fbpx

Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Είναι τα λοκνταουν μονόδρομος;

Στην περίπτωση των λοκντάουν βλέπουμε χώρες, οικονομίες και κοινωνίες να υπογράφουν την θανατική τους καταδίκη. Τα λοκντάουν είναι καταστροφικά και τα στοιχεία που συνηγορούν για αυτό έχουν αρχίσει και γίνονται χιονοστιβάδα. Ενδεικτικά, το BBC σε άρθρο του αναφέρει ότι 26.000 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν από αιτίες άσχετες με τον covid-19 σε σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του ότι ,κυρίως ηλικιωμένοι, δίσταζαν ή δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα νοσοκομεία από φόβο λόγω του ιού. Επιπλέον,στην ίδια χώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά την διάρκεια του λοκντάουν πραγματοποιήθηκαν 1.000.000 λιγότερες μαστογραφίες προληπτικής φύσεως , οι οποίες αντιστοιχούν σε 8.000 περίπου γυναίκες που θα μπορούσαν να έχουν προλάβει σοβαρά περιστατικά καρκίνου του μαστού και οι οποίες τώρα είτε βρίσκονται σε κίνδυνο είτε πιθανόν να αποβιώσουν . Ήδη από τον Απρίλιο παρατηρείται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ,η Ισπανία,το Χονγκ Κονγκ και αλλού το σχεδόν απίστευτο φαινόμενο της μείωσης των εισαγωγών περιστατικών με έμφραγμα ή εγκεφαλικό κατά ποσοστό 40-60%! Η πιο πιθανή εξήγηση του φαινομένου είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί κάθονται στα σπίτια τους και υποφέρουν χωρίς να αναζητούν ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να χειροτερεύει και όταν πια αναζητούν βοήθεια η κατάσταση να είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ευρήματα από τα λύματα της Αττικής που υποδεικνύουν τεράστιες αυξήσεις , πάνω από 30 και έως και 80%, σε φάρμακα και αντιβιωτικά αλλά και ηρεμιστικά (όπως η λοραζεπάμη) ή αντικαταθλιπτικά. Σε μελέτη του γνωστού πια Ι. Ιωαννίδη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αναφέρεται ότι η καθυστέρηση θεραπειών για τον καρκίνο, η διατάραξη των προληπτικών μέτρων και η ακύρωση άλλης ιατρικής φροντίδας, η αναβολή των τακτικών χειρουργείων, η αύξηση της βίας λόγω οικονομικής ανέχειας , ο λιμός, η φυματίωση και τα παιδικά νοσήματα ειδικά στις πιο φτωχές χώρες , θα οδηγήσουν σε εκατόμβες νεκρών σε βάθος 5-20 ετών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αδυνατούμε να δούμε κάτι το οποίο είναι πασιφανές. Σκεφτείτε λοιπόν, την ιστορία με τα ρούχα του Βασιλιά, από την οποία προήλθε και η φράση «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός». Οι υπήκοοι του Βασιλιά έβλεπαν μπροστά τους έναν γυμνό Βασιλιά αλλά κανείς δεν αντιδρούσε, κατηγορούσαν δε τον εαυτό τους που δεν μπορούσαν να δουν τα ρούχα του Βασιλιά. Τι τους έκανε να σκέφτονται έτσι; Η απάντηση είναι απλή. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ολόκληρος Βασιλιάς θα έβγαινε έξω στον δρόμο γυμνός, ο Βασιλιάς ήταν αυτός που όριζε τις ζωές τους, είχε πλούτο πολύ μεγαλύτερο από αυτούς και σοφία τέτοια ώστε να διοικεί τα πάντα  στο Βασίλειο του. Άλλωστε, κανείς άλλος δεν αντιδρούσε, κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει να ψελλίσει ότι ο Βασιλιάς είναι γυμνός. Αυτή η ιστορία έχει αναλογίες με ό,τι συμβαίνει σήμερα με τα λοκντάουν. Ο πολίτης πιστεύει ότι τα λοκντάουν είναι η μόνη λύση αφού αυτό υπαγορεύουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ενώ είναι πασιφανές ότι υπάρχουν μύριοι άλλοι τρόποι να καταπολεμηθεί ο ιός και να αποφευχθούν τα λόκντάουν. Αυτό άλλωστε υποστήριξε πριν λίγο καιρό και ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για τον covid-19 David Nabarro προτρέποντας τις κυβερνήσεις να στραφούν σε άλλες λύσεις πλην του λοκντάουν τα οποία χαρακτήρισε καταστροφικά. Μήπως είναι «ψεκασμένοι» και στον ΠΟΥ τώρα πιά; Δεν είναι εξωφρενικά εξόφθαλμο αυτό που συμβαίνει; Είναι δυνατόν η Κίνα των 2 δις να μπόρεσε να τιθασεύσει την πανδημία ενώ εμείς στην Ευρώπη να πολεμάμε ακόμη με ξύλινα σπαθιά; Είναι μήπως μπροστά στα μάτια μας η λύση και αρνούμαστε να την δούμε; Τα εκατομμύρια τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η προσεγμένη ιχνηλάτηση, η τεχνολογία στα κινητά, τα εξειδικευμένα νοσοκομεία, ο προσανατολισμός στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όλα όσα έκαναν πολλές χώρες στην Ασία (και πρόσφατα και η Σλοβακία) μέσα σε λιγους μόνο μήνες με εκπληκτικά αποτελέσματα είναι λίγα από τα προφανή μέτρα που προτείνουν δεκάδες ειδικοί και που θα έπρεπε να υιοθετήσουν οι δυτικές κυβερνήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δημιουργηθεί από τον Micheal Mina, assistant professor of Epidemiology and Immunology στο Harvard, ένα συγκεκριμένο πλάνο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που αφορά την υλοποίηση πολλών τεστ και την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων, το οποίο θα μπορούσε να τελειώσει το λοκντάουν και τη διασπορά του ιού σε λίγες μόνον μέρες (βλ. link ). Δε χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να καταλάβει ότι ένα πλάνο σαν και αυτό θα γκρέμιζε μονομιάς το αφήγημα των κυβερνήσεων περί αναγκαστικού λοκντάουν. Εϊναι σίγουρο ότι παρόμοιες λύσεις και πλάνα σαν και αυτό υπάρχουν πολλά, όμως δεν έχουν πάρει την δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και αδυνατούμε να το πιστέψουμε.

Σε αυτό το σημείο θα τεθεί εύλογο το ερώτημα: «Μα είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να θέλουν να καταστραφούν οι οικονομίες τους και οι επιστήμονες που χαράζουν τις πολιτικές των χωρών να έχουν όλοι πέσει τόσο έξω και να πράττουν χωρίς κανένα απόλυτο πλάνο;». Και όμως , ναι είναι. Δε χρειάζεται οι επιστήμονες να έχουν όλοι ορκιστεί σε μία παγκόσμια συνωμοσία υπέρ των λοκντάουν. Αρκεί 2-3-4 από αυτούς, αυτοί που έχουν προσληφθεί από τις χώρες κολοσσούς (πχ Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ) να σύρουν τον χορό και οι υπόλοιποι όλοι θα ακολουθήσουν (στην λoγική του “appeal to authority”) προκρίνοντας ως επιστημονικό consensus την γνώμη των επιστημόνων των ισχυρών χωρών, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν δεκάδες άλλοι επιστήμονες με διαφορετική άποψη. Να θυμίσω εδώ ότι στην Ελλάδα οι επιστήμονες μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για δεύτερο λοκντάουν αλλά ξαφνικά άλλαξαν γνώμη όταν οι μεγάλες χώρες, Γαλλία , Γερμανία, Αγγλία πήραν την απόφαση για λοκντάουν. Ήταν , λοιπόν, επιστημονικά τα κριτήρια που οδήγησαν στο λοκντάουν στην Ελλάδα ή ακολουθήσαμε την λογική «καν΄το αφού το έκαναν και οι μεγάλοι» ; Και αν έπραξε έτσι η Ελλάδα, με την μπακάλικη νοοτροπία του «ακολουθώ τους άλλους», ποιος μας λέει ότι αυτό δεν έκαναν και πολλές άλλες χώρες; Είναι μήπως λίγοι οι επιστήμονες που πληρώνονται από τις κυβερνήσεις και αντί να υπηρετούν την επιστήμη, υπηρετούν την πολιτική; Θυμηθείτε τον αμίμητο Μαγιορκίνη που υποστήριζε ότι σε 25 μαθητές δεν διαδίδεται εύκολα ο ιός αλλά σε 15 διαδίδεται.

Όταν βλέπεις τέτοια φαινόμενα μεταξύ των επιστημόνων, είναι εύκολο να υποπτευθεί κανείς ότι τα ίδια και χειρότερα γίνονται μεταξύ των πολιτικών που στο κάτω κάτω είναι και αυτοί που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Άραγε βολεύει σε κάποιους πολιτικούς, ειδικά των μεγάλων χωρών, να καταστρέφονται οικονομίες μέσω των λοντάουν;  Μην ξεχνάμε ότι όπως σε κάθε κρίση (βλ. οικονομική κρίση του 2008), αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι φτωχοί και μικρομεσαίοι πολίτες αλλά και οι υπανάπτυκτες και οικονομικά αδύναμες χώρες. Είναι σίγουρο ότι το λοκντάουν δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην Γερμανία, που ελέγχει τη ροή χρήματος στην Ευρωπαική Ένωση, και την Ελλάδα, που η οικονομία της κλυδωνίζεται εδώ και 10 χρόνια. Αν για τους επιστήμονες είναι θέμα επιστημονικού consensus, δειλίας  ή οτιδήποτε άλλο, για τους πολιτικούς μπορεί να υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο για τα λοκντάουν. Ποιο; Μα να γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Μήπως έχει αμφιβολία κανείς ότι η Γερμανία θα ανακάμψει πολύ γρηγορότερα απο την Ελλάδα και θα έρθει πάλι να επιβάλλει τους ληστρικούς της όρους; Πόσο αφελής είναι αυτός που πιστεύει ότι μια χώρα σαν τη Γερμανία αφήνει την οικονομία της στο έλεος του Θεού, αγνοώντας τις προφανείς λύσεις για τον ιό και υιοθετώντας τα λοκντάουν; Άραγε είναι «ψεκασμένες» αυτές οι θεωρίες, όταν στο παρελθόν έχουν επιβεβαιωθεί ουκ ολίγες φορές; Δεν είναι η κρίση ευκαιρία για κάποιους; Ποιος πιστέυει άραγε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο όπου η πραγματικότητα είναι αυτή των δελτίων ειδήσεων; Αν το ένα άκρο είναι όσοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, σίγουρα το άλλο άκρο είναι οι αφελείς που αναπαράγουν τις απόψεις των κυβερνήσεων και έχουν πειστεί ότι η ανθρωπότητα εν έτει 2020 έχει μοναδικά της όπλα την καραντίνα και..μία υφασμάτινη μάσκα. Δεν είναι προφανές ότι μπορούμε καλύτερα;

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ