fbpx

Στα όρια του ήδη το ΕΣΥ- Οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

Σύμφωνα με έγγραφο που φέρνουν στη δημοσιότητα «Τα Νέα», το διάστημα 19 έως 25 Οκτωβρίου, κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας παρόλο που η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά.

«Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» καταγράφεται στην 11σέλιδη αναφορά, σχετικά με το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το λογικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ, παρόλο που κινδυνεύουν ιδιαίτερα και οι ενδείξεις της υγείας τους θα επέβαλλαν την μετακίνησή τους σε μονάδες αυξημένης φροντίδας. Γίνονται δηλαδή Ιφιγένεια προκειμένου να μπουν στις ΜΕΘ νεώτεροι ασθενείς. Έτσι, λοιπόν, εξηγείται γιατί οι συνεχείς αναφορές για κάλυψη των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Μιχάλης Γιαννάκος: Έχουμε γίνει Ιταλία

Επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το συμπεράσματα που προκύπτουν από το έγγραφο που δημοσίευσαν «Τα Νέα», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, δήλωσε: «Έχουμε γίνει Ιταλία, αφήνουν εκτός ΜΕΘ ηλικιωμένους με covid και υποκείμενα νοσήματα και πεθαίνουν».

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού» κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος.

Συνέπεια της μετατροπής όλων των διαθέσιμων ΜΕΘ σε ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό είναι ότι «από δω και πέρα τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

«Σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Αλεξάνδρα. Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ» εξήγησε και προσέθεσε «Όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ, όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

Απαντώντας επί της ουσίας στο ερώτημα εάν οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα μπει σε ΜΕΘ και ποιος όχι, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΥΝ εξήγησε ότι «Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται.(…) Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».

«Είχαμε 8 μήνες για να προετοιμάσουμε το ΕΣΥ»

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες για να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο Σωτηρία 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν» υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Ως προς το σε ποιους γίνεται τεστ στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Γιαννακός σχολίασε ότι «γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί».

Για τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία είπε χαρακτηριστικά «θα μείνουμε από στρατό, πριν ξεκινήσει πόλεμος».

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης: Γεμάτες οι ΜΕΘ, είμαστε «αποδεκατισμένοι και εξαντλημένοι»

Μιλώντας στο tvxs.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα μετέφερε μια εξαιρετικά μελανή εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε σε κατάσταση υπερεξάντλησης και αποδεκατισμού».

Η Θεσσαλονίκη μόνο τις τελευταίες 48 ώρες έχει ξεπεράσει τα 1.200 νέα κρούσματα και οι άνθρωποι που χρειάζονται εντατική φροντίδα διαρκώς αυξάνονται φέρνοντας το ΕΣΥ στα όρια του.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κ. Κατσίμπα σχολίασε ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε να οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί ασχολείται με την είσοδο των ιδιωτών μέσω Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

Ανάμεσα στους ασθενείς με κορονοϊό είναι και αρκετοί υγειονομικοί. «Από την 28η Οκτωβρίου έχουμε μετρήσει πάνω από 100 κρούσματα σε άτομα του προσωπικού και κάποια εξ’ αυτών νοσηλεύονται» μας λέει η κ. Κατσίμπα στο tvxs.gr.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ