δήλωνε, από το βήμα της βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τσακλόγλου, επιχειρώντας να αναδείξει, ως αναγκαιότητα, την μετάβαση στο νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Δεν ξέρω για τους νέους, αλλά για τους συνταξιούχους, σίγουρα, ο υφυπουργός, που μετρά ήδη 5 μήνες στην ηγεσία του υπουργείου, δεν θα έλεγε κανείς ότι, έχει παρουσιάσει  και «πλούσιο» έργο.

Και αυτό ενώ, επί των ημερών του, αφενός ψηφίστηκαν κρίσιμα νομοσχέδια, αφετέρου έχει υπό την εποπτεία του, όλο το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης.

Νομοθεσία βεβαίως έχει θεσπιστεί, όμως στην Ελλάδα του «επιτελικού κράτους» , οι νόμοι  απλά δεν εφαρμόζονται, αν και έχουν μεσολαβήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και 12 μήνες από την ψήφισή τους:

1.Ο ν.4670/2020, επέφερε την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης αναδρομικά από 1.10.2019, για όσους-κυρίως νεότερους συνταξιούχους – έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος, εδώ και ένα χρόνο, «μοιράζει» χιλιάδες ευρώ σε πίνακες, ποσοστά κλπ.  αλλά οι συνταξιούχοι, αυξήσεις ακούνε και αυξήσεις δεν βλέπουν. Φυσικά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα έρθουν(;) σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και όχι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε, να ενισχύσει τους συνταξιούχους. Μέχρι σήμερα, έχουν σωρευτεί αναδρομικά 16 ή 17 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2019.Και αυτά, στην περίπτωση που όντως δοθούν τον Μάρτιο όπως (όχι με συνέπεια) δεσμευτεί η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι, αρχικά ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτσης, δεσμευόταν ότι οι καταβολές θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2020, κάτι που φυσικά δεν έγινε. Μένει να δούμε αν η νέα δέσμευση, θα υλοποιηθεί μέχρι την Άνοιξη του 2021.

2.Η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμευόταν ότι, θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τω ανωτάτων δικαστηρίων, εννοώντας ότι, θα εφαρμόσει πλήρως τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν και αφορούσαν τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012. Όχι μόνο δεν έδωσε τα 4 δις που επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, αποκλείοντας τους από τις μειώσεις στις επικουρικές και τα δώρα, αλλά έστειλε ξανά τους συνταξιούχους, που ξοδεύονται συνεχώς κάνοντας αγωγές, στα δικαστήρια, σε νέα πιλοτική δίκη, για ζητήματα που ήδη έχουν κριθεί. Στις 15.1.2021, έγινε η δίκη στο ΣτΕ,  όπου η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχτηκε την κατάρρευση του e-ΕΦΚΑ και επικαλέστηκε τις εξοπλιστικές ανάγκες και την πανδημία, για να πείσει το δικαστήριο μην την υποχρεώσει την πολιτεία, να καταβάλλει τα οφειλόμενα. Η δουλειά του δικαστηρίου δεν είναι βέβαια αυτή. Η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί» την δικαιοσύνη και κρύβεται πίσω από αυτή. Λεφτά για  τα ΜΜΕ, για την πρόσληψη αστυνομικών, για «ημετέρους» υπάρχουν, αλλά όχι για τους συνταξιούχους!

3.Αλλά και πιο απλές υποθέσεις της καθημερινότητας, οι κυβερνόντες, είναι ανίκανοι να τις υλοποιήσουν. Για παράδειγμα με νόμο, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει το πέναλτι για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά. Ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε μείωση 60% στους συνταξιούχους, που αναλάμβαναν εργασία ο ν.4670/20, μείωσε την ποινή, από το 60% στο 30%.Η όλη διαδικασία δεν είναι τίποτα περισσότερο, από μια απλή μαθηματική πράξη. Η σύνταξη για όποιον εργάζεται, θα πρέπει να έχει την μισή μείωση, από εκείνη που είχε πριν. Δώδεκα μήνες μετά και το υπουργείο δεν είναι ικανό, να υλοποιήσει την εφαρμογή δικού του νόμου, συνεχίζοντας να παρακρατεί ακόμα τη σύνταξη, σε ποσοστό 60%!

4.Αλλα και μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τους υποψηφίους συνταξιούχους, που συνεχίζουν να εργάζονται, ψήφισε νόμο, που επιτρέπει την χορήγηση προσωρινής σύνταξης και σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό έγινε καθώς χιλιάδες εξ αυτών, αναμένουν στην «ουρά» την έκδοση έστω και της προσωρινής σύνταξης, για περισσότερο από 1 έτος. Παρότι ό νόμος έχει ήδη δημοσιευτεί εδώ και 5 μήνες, o e-ΕΦΚΑ δηλώνει άγνοια(!) αφού δεν έχει λάβει τις σχετικές οδηγίες(εγκυκλίους) από το υπουργείο.

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Τελικά είναι να αναρωτιέται κανείς ποια διάταξη, από τις «ευνοϊκές»  για τους συνταξιούχους, που ψήφισε η κυβέρνηση, εφαρμόζεται ήδη!

Την ίδια ώρα, η πανδημία αλλά και οι πολιτικές της κυβέρνησης, αναμένεται να οδηγήσουν    το πρώτο εξάμηνο του 2021, τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ  σε έλλειμμα, που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι  τελικά μόνο οι εμμονές των κυβερνόντων, κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Είναι και η ανικανότητα των α(χ)ρίστων να πράξουν τα στοιχειώδη για την επίλυση απλών καθημερινών ζητημάτων.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ