fbpx

Ταυτοτικό ζήτημα για κάθε προοδευτικό πολίτη η εναντίωση στον νέο πτωχευτικό κώδικα

Η πρόταση δυσπιστίας που ανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο πρόεδρος του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην κυβέρνηση και στον φιλικό της τύπο ο οποίος μέχρι τώρα είχε αποκρύψει το θέμα της ψήφισης του νέου πτωχευτικού κώδικα από την επικαιρότητα.

Το νομοσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα εμπεριέχει ιδιαίτερα προβληματικές διατάξεις για χιλιάδες νοικοκυριά που αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές αναταράξεις στο ήδη ασταθές περιβάλλον της μεγάλης ύφεσης που προκαλεί η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Όμως οι αρνητικές επιπτώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν περιορίζονται στα φυσικά πρόσωπα. Κατά του του νέου πτωχευτικού κώδικα έχουν ταχθεί και σχεδόν όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, καθώς προκύπτει ξεκάθαρα ότι βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας και η δυναμική είσοδος επενδυτικών fund στην αγορά του real estate.

Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την εκκαθάριση του επιχειρηματικού τοπίου με μαζικές πτωχεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων μετά και την προβλεπόμενη οριστική άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να φέρει την πιο ακατάλληλη στιγμή  τον νέο πτωχευτικό κώδικα προς ψήφιση στη βουλή, κάνοντας μια ξεκάθαρα αντιλαϊκή επιλογή σε βάρος του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και σε αυτό ακριβώς έγκειται η πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του βασικού εισηγητή της κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο Σύριζα – Προοδευτική Σύμφωνα σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος  και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είχε περάσει απαρατήρητη από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης τα οποία για άλλη μια φορά μουδιασμένα από τη λίστα Πέτσα (εν αναμονή και της δεύτερης) δεν θα έμπαιναν στον κόπο να ενημερώσουν τους πολίτες για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα που αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Η αμηχανία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ανεβαίνουν στο βήμα της βουλής για να υπερασπιστούν το μη υπερασπίσημο νομοσχέδιο είναι προφανής. Γνωμικά, παροιμίες και ρητά προκειμένου να συντάξουν μια θυμοσοφική επιχειρηματολογία για να μην υπεισέλθουν στην ουσία του νομοσχεδίου, επικαλούμενοι γενικά και αόριστα κάτι περί δεύτερης ευκαιρίας η οποία ωστόσο δεν υπάρχει πουθενά ανάμεσα στις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη φαίνεται να συντάσσεται πίσω από την πρόταση δυσπιστίας του Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, αντιλαμβάνονται το αντιλαϊκό τσουνάμι των εξώσεων και των λουκέτων που θα προκαλέσει η ισχύς του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται όλο και πιο ορατό ότι η εναντίωση στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα εξελίσσεται σε ταυτοτικό ζήτημα για κάθε προοδευτικό πολίτη.

Για να μην χάνεις κανένα άρθρο από το Real Politik εγγράψου στο newsletter μας!

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ