fbpx

Αλ. Τσίπρας προς Κ. Μητσοτάκη: Αποτύχατε – Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση (βίντεο)

«Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κ. Γεννηματά και το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Nα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο. Γιατί; Γιατί αν μου ζητούσαν να βρω μια λέξη για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση της κυβέρνησης συνολικά, η λέξη αυτή θα ήταν μία: Αποτυχία. Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά την τελευταία συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2021, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

«Η αποτυχία σας είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στον οδοστρωτήρα-σχέδιο Πισσαρίδη. Ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο πεδίο της υγείας, της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ. Η δική σας. Να έχει το θάρρος να βγει στον ελληνικό λαό και να πει αναλαμβάνω την ευθύνη, να βγει και να πει έκανα λάθος, τόσο απλό είναι» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η αποτυχία σας όμως, πολύ φοβάμαι δεν είναι επιβλαβής μόνο για το σήμερα.Είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο της οικονομίας και του τόπου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η τετραπλή αποτυχία της κυβέρνησης

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το προϋπολογισμό που παρουσιάζετε και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους πολίτες, αλλά και τη κυβέρνησή σας συνολικά, η λέξη είναι: Αποτυχία. Αποτύχατε κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:

Αποτύχατε κύριε Μητσοτάκη. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες.

Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό ξέρετε δε κρύβεται ούτε με προπαγάνδα, ούτε με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα

Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς ο ίδιος όσο και οι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησή σας εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα. Εντελώς και επικίνδυνα χαμένα. Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, που σε περιπτώσεις όπως αυτές που βιώνει η χώρα εξασφαλίζει τη μια αποτυχία να τη διαδέχεται τελικά μια άλλη μεγαλύτερη. Τόσο που η αποτυχία σας να μετατρέπεται σε τραγωδία για χιλιάδες ανθρώπους».

«Κίνδυνος για τη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο βατερλώ της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

«Πρώτα από όλα χαίρομαι που γυρίσατε. Γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δε θα  γυρνούσατε πίσω αλλά θα μένατε εκεί. Ήταν τότε που δεν έλεγε πως οι κυρώσεις δεν είναι ούτε σκοπός ούτε αυτοσκοπός. Ήταν τότε που πανηγυρίζατε, μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου ότι το Δεκέμβρη η ΕΕ θα βάλει φρένο στη προκλητικότητα της Τουρκίας» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Και ήρθε ο Δεκέμβρης» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, και όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη.

Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Και όταν βγήκατε έξω, δώσατε την εντύπωση ότι ήσασταν σε άλλη σύνοδο. Ανέμελος και στην Ελλάδα με τη πανδημία και στην Ευρώπη με τη Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διερωτήθηκε τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν η τουρκική προκλητικότητα γενικευτεί.

«Κύριε Μητσοτάκη. Το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων.

Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη.  Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εθνική στρατηγική. Ούτε θα δεχθούμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει τις αποφάσεις σας».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σήμερα, όπως πάντα, είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μια έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς.

«Αλλά, κ Μητσοτάκη, το λέω με απόλυτη σαφήνεια.

 • Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας.
 • Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά
 • Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο.

Περιμένουμε έστω τώρα, τη στοιχειώδη αυτοκριτική και την επιστροφή σε μια στρατηγική για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και μια σοβαρή, συγκροτημένη  στρατηγική για τον αμυντικό μας σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά, που δεν έχετε τόσο καιρό παρουσιάσει.

Και πώς να σας εμπιστευτούμε και να υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες μετά από όλα αυτά;

Δεν καταψηφίζουμε την αύξηση των δαπανών.

Αλλά και δε σας δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και στρατηγική».

«Ζητήστε συγνώμη και αναλάβετε την ευθύνη»

Αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα μας μετρά πάνω από 3.500 νεκρούς από την πανδημία. «Και το πιο συγκλονιστικό σχεδόν 3.000 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη.

Από εκεί που είμασταν το θετικό παράδειγμα γίναμε παράδειγμα προς αποφυγή.

Πώς αλήθεια συνέβη αυτή η πρωτοφανής τραγωδία, κύριε Μητσοτάκη; Ήταν αποτέλεσμα μόνο της μεταδοτικότητας του ιού; Και ακόμα χειρότερα της επιπολαιότητας των Ελλήνων, όπως προσπαθείτε να πείσετε;

Δεν έχετε εσείς καμιά ευθύνη, καμία απολύτως, για τις χαμένες ζωές;  Για τις κατεστραμμένες οικογένειες;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Δεν είναι αλήθεια ότι είχατε έξι μήνες για να προχωρήσετε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά εσείς δεν κάνατε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ;

Δεν είναι αλήθεια ότι όλους αυτούς τους μήνες έχετε αφήσει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής μόνους να δίνουν τη μάχη; Και δεν πληρώνετε ούτε τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών;

Δεν είναι αλήθεια, τέλος, ότι διαρκώς επιρρίπτατε την ευθύνη στους πολίτες;

Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ. Η δική σας.

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια;

Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Μόνο τρέχατε επί εβδομάδα να τηλεφωνείτε στα κανάλια για να κρύψουν το θέμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με καυστικό τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κατανοεί πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους αλλά και με ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν. «Και αναρωτιέμαι: Κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;».

«Είμαστε παντού ουραγοί με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποτυχία της κυβέρνησης και στο μέτωπο της οικονομίας. «Στην αρχή της πανδημίας μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα χει δηλαδή οριακή ανάπτυξη.

Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%. Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V. Δηλαδή ό,τι απώλειες έχουμε φέτος θα τις αναπληρώσουμε το 2021.

Εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη λέγατε τον Απρίλη στην Καθημερινή: “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020”. Και λίγο μετά, πανηγυρίζατε ότι τα πήγατε καλά στο 2ο τρίμηνο, γιατί η ύφεση ήταν 14%. Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο».

Προχθές ο υπουργός οικονομικών είπε ότι σε επίπεδο εννιαμήνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στην 4η χειρότερη θέση της ευρωζώνης!

Και τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5 % το 2020 αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Αν όχι οι χειρότεροι, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό.

Οι προβλέψεις σας λοιπόν ήταν άλλα αντ’ άλλων. Και όταν οι αριθμοί τις διαψεύδουν, διαψεύδετε ακόμη και τους αριθμούς».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός σε όλα.

«Και στην ύφεση και στα μέτρα οικονομικής στήριξης και στην ανεργία και στην απώλεια εισοδήματος και στα λουκέτα στην αγορά. Εσχάτως και στους θανάτους. Παντού ουραγοί.

Και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αυτό είναι η δική σας αποτυχία».

9 προτάσεις προς την κυβέρνηση

«Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, δημοσιονομικός χώρος, περιθώριο να αναστρέψουμε έστω και τώρα τις συνέπειες της καταστροφικής σας πολιτικής μέσα στο 2020» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε 9 προτάσεις προς την κυβέρνηση.

 • Άμεσα μέτρα για να στηρίξετε τη Δημόσια Υγεία. Προχωρήστε σε 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενισχύστε το εισόδημα των εργαζομένων στο ΕΣΥ και αυξήστε τις συνολικές δαπάνες για την υγεία. Προχωρήστε σε συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.
 • Δώστε το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους, με δημόσια δαπάνη. Δεν έχουν την αντοχή οι επιχειρήσεις. Το έχουν μεγάλη ανάγκη οι εργαζόμενοι.
 • Προχωρήσετε έστω ενόψει των εορτών σε παροχή του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση. Σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με μπλοκάκι, άνεργους, αγρότες, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού.
 • Θεσμοθετήστε μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της.Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού για να διατηρηθούν οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας.
 • Μετατρέψετε σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων. Άλλωστε ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
 • Προχωρήσετε σε γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, όπως κάναμε εμείς με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Επιδοτήστε το 40% των ενοικίων και μειώστε το ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.
 • Καταργήστε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών.
 • Παγώστε τις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Το αντι-Πισσαρίδη σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μία προοδευτική πρόταση όπως είπε που είναι στον αντίποδα της έκθεσης Πισσαρίδη.

«Η πανδημία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ακόμη πιο καθαρά ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες για να είναι η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Με ένα κράτος ανθρώπινο και δυνατό ώστε να μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη αλλά και στήριγμα στα δύσκολα.

Με μια οικονομία που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες της καθημερινότητας του.

Με μια κοινωνία ισχυρή με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό.

Μια χώρα που:

 • Στηρίζει τη Δημόσια Υγεία και το Κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των ευάλωτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής που απειλείται σοβαρά τα επόμενα χρόνια στο έδαφος της νέας κρίσης.
 • Δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, το νέο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην παραγωγή και αυτό που θα έρθει. Γεμάτο γνώσεις, ικανότητες και φιλοδοξίες.
 • Επενδύει στην παιδεία, με γενναία χρηματοδότηση στην έρευνα και την επιστήμη που αποδείχτηκε πόσο ανάγκη την έχουμε όταν για χρόνια οι προϋπολογισμοί σας προέβλεπαν συρρίκνωση των πόρων και βαφτίζατε συλλήβδην τα ελληνικά πανεπιστήμια κέντρα ανομίας.
 • Προστατεύει την εργασία για να στηρίξουμε την παραγωγή σε στέρεες βάσεις, όχι στην μερική, εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία. Να δώσουμε προοπτική και ασφάλεια στις παραγωγικές γενιές αυτού του τόπου.
 • Σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, γιατί η επόμενη μεγάλη κρίση που έχουμε μπροστά μας, η κλιματική, δυστυχώς δε θα μπορέσει να λυθεί με επιστημονικά θαύματα όπως αυτό του εμβολίου για τον covid».

ΠολιτικηΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ