fbpx

Γαλλία: La démocratie meurt dans les ténèbres!

Η Γαλλία  βρίσκεται και πάλι σε αναβρασμό. O νόμος “sécurité globale”(καθολικής ασφάλειας) του Ε. Macron προκαλεί αντιδράσεις σε όλη την χώρα. Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε επί της αρχής από 182 βουλευτές, λαμβάνοντας 146 θετικές ψήφους, και αναμένεται η ψηφοφορία του στην Γερουσία.

Τί προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος;  Το sécurité globale προβλέπει την απαγόρευση φωτογράφισης αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ώστε να μην απειλείται η σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα. Παράλληλα  προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός  έτους και την καταβολή προστίμου 45.000 ευρώ για τους παραβάτες. Ανησυχίες για τον νόμο, εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και η Διεθνής Αμνηστία. Ενώ σθεναρή αντίσταση προέβαλαν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογραφικά σωμάτια και δικηγορικοί συλλογοι αν την χώρα, οι οποίοι απηύθυναν κάλεσμα στον Γαλλικό λαό.

Οι Γάλλοι (που αν μη τι άλλο έχουν παράδοση στους λαϊκούς αγώνες) ξεχύθηκαν κατά χιλιάδες  στους δρόμους του  Παρισιού και άλλων μεγαλουπόλεων, διαδηλώνοντας  ενάντια στο νόμο του Ε. Μacron. KAI ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ. Με συνθήματα όπως “εσείς με τα όπλα εμείς με τις κάμερες”, ” η δημοκρατία σε κίνδυνο”, “όλοι θέλουν να βιντεοσκοπούν την αστυνομία” οι διαδηλωτές δείχνουν την αντίθεση τους στα σχέδια της Γαλλικής κυβέρνησης. Ο εν λόγω νομός εγείρει εύλογα ερωτήματα για την ελευθερία του τύπου και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρα του εκδικητικού χαρακτήρα της ποινής, διαπιστώνεται άμεσο ζήτημα στέρησης της πρόσβασης στην πληροφορία και χειραγώγησής της ελευθεροτυπίας. Επιπροσθέτως δίνει το ελεύθερο στην αστυνομική αυθαιρεσία, τους λύνει τα χέρια όπως θα ‘λεγε και μια ψυχή.

Το “sécurité globale” είναι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο και αποτελεί μια εκ των πλαγίων ακύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αστυνομική βία στην Γαλλία πλέον δεν θα μπορεί να καταγράφεται. Πολλές από τις εικόνες του παρελθόντος, όπως αυτές κατά την διαρχία των διαδηλώσεων των Κίτρινων γιλέκων, δεν θα βρίσκουν  το φως της δημοσιότητας με πρόσχημα την “ασφάλεια”.  Θα πει κανείς πως αυτά γίνονται στην Γαλλία και δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν. Πολύ φοβάμαι όμως, πως με αυτή την κίνηση ο Ε. Macron  ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικυρωθεί -πράγμα διόλου αμφίβολο- ενδεχομένως να παρασύρει πολλές χώρες στην γραμμή της Γαλλίας. Τόσο το συντηρητικό/ακροδεξιό γκρουπ του Visegrad -που δεν χάνει ευκαιρία να υποτιμήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες- όσο και πιο μετριοπαθείς χώρες μπορεί να κατρακυλήσουν στον βούρκο.

Στην Ελλάδα είδαμε μόλις πρόσφατα πόσο σημαντική είναι η καταγραφή της αστυνομίας εν ώρα “καθήκοντος”. Ανάλογες είναι οι εικόνες που υπάρχουν στην Γαλλία και στον υπόλοιπο κόσμο. Το πόρισμα Αλιβιζάτου το εξέφρασε καθαρά πως η αστυνομική βία δεν συνιστά ελληνική ιδιομορφία. Αν όμως μια αστυνομία δρά με τον τρόπο που την βλέπουμε έχοντας (θέλω να πιστεύω) στο νου της πως αυτά καταγράφονται, αναλογιστείτε τί μπορεί να κάνει εάν φιμωθεί “ο Τύπος”. Οι κυβερνήσεις, τόσο στην Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο επονομαζόμενο Δυτικό Κόσμο, οφείλουν να προστατεύουν τον τύπο και τις κοινωνικές ελευθερίες, αποτρέποντας τα σώματα ασφαλείας  από το να δρουν ανεξέλεγκτα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι “à la carte”.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ