fbpx

10 πράγματα που έμαθα την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

1. Η κυβέρνηση προχωρά σε lock down προκειμένου να μην φανούν ολοκάθαρα οι αδυναμίες του ΕΣΥ, τις οποίες η ίδια, πριν ακόμα από τον κορονοϊό, είχε δημιουργήσει. Χτες, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και αναστολή χειρουργείων κατά 80%, στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και 20% στα νοσοκομεία της «κίτρινης ζώνης». Αυτά ενώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης διαβεβαίωνε πως έχει προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις. (Αμ δεν το είδαμε;)

2. Το νέο lockdown στην εστίαση –ειδικά, με την βεβαιότητα ότι θα κρατήσει όλο τον χειμώνα- φέρνει ολική κατάρρευση. Από τις σχεδόν 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα «κλείνουν» πάνω από τις μισές: 42.778 στους 19 νομούς της «κόκκινης ζώνης».

3. Έρευνα από το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ.) της ΟΛΜΕ υποστηρίζει πως 9 στους 10 μαθητές φοιτούν σε τμήματα άνω των 17 μαθητών. Ειδικότερα:- 34% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 16-21 μαθητών- 63% των μαθητών πανελλαδικά φοιτούν σε τμήματα των 22-27 μαθητών

– 23% των μαθητών πανελλαδικά (το ¼ του μαθητικού δυναμικού) φοιτούν σε τμήματα των 25-27 μαθητών.

4. Μπήκε ο Νοέμβρης και η κυβέρνηση ακόμα προαναγγέλλει πως από σήμερα θα μπουν 100 λεωφορεία ΚΤΕΛ στις γραμμές της Αττικής για να αποσυμφορήσουν την πίεση στα ΜΜΜ. Ωστόσο, τα λεωφορεία αυτά, όπως η ίδια η επιδημιολόγος Λινού καταγγέλλει δεν έχουν παράθυρα που ανοίγουν για να ανανεώνεται ο αέρας. Όλα αυτά ενώ η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (της Δούρου, ντε) χρηματοδοτούσε με 30 εκατ. ευρώ την αγορά 92 καινούργιων λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας (τα 12 ηλεκτρικά).

5. Όλα κλείνουν, αλλά οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές, παρά το γεγονός πως αποδεδειγμένα αποτελούν εστίες μετάδοσης. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος δήλωνε στο εκκλησίασμα «εγώ σας κοινώνησα, βλέπετε να έχω κορονοϊό; Να έρθουν οι γιατροί να με εξετάσουν». Ε, πήγαν οι γιατροί, τον εξέτασαν και τον ανακοίνωσαν ως φορέα την επόμενη μέρα.

6. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων Κορονοϊού πέφτουν βροχή. Πρόχειρα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου μέτρησα πως έχουν κοπεί (σε καταστήματα εστίασης, για μη χρήση μάσκας και για τον περιορισμό της κυκλοφορίας) πρόστιμα συνολικού ύψους 1.395.650 –και ίσως μου έχουν ξεφύγει πράγματα. Υποτίθεται πως τα έσοδα θα πάνε υπέρ του ΕΣΥ.

7. Το παρακράτος του Χρυσοχοΐδη εξακολουθεί να λειτουργεί ακάθεκτο. Μέσα σε 24 ώρες:
5.1 Πολίτες καταγγέλλουν ότι τα ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα μέσα σε καφετέρια και χτυπούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους (ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο παιδί) στην προσπάθειά τους να καταστείλουν συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στο Γαλάτσι. Η αστυνομία υποστηρίζει πως δεν χτύπησε το παιδί, «απλώς πνίγηκε από τα δακρυγόνα».
5.2 Ενώ ο Χρήστος Παππάς εξακολουθεί να διαφεύγει, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βιάζεται να επικηρύξει όσους συμμετείχαν στην επίθεση και τον εξευτελισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ.

8. Στην Ακρόπολη, η Μενδώνη στρώνει τσιμέντα κι όταν την ρωτάς γιατί, αντί να απαντήσει ειρωνεύεται. Τα εξηγεί εδώ η Φιλοθέη, όμορφα.

9. Οι «μπράβοι» της νύχτας -που θα μείνουν χωρίς δουλειά, λόγω των λουκέτων της εστίασης- βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας στις εταιρείες security, που καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στον τομέα της ασφάλειας. Το τελευταίο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αναθέτει την φύλαξή τους σε ιδιωτικές εταιρείες.

10. Το κράτος σώζει ξανά τις τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς κρατικοποιείται και πάλι, αλλά μην χαίρεστε γιατί θα πληρώσουμε πανάκριβα αυτή την επανακρατικοποίηση, αφού το Δημόσιο αποκτά τις μετοχές σε τιμή δεκαπλάσια της τρέχουσας χρηματιστηριακής (0,60). Τι συμβαίνει εν τάχει:
10.1 Το ελληνικό κράτος -μέσω του ΤΧΣ- ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την Πειραιώς. Ειδικότερα, εγγυήθηκε για τα CoCo’s (δηλαδή ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές), ύψους 2,040 δισ. ευρώ, που δανείστηκε η Πειραιώς από την ΕΚΤ.
10.2 Σε αυτό το πλαίσιο η Πειραιώς καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο 165 εκατ. ευρώ σε τόκους.
10.3 Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της ΕΚΤ -που ελέγχει τις ευρωπαϊκές Τράπεζες- δεν επιτρέπει την εκταμίευση των χρημάτων για την δόση των τόκων εν μέσω κορονοϊού. Αλλά η Πειραιώς δεν πλήρωσε τους τόκους ούτε πέρυσι που δεν είχαμε κορονοϊό (Κύριος οίδε γιατί). Αν, όμως, δεν πληρωθούν δύο φορές οι τόκοι των CoCo’s, τότε αυτά μετατρέπονται σε μετοχές και καταλήγουν -αφού πληρωθούν- στο ΤΧΣ.
10.4 Έτσι, το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αγοράσει τα CoCo’s των 2,040 δισ και θα αποκτήσει το 61,3%. Η Πειραιώς θα έχει πλέον 803 εκατ. μετοχές (σε κομμάτια, από 436 εκατ.). Αυτές οι νέες 367 εκατ. μετοχές θα έχουν αγοραστεί δέκα φορές πάνω από την αξία τους με τιμή 6 ευρώ, δηλαδή 2,2 δις. ώστε να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό και να πληρωθούν τα CoCo’s!
10.5 Υποτίθεται ότι θα υπάρχει πρόνοια για την διάθεση των μετοχών -όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν- ώστε να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον. Αλλά πότε θα ξαναπιάσει η μετοχή της Πειραιώς 6 ευρώ; Επίσης, το ΤΧΣ/δημόσιο παρά την πλειοψηφία σε μετοχές θα εξακολουθήσει να έχει μειοψηφία στο Δ.Σ. (5 μέλη σε σύνολο 13), ενώ η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι δεν θα παρεμβαίνει στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία εποπτεύεται από τον SSM.

ΠολιτικηΚΟΡΟΝΟΪΟΣΜητσοτάκηςlockdownεστιαση

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ