fbpx

ΑΠΘ: Παρέμβαση Εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση

Καταιγισμό αποκαλύψεων για διδάσκοντες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκάλεσε η δημοσιοποίηση του βιασμού της Σοφίας Μπεκατώρου. Χάρη στο θάρρος της Ολυμπιονίκη, περισσότερες γυναίκες παίρνουν το ρίσκο να μιλήσουν για εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης από άνδρες που εκμεταλλεύονται τις θέσεις εξουσίας τους.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία γυναίκας, αποφοίτου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου αναφέρει περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή τμήματος.

«Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξη) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα».

Το όνομα του καθηγητή είναι γνωστό στον ευρύτερο ακαδημαϊκό κύκλο και δεν εργάζεται στο πανεπιστήμιο από το 2015. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο καθηγητής παρενοχλούσε στο γραφείο του τις φοιτήτριες και όσες δεν ανταποκρίνονταν, κοβόντουσαν στο μάθημά του. Μάλιστα, μία από εκείνες εγκατέλειψε τη σχολή και επέστρεψε σε αυτή μετά από χρόνια, όταν εκείνος είχε αποχωρήσει πια, για να συνεχίσει τις σπουδές της.

«Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά. Είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείο ακόμη, νομίζοντας ότι είμαστε σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μου κάθισε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα πως ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ομάδα, πρώην φοιτήτριες αναφέρονται σε ακόμα δύο διδάσκοντες, χωρίς να είναι σαφές ποια ακριβώς είναι η διδακτική τους σχέση με το ΑΠΘ.

Αλλά και στο Γεωλογικό τμήμα φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού αντίστοιχες αναρτήσεις προέκυψαν από αποφοίτους για μέλος του διδακτικού προσωπικού. Πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας καταγγέλλει καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο πρόεδρος του τμήματος, κ. Κώστας Παπαζάχος έσπευσε να σχολιάσει στην ανάρτηση, ζητώντας να έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες, ενώ εξ αρχής εξέφρασε την πρόθεσή του να εξετάσει εξονυχιστικά το ζήτημα. Ο ίδιος ανέφερε ότι για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως επώνυμες, γραπτές καταγγελίες και υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει από οποιονδήποτε έχει σχετικά στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί του στο προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, το οποίο και έγραψε δημόσια, σχολιάζοντας στην ανάρτηση της πρώην φοιτήτριας.

«Αν αποδειχθούν αληθινές οι καταγγελίες, σημαίνει ότι δεν ήμασταν ικανοί σαν τμήμα και σαν πανεπιστήμιο να αποτρέψουμε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές. Ακόμη χειρότερα, σημαίνει ότι δε φροντίσαμε να διευκολύνουμε τους φοιτητές να καταγγείλουν τέτοιου είδους ηθικά, ποινικά και διοικητικά κολάσιμες πράξεις» σχολίασε ο κ. Παπαζάχος και σημείωσε ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος του τμήματος θα «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του» ώστε το θέμα να φτάσει στη Δικαιοσύνη.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο Πρύτανης

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας για δημοσιεύματα που αναπαράγουν καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ενημέρωσε «την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο. Ζήτησα επισήμως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου κάθε τέτοια υπόθεση που αφορά στο Πανεπιστήμιο να διερευνηθεί σε βάθος και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν στον νόμο και να τιμωρηθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεσμικά οι πρυτανικές Αρχές δεν έχουν αρμοδιότητα για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων, συνεπώς η εμπλοκή της Δικαιοσύνης είναι η απαραίτητη και μόνη οδός. Επιπλέον, ο πρύτανης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια -ανώνυμη ή επώνυμη- καταγγελία στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ