fbpx

ΔΝΤ: Αγκάθι οι τράπεζες για την ανάπτυξη από το 2021 και στο βάθος μνημόνιο

Κίνδυνο εκτόξευσης του ελληνικού χρέους στο ιστορικό υψηλό του 216% του ΑΕΠ για το 2021 βλέπει στην δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγησή του που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ, σπρώχνει διακρατικά την Ελλάδα προς την προληπτική πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με τα αντίστοιχα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μνημόνιο ξανά.

Μάλιστα, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής των δανείων της προς το Ταμείο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με την αύξηση της ευπάθειας του χρέους που προκαλείται από την πανδημία να μετριάζεται σε μεγάλο βαθμό από το αρκετά μεγάλο χρηματικό αποθεματικό που διαθέτει η Ελλάδα και τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που θα συμβάλουν στην επαρκή ικανότητα αποπληρωμής του χρέους». Τα νέα δεδομένα της πανδημίας δεν έχουν οδηγήσει το Ταμείο σε αλλαγή προβλέψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους προς το παρόν, ωστόσο, προανήγγειλε αναθεώρηση της βιωσιμότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το ΔΝΤ σκιαγραφεί τέσσερα σενάρια για την ελληνική οικονομία με το ευνοϊκότερο να προβλέπει αύξηση του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6,5% έως το 2023 και το δυσμενέστερο ότι το χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ μέχρι το 2024. Μια τέτοια εξέλιξη θα παραβίαζε το μεσοπρόθεσμο όριο του 15% το 2021-2022 και θα έφτανε κοντά στο 20% στο τέλος της 10ετίας.

Μελανές προβλέψεις για το 2021

Δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία το ΔΝΤ για το 2021. Σύμφωνα με το σενάριο του ΔΝΤ, τα παρατεταμένα μέτρα για τον κορονοϊό θα φέρουν πιο αργή ανάπτυξη από αυτήν που εκτιμά η κυβέρνηση και εφόσον δεν λειτουργήσει η αγορά, θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης προς την οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα αυξηθεί στο 216% του ΑΕΠ το 2021 και θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το 2026, προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται σταδιακά. Έτσι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 22,2% το 2021, πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο ετήσιο όριο του 15%.

Οι αρνητικές αυτές εκτιμήσεις μπορούν να μετριαστούν και τα μεγέθη να αντισταθμιστούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται -προς το παρόν- στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ.

Εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της οικονομίας θεωρείται ο τουρισμός, ο οποίος σε περίπτωση που δεν ανακάμψει ουσιωδώς το 2021 θα προκαλέσει νέα δημοσιονομική τρύπα.

Οι τράπεζες αγκάθι για την ανάκαμψη μετά το 2021

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ συμπεριέλαβε εκτενή αναφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καταγράφοντας τα επίμονα προβλήματά τους και τον κίνδυνο για ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής τους, από το 2021 ή το 2022, όταν και αναμένεται να κοκκινίσουν επιπλέον 8-10 δις ευρώ επιχειρηματικών δανείων με βάση την εκτίμηση της ΤτΕ, κυρίως από τον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους από την ΕΚΤ, η συνεπαγόμενη αύξηση του σπρεντ που θα προκαλέσει ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και τέλος η μείωση των αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους.

Πρακτικά, όλες αυτές οι παράμετροι καταλήγουν σε αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και κατ’ επέκταση ακρωτηριασμένες αναπτυξιακές προοπτικές. Δηλαδή, οι τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να απορροφήσουν τις ζημιές θα ρουφάνε χρήμα από την οικονομία αντί να την χρηματοδοτούν. Όμως αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον έως το 2023 η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη σε αναιμική ανάκαμψη.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ